Період публікації:

від

до

Категорія:

Почався другий етап апробації завдань, що допоможуть перевірити якість надання читацької та математичної компетентності у школах

Опубліковано: Вівторок, 07 листопада 2017 

min
max

Сьогодні, 7 листопада 2017 року, розпочинається другий етап пілотування моніторингу початкової освіти, який триватиме до 30 листопада. Він дозволить апробувати тестові завдання та анкети для учнів, а також удосконалити технологічні процеси моніторингу.

Результати пілотування не оприлюднюватимуть і за ними не оцінюватимуть рівень навчальних досягнень школярів чи окремих шкіл. Апробація потрібна виключно для того, щоб підготувати якісні завдання. Так, за підсумками першого етапу, що проходив з 3 до 19 травня, створено анкету для вчителя та визначено можливість використання окремих тестів. А результатом двох етапів будуть укладені тестові зошити та відпрацьована технологія моніторингу.

Участь у другій частині візьмуть 59 шкіл із 13 регіонів України – м. Київ, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Харківська, Херсонська області. Оскільки теперішні четвертокласники ще не оволоділи навчальною програмою початкової школи, у пілотуванні братимуть участь учні 5-х класів 2017/18 навчального року.

Завдання будуть спрямовані на те, аби зрозуміти, наскільки успішно в українських школах розвивають читацьку та математичну компетентності учнів.

У тестових зошитах з читання міститимуться невеликі тексти, що відрізнятимуться за форматом і змістом. Школярі повинні будуть знайти певну інформацію, проаналізувати та проінтерпретувати її, відповісти на запитання до текстів та ін. Учасники отримають буклет з текстом та окремий зошит із завданнями, де записуватимуть відповіді.

Тестування з математики буде спрямоване на перевірку знань і вмінь учнів при розв’язанні задач з таких тем, як «Числа і вирази», «Геометричні фігури», «Величини і їх вимірювання», «Представлення даних». Кожен школяр працюватиме з робочим зошитом, де відразу фіксуватиме відповіді.

Сам моніторинг вперше відбудеться навесні 2018 року – його проведуть лише для того, аби оцінити якість роботи початкової школи та перебіг освітньої реформи. При цьому оцінювання окремих навчальних закладів не проводитимуть. Передбачено, що аналогічні моніторингові дослідження відбудуться також у 2020, 2022 та 2024 роках.

«Методологія цього дослідження побудована так, що дає можливість зробити лише загальну оцінку, визначити ключові проблеми та надати пропозиції для управлінських рішень. Ми не перевірятимемо когось конкретно, а діагностуватимемо систему загалом. Насамперед, це стосуватиметься тих кардинальних змін, які ми впровадимо вже 2018 року, коли діти підуть в перший клас Нової української школи. І нам дуже важливо відслідковувати отримані результати та за потреби їх коригувати», - відзначив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Участь у дослідженні не буде загальнообов’язковою: до нього залучать лише ті навчальні заклади, що потраплять до репрезентативної вибірки. Вона формуватиметься так, щоб результати моніторингу відображали стан навчальних досягнень випускників початкової школи всієї країни.

Більше дізнатися про моніторинг початкової освіти можна за посиланням.

Джерело: офіційний сайт МОН

Немає коментарів

Схожі статті:

МОН проведе моніторинг якості початкової освіти МОН проведе моніторинг якості початкової освіти Опубліковано: Понеділок, 16 січня 2017 У Міністерстві освіти підписаний наказ про проведення загальнодержавного моніторингового дослідження якості початкової освіти. Зокрема, документ передбачає проведення у 2017 році загальнодержавного моніторингового дослідження стану сформованості читацької та математичної компетентностей випускників...

Переглядів: 1039 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

МОН пропонує для громадського обговорення проект постанови КМУ «Про внесення змін у додаток 1 до Державного стандарту початкової освіти» МОН пропонує для громадського обговорення проект постанови КМУ «Про внесення змін у додаток 1 до Державного стандарту початкової освіти» Опубліковано: Середа, 12 Червня 2019 Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток 1 до Державного стандарту початкової освіти». МОН ініціює внесення змін до Державного стандарту початкової освіти, яким визначено вимоги до обов’язкових...

Переглядів: 2138 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook