Період публікації:

від

до

Категорія:

Літературна година

Опубліковано: П`ятниця, 10 листопада 2017 

min
max

07.11.17р. у КЗ ЛОР Верхньосиньовидненська спецшкола-інтернат вчителі Шкрібинець М.Б. та Турчин К.І. провели з учнями літературну годину «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п"янить».

Вчителі повідомили учням, що  кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.

Кожен народ іде своїм шляхом до створення писемності. Та етапи розвитку письма у різних народів земної кулі приблизно однакові.

Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. "Мама, тато, баба, льоля, киця, жижа", — лепече дитина. Які дивні перші двоскладові слова! А потім знання зі словесності поширюються. Дитина спинається на ноги, пізнає за день десятки нових слів, звучних та красивих: сонечко, квітка, вода, трава... Світ — мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук: географії, історії, біології, фізики, математики...
Отже, словесність — початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою.
Адже, слово до слова — зложиться мова!..
Сучасна українська літературна мова пов'язується з конкретного датою — виданням «Енеїди» Котляревського у 1798 році. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою, всупереч тогочасній традиції користування книжною українською мовою у писемній практиці, конкретні сфери якої, зокрема книгодрукування, поступово зводилися нанівець заборонами на українське слово, розпочатими Петром І.

Ще одна дата — 1840 рік, коли вперше було видано твори Т. Г. Шевченка,— можна вважати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на важкий, але плідний шлях розвитку і нормативної стабілізації. На цьому шляху були і перепони, і заборони.

Учням було продемонстровано короткометражний фільм  та декілька мультфільмів про мову.

Немає коментарів

Схожі статті:

 Брейн-ринг до Дня української писемності та мови (фото) Брейн-ринг до Дня української писемності та мови (фото) Опубліковано: Вівторок, 12 листопада 2019 6 листопада 2019 року у 7 класі КЗ ЛОР «Львівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат №1 І-ІІІ ст. імені Б.-І. Антонича»  педагог-організатор Кучминда І.Р. провела пізнавальний брейн-ринг до Дня української писемності та мови. Кожна команда мала придумати собі назву та обрати капітана. А знання...

Переглядів: 417 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Заходи до Міжнародного дня української мови (Мостиська ОТГ) Заходи до Міжнародного дня української мови (Мостиська ОТГ) Опубліковано: Четвер, 21 лютого 2019 Заходи  відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради (Мостиська ОТГ)  щодо відзначення Міжнародного дня української мови під гаслом «Мова – правдивий свідок історії» Це свято до календарів усього світу ввійшло тільки у 1999 році. У жовтні 1999 року на Тридцятій...

Переглядів: 596 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook