Період публікації:

від

до

Категорія:

Курсанти Національної академії сухопутних військ беруть участь у першому етапі ХVІІI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика (фото)

Опубліковано: Понеділок, 27 листопада 2017 

min
max

Цьогоріч до участі в конкурсі зголосилось близько сотні вихованців видового військового вишу всіх спеціальностей. За умовами першого етапу, військовослужбовцям необхідно виконати тестові завдання з української мови та написати твір-мініатюру. За результатами першого етапу, серед курсантів буде відібрано трьох найкращих знавців української мови, які й представлятимуть навчальний заклад у фіналі, що відбудеться згодом у столиці України місті Києві.

Оцінюють знання майбутніх офіцерів на першому етапі конкурсу члени компетентного журі, на чолі із завідувачем кафедри гуманітарних наук вишу Андрієм Харуком.

Метою конкурсу є утвердження державного статусу української мови, її популяризація у військовому середовищі, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

Міжнародний конкурс імені Петра Яцика проводиться щорічно з 2000 року Міністерством освіти і науки України спільно з Лігою українських меценатів, Освітньою фундацією Петра Яцика із залученням центральних і місцевих органів виконавчої влади. Загалом він відбувається у 27 країнах світу, де живуть українці. А представники майже усіх військових вишів та ліцеїв України змагаються між собою у мовній першості восьмий рік поспіль. За роки свого проведення він набув неабиякої популярності і престижу. З 2007 року має статус національного. На сьогодні у ньому беруть участь понад п’ять мільйонів учасників.

До слова, курсанти Національної академії сухопутних військ неодноразово ставали переможцями та призерами цього мовного конкурсу. До прикладу, 2013 року тоді ще курсант Академії Юрій Пацкан посів друге місце. А 2015 року курсант Ганна Новак, котра здобуває фах військового фахівця по роботі з особовим складом, стала переможцем цього авторитетного конкурсу.

Довідково:

Петро Яцик, чиє ім’я носить щорічний мовознавчий конкурс в Україні, – відомий канадський діяч і меценат українського походження. Він був одним із спонсорів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), Енциклопедії українознавства, Центру досліджень історії України ім. П. Яцика при Альбертському університеті (Канада), Українського лекторію у Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційного центру в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при Торонтському університеті. Саме він уперше виступив з ініціативою проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу багатьох країн світу. Після смерті Петра Яцика рішенням Ліги конкурсу присвоєно його ім’я.

Матеріал підготував підполковник Антон Миронович, медіа-група Національної академії СВ

Немає коментарів

Схожі статті:

В Академії сухопутних військ відзначили День Збройних Сил України В Академії сухопутних військ відзначили День Збройних Сил України Опубліковано: П`ятниця, 06 грудня 2019 У День 28-ї річниці Збройних Сил України у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулись урочисті заходи. Військовослужбовці та працівники академії разом із першим заступником голови Львівської обласної державної адміністрації Василем Лозинським, головою Львівської...

Переглядів: 1426 Коментарів: 0

Вища освіта

Студентка Львівського кооперативного коледжу – серед переможців обласного етапу конкурсу з української мови імені Петра Яцика Студентка Львівського кооперативного коледжу – серед переможців обласного етапу конкурсу з української мови імені Петра Яцика Опубліковано: Вівторок, 05 березня 2019 Нещодавно у приміщені 62 школи м. Львова відбулося урочисте нагородження переможців підсумкового етапу ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, який проводиться кожного року. Мета заходу – знайти справжнього знавця української мови, підвищувати престиж рідної української мови. Головне...

Переглядів: 446 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook