Період публікації:

від

до

Категорія:

Жнива скорботи

Опубліковано: Вівторок, 28 листопада 2017 

min
max

                                                          

Цими днями Україна перегорнула ще одну трагічну  сторінку свого історичного календаря -  Голодомор 1932-1933 років.

Пам’яті українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, пам’яті українських сіл і хуторів, які зникли з лиця землі було присвячено міське  віче- реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932- 1933 років, яке підготували  учні ЗОШ І-ІІІ ст. №1  м. Ходорова .

Ця хвилина скорботи розпочалася панахидою за мільйонами невинно убієнних під час Голодомору 1932-1933 років, яку провів  отець-декан  Мар’ян Черепанич.

У своїй літературно-музичній композиції  учні намагалися розкрити мучеництво України, яка поклала у землю мільйони своїх кращих синів і дочок, передати страждання матерів, у яких на руках помирали діти. Осліпла від горя дівчина- Україна( уч. 11 кл.- Сидорова С.) згадала про мільйоноголосий стогін тих років та холодну ріку сліз нашого замордованого народу. У своїй танцювальній композиції  “Свіча пам’яті” учні ЗОШ І-ІІІ ст. №1 закликали усіх українців запалити свічки, щоб пом’янути тих, кого забрала  голодна смерть. Це  стало нашою даниною тим українцям, які навіки відійшли у вічність  у ці страшні роки, проте житимуть у нашій пам’яті.

 Учні 10 класу ( Микитин С., Лаб’як Т., Бардигула М., Когут А.,  Іванішин  Д.,  Рій В.) згадали жахливі факти справжнісінького пекла, штучно створеного   більшовицьким режимом в Україні на початку 30-х років ХХ століття, яке не має аналогів ні у вітчизняній , ні у світовій історії. Адже під час піку голоду щодня голодною смертю вмирали 25 тисяч чоловік, щогодини- 1 тисяча, щохвилини-17. На багатих українських чорноземах вимирали цілі села та славні козацькі роди. Голод забирав тих, хто не виривав окрайця з голодних дитячих ротів, не стежив, не доносив на брата, не вмів торгувати  совістю.

     Ведучі віче-реквієму  ( Гой М., Пізь А.,  Волощук М.) закликали усіх присутніх у своїх молитвах згадати жертв  великого Голодомору, відкрити наші душі і серця для пам’яті про ті страшні роки і зробити все для того, щоб за жодних обставин схожа  трагедія більше не спіткала Україну. Ця хвилина скорботи увінчалася тихою поминальною молитвою дівчини- України та піснею- молитвою “Я Господа молю” у виконанні ансамблю дівчат  ЗОШ І-ІІІ ст. №1 м. Ходорова ( керівник- Костур М.В.).

День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років також  включав  проведення і низки шкільних заходів. Зокрема, під час тематичної лінійки  9-А класу увесь учнівський та педагогічний колективи ЗОШ І-ІІІст. №1  долучилися до Всеукраїнської акції “Запали свічку”, почепили свою незабудку на пам’ять про заморених голодом українців на символічному панно “Незабудки пам’яті” , мали змогу переглянути шкільну планшетну виставку “ Голодомор мовою фактів”.

Отож, хай же пам’ять про невинно убієнних  згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на рідній землі.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

День Пам’яті та примирення   у ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 м. Ходорова День Пам’яті та примирення у ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 м. Ходорова Опубліковано: Понеділок, 15 травня 2017                                   Як тільки  зодягнуться  у чарівні шати білі  сади навесні ,в бузкових кущах  заллються піснями  невсипущі  солов’ї , а вся земля випромінюватиме  радість щастя ,нестримну жагу до життя,у  такі весняні  дні, 8-9 травня, ми відзначаємо День Пам’яті та Примирення  та...

Переглядів: 464 Коментарів: 0

Відділи освіти

  А над світом українська вишивка цвіте! А над світом українська вишивка цвіте! Опубліковано: Понеділок, 23 квітня 2018                                 Квітень -  найвеселіший місяць весни. На різні голоси  славлять його і природа,  і люди. Ось так радісно і духовно багато було в актовій залі опорного ЗЗСО І- ІІІ ст. №1 м. Ходорів у     п'ятницю, коли  учні 2-А класу ( класовод- Пагута Л. Р.) подарували усім...

Переглядів: 377 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook