Період публікації:

від

до

Категорія:

Міжнародний проект «Різдво у Європі» 2017

Опубліковано: Четвер, 28 грудня 2017 

min
max

Ні для кого не таємниця, що Дрогобицька спеціалізована школа №2 щорічно пропонує своїм учням та вчителям безліч міжнародних проектів та поїздок закордон, які допомагають знайомитися із культурою та побутом інших країн, а також поширювати наші українські традиції далеко за межами України.

Цього року таку можливість отримали 16 учнів нашої школи (9-ті та 10-ті класи), які у рамках щорічного міжнародного проекту «Різдво у Європі» відвідали німецьке містечко Герсгайм (Саарлянд).

Разом із польською школою міста Ланцут та німецькою із міста Мандельбахталь Дрогобицька школа №2 на гідному рівні представила наш регіон, та й, зрештою, всю Україну. Програма цього проекту була досить насиченою, включаючи проживання, харчування, навчання, екскурсії, а також пізнавальне проведення вільного часу. Починаючи з 11 грудня, учні постійно працювали над проектами у міжнаціональних групах, через що мали хорошу можливість не лише для нових знайомств та обміну різдвяними традиціями, але й для розвитку своєї комунікативної компетенції, передовсім німецької.

Цьогорічна програма передбачала також цікаві зустрічі, зокрема, з представниками місцевої влади та федеральної землі Саарлянд. Так 12 грудня Шпонсгаус відвідав Державний секретар з екологічних питань Роланд Тайс, мер містечка Герсгайм, заступник міністра з питань екологічної політики та ще багато інших представників влади. Мова йшла, у першу чергу про вагомість всіх проектів, які проводяться Шпонсгаузом саме у сфері екології. Нашим дітям було дуже цікаво і корисно переглянути фільм про співвідношення понять «виробництво- споживання». Вони отримали хорошу можливість висловити власну думку щодо альтернативних різдв’яних подарунків та бережливого ставлення до навколишнього середовища.

Приємною несподіванкою для української групи стала пропозиція привітати німецьких посадовців українською піснею «Червона рута».

Надзвичайно цікавою була поїздка у місто Страсбург. Спільні фото біля будівлі Європарламенту, цікава екскурсія по місту, можливість відвідати  найвищу церкву Європи Мюнстер і просто прогулянка яскраво прибраними вулицями Страсбурга подарувала  дітям незабутні враження. Середа закінчилася спільною молитвою у костелі Бліскастель та спільним виконанням колядки «Свята ніч, тиха ніч» трьома мовами.

Але особливий різдвяний настрій створили діти під час презентації своїх проектів. Кожна країна отримала можливість представити свої різдвяні звичаї та традиції. Група з Дрогобича гідно презентувала Україну, познайомила закордонних гостей із нашими зимовими святами. Особливо яскравим був фрагмент святкування в Україні Старого Нового Року. Дзвінко лунала українська колядка, зал оплесками вітав кумедних Василя та Меланку, Діда та Козу. Презентація закінчилася святковим частуванням із традиційних для кожної країни страв: Німеччинна пригощала пуншем, Польща частувала всіх варениками, а Україна – кутею та узваром.

Слід віддати належне нашим вчителям музики, Пінчаку Андрію та Мурзі Оресту, які впродовж всього проекту створювали святковий настрій не лише для української групи, але й підтримували своїм музичним супроводом інших учасників проекту.

Останній день проекту, п’ятниця, теж минув під враженнями: ми мали прекрасну можливість погостювати у німецькій школі міста Мандельбахталь, а також провели незабутні години у столиці землі Саарлянд, Саарбрюкені.

Втомлені, але задоволені та щасливі повернулися наші діти у рідну школу. Цей проект ще раз продемонстрував бажання та уміння української молоді гідно поширювати власну культуру закордоном.

Керівники групи: Тетяна Капіца, Зоряна Яким

Немає коментарів

Схожі статті:

Громадянська освіта у школі: успіхи, виклики, можливості Громадянська освіта у школі: успіхи, виклики, можливості Опубліковано: Четвер, 28 лютого 2019 В  лютому 2019 року у Києві відбулася конференція вчителів громадянської освіти «Громадянська освіта у школі: успіхи, виклики, можливості». Конференцію організовано Програмою сприяння громадській активності « Долучайся!», що фінансується USAID та здійснюється  Pact в Україні. Учасником зустрічі була...

Переглядів: 455 Коментарів: 0

Відділи освіти

Тиждень Європи у нашій школі Тиждень Європи у нашій школі Опубліковано: П`ятниця, 01 Червня 2018 День Європи –  свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня, а також офіційно в Україні (з 2003 року щорічно) у третю суботу травня. Вже традиційно з 10 по 17 травня у Дрогобицькій СШ І-ІІІ ст. №2 проходив Тиждень Європи, який мав на меті поглибити знання учнів про Європу та формувати...

Переглядів: 413 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook