Період публікації:

від

до

Категорія:

15 лютого - свято Стрітення Господнього

Опубліковано: П`ятниця, 16 лютого 2018 

min
max

15 лютого - свято Стрітення, в народі"Стрічання", "Громиця", "Зимобор", яке відзначають через 40 днiв пiсля Рiздва Христового.

На Стрітення, за народними уявленнями, зима іде туди, де було літо, а літо - де була зима. Дорогою вони зустрічаються і говорять між собою: 

- Боже, поможи тобі, зимо! - каже літо.
- Дай, Боже, здоров'я! - відповідає зима.
- Бач, зимо, - дорікає літо, - що я наробило і напрацювало, ти поїла і попила! 

В Бориславській ЗСШ-інтернаті  вихователями Гайгель О.В. та Женчак Л.Л.було проведене календарне свято з учнями 7-х класів.                                                                                                            

Мета. Поглибити знання дітей про свято Стрітення, про весняні і зимові явища природи, їх особливості та прикмети, про історичне минуле, традиції існування цього свята. Розширити уявлення про звичаї українського народу, збагатити словниковий запас дітей термінами : звичаї, веснянки, Стрітення, Громиці, Зимобор.                                                   

Під час свята Олена Володимирівна представила презинтацію   «Зустріч ЗИМИ з ВЕСНОЮ».  Діти ознайомились із звичаями, повір’ями та  обрядами.   Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні - не лише церковне свято. У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною. З давніх-давен Стрітення  чекали з особливим нетерпінням і урочисто відзначали, а тому приурочувалося до цього свята чимало звичаєвостей як церковних, так і побутово-господарських.

Людмила Любомирівна показала фільм «Стрітення» – про особливості свята. Є християнські свята, про які знають буквально всі. І можуть в двох словах описати, що ж, власне, відзначають віруючі. Різдво – Христос народився. Великдень – Христос воскрес. А що за свято Стрітення Господнє? Що взагалі означає це незвичне сучасній людині слово – «стрітення»? Діти мали можливість знайти відповідь на питання, пеглянувши відео.

Були проведені ігри  та заслухані фонограми: Д.Бурмака – «Ой, ти, жайворонку»; спокійна музика «Релакс»; ансамбль «Співограй» – «Веснянка» .

Такий захід – гарна нагода віддати шану народним традиціям, знанню звичаїв, пов’язаних зі святкуванням Стрітення.

   ГайгельО.В .,Женчак Л.Л.,вихователі.                                                                

Немає коментарів

Схожі статті:

"У їх серцях жила Україна" "У їх серцях жила Україна" Опубліковано: Вівторок, 25 лютого 2020 А Сотню вже зустріли небеса… Шість років тому сталися найтрагічніші події Революції Гідності. Саме в ці дні загинула найбільша кількість учасників тримісячних протестів – понад 100 осіб. Їх назвали Небесною Сотнею. "У їх серцях жила Україна" - так називалася година пам'яті, яку провела вихователь КЗ...

Переглядів: 674 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Виховна година "Безпека на дорозі - безпека життя" в НРЦ «Левеня» Виховна година "Безпека на дорозі - безпека життя" в НРЦ «Левеня» Опубліковано: Середа, 11 грудня 2019 "Що може трапитись, якщо пішохід буде неуважний і поспішить перейти дорогу?" Сьогодні учні 2 - Г класу під час виховної години "Безпека на дорозі - безпека життя" в ігровій формі ознайомились з правилами дорожнього руху, з безпечними місцями переходу вулиць, їх облаштуваннями, з дорожніми знаками для...

Переглядів: 445 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook