Період публікації:

від

до

Категорія:

“Ми - українці Шевченкового роду”

Опубліковано: Середа, 21 березня 2018 

min
max

 

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) - державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована у 1961 році.
Цьогоріч Шевченківський комітет присудив найвищу літературну премію України Еммі Андієвській. Поетеса, письменниця, художниця.
Вона - авторка складних віршів і авангардистських романів, які вражають сюрреалістичністю і містичними підтекстами.
Її називають ” жінкою епохою”, ”українським Далі”, ”епохальним явищем” в історії української та західноєвропейської літератури. Її біографія може позмагатися з сюжетами її книг, котрі за словами письменниці з'являються їй уві сні.
“Завдяки” дитячій хворобі вивчила українську мову. У шість років поклялася, що писатиме тільки українською. Слова дотримала, хоча досконало володіє чотирма іноземними мовами. У 4 роки склала свій перший вірш, а у 6 - зробила першу ілюстрацію до книжки Боккаччо. Три роки пролежала у гіпсовому ліжку хвора на туберкульоз хребта, після цього 8 років ходила у корсеті. В 11 років читала іноземну літературу мовою оригіналу. У 12 років виїхала з родиною у Німеччину, де і проживає.
Називає себе візіонером:”У голові маю до 10 зображень майбутніх полотен”. 
Її картини - це неймовірне, фантазійне поєднання барв і форм, а її романи вимагають від читача готовності пробратися крізь дивний простір синтаксичних аномалій. Її вірші змушують переосмислити слово, поставлене у новий контекст.
Емма Андієвська завжди запрошує в невідомі світи. Її вибір - це вибір “зрячості”, права на самостійне пізнання світу (“Малий монолог Прометея”). Авторка часто повторює:”Провидіння не любить ледачих”. Її власний приклад не залишає сумнівів у справедливості цієї влучної максими.
У багатьох творах авторка пропонує своєму читачеві філософію вибору. Кожна людина здатна реалізувати себе, роблячи свідомий вибір у житті.Тема вибору представлена в романі “Про людське призначення”. Україну вона сприймає в метафоричній формі, як українське світобачення.
Учні НВК №10 ім.братів Олійників с.Піддністряни мали чудову нагоду віртуально познайомитися із цьогорічною переможицею , переглянувши відео “Фантастична біографія Емми Андієвської”. Учні 6 класу (класний керівник Мельник І.І.) підготували інсценізацію казки “ Про Яян”, твір нещодавно вивчали на уроках української літератури.
Мудрі узагальнення, доречні висновки, бажання не уподібнюватися “яянам” переконливо свідчили про розуміння і актуальність написаного авторкою.
“О боже, яка надзвичайна Україна. Такої як Україна ніде нема. Я дуже щаслива, що можу писати для України.” Ми щасливі з того, що маємо можливість читати написане цією талановитою жінкою.
Гордимося тим, що когорту лауреатів Шевченківської премії презентують на наших теренах наші земляки: Ігор Калинець, поет, прозаїк, Національна премія України імені Тараса Шевченка за книжку вибраних поезій “Тринадцять алогій”(1992 р.) та Роман Рахманний (Олійник),український публіцист, радіокоментатор, журналіст, історик, літературознавець, ім'я якого присвоєно нашому навчальному закладу, за тритомник “Україна атомного віку”(1994р.).

Немає коментарів

Схожі статті:

«Маленькі патріоти великої держави» «Маленькі патріоти великої держави» Опубліковано: Вівторок, 11 квітня 2017     Україна для нас – найрідніша, найдорожча, найкраща у світі, бо це наша рідна земля, де ми народилися й живемо, де жили й працювали наші предки. Рідна земля – це чарівний світ дитинства, невичерпне чудодійне джерело, що все життя живить душу людини.    Україна – країна смутку і краси, країна,...

Переглядів: 368 Коментарів: 0

Відділи освіти

Поезії Шевченка вишито на полотні Поезії Шевченка вишито на полотні Опубліковано: Середа, 22 березня 2017    Оскільки ідея вишитого «Корбзаря» вже не нова для українців, в Піддністрянському НВК до втілення свого проекту «Шевченко в нашім краю» підійшли оригінально: відібрали поезії Шевченка, присвячені долі жінки-матері, берегині родинного вогнища, і вишитими рядками увіковічнили Шевченкові слова на полотні....

Переглядів: 505 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook