Період публікації:

від

до

Категорія:

Міський голова випробував пристрій львівської школярки-винахідниці

Опубліковано: Вівторок, 27 березня 2018 

min
max

Львів'янка в числі учасників міжнародної олімпіади геніїв. Одинадцятикласниця Софія Петришин розробила прилад, що допоможе незрячим у соціалізації. Усе починалося із звичайної наукової роботи в Малій академії, а продовжилось несподівано.

Розробка 16-річної Софії підкорила не лише журі на конкурсі Малої академії наук. З її допомогою незрячі люди можуть зчитувати інформацію – по одному символу шрифту Брайля.

«Є така деталь, яку ви включаєте, вибираєте файл, який вам зручно прочитати, натискаєте кнопку і починається його зчитування. Тобто зараз незрячі можуть зчитувати з SD-картки файли. У майбутньому це хочеться, звичайно, розширити, щоби це якось бездротово передавати», – каже юна винахідниця.

Цей винахід був науковою роботою Софії для конкурсу від Малої академії наук. Згодом дівчина здобула першість у всеукраїнському конкурсі Intel-Техно Україна і тепер поїде на міжнародну олімпіаду геніїв до Америки.

«Софія прослухала курс програмування С++, і на літо вирішила, що хоче займатися науковою роботою. Вона тим захопилася, загорілася, після того допомогли ще колеги з факультету електроніки, які вже чисто механічно допомогли їй той пристрій сконструювати. Ну, а далі вона вже сама. Бачу, ідеї зароджуються в неї нові», – розповідає її науковий керівник, викладач ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Мельничин.

У міськраді обіцяють допомогти Софії перш за все новими контактами. Бо прилад із незрячими львів'янами дівчина ще не тестувала. Обіцяють допомогти із поїздкою.

«Дуже часто ми думаємо, що у світі вже все придумано, але це є не так, і власне цей геніальний винахід показує, що є дуже багато можливостей. І якщо ми зможемо допомогти тисячам, сотням тисяч, мільйонам людей у світі краще сприймати інформацію, то це є круто, насправді», – каже міський голова Львова Андрій Садовий.

Втім, цей пристрій – лише на першій стадії розробки.

«Мені було б цікаво застосовувати таку ідею – перекладення на шрифт Брайля банківських систем у банкоматах. Тобто інформація, яка виводиться на екран, щоб вона виводилася поруч із якимись клавішами, і незрячий міг відчувати та пізнавати цю інформацію», – розповідає Софія Петришин.

Розробка – на часі. Бо в Україні є лише шість банкоматів, що пристосовані для незрячих. І жодного у Львові.

«Ці, що є у Львові, на жаль, незрячі люди ними скористатися не можуть самостійно. Тому що коли вставляєш карточку, висвітлюється меню, висвітлюються всі дії на екрані, а для незрячого екран є недоступним. Знаходимо різні способи. Просимо. Буває, що й сторонніх людей», – додає голова правління ГО «Фонд реабілітації незрячих» Михайло Петрів.

Олімпіада відбудеться всередині червня, до того часу дівчина вдосконалюватиме свій прилад разом із науковим керівником.

ВІДЕОСЮЖЕТ  

Джерело zaxid.net

Немає коментарів

Схожі статті:

Учениця Львівської обласної МАН здобула бронзу на міжнародній Олімпіаді геніїв у США Учениця Львівської обласної МАН здобула бронзу на міжнародній Олімпіаді геніїв у США Опубліковано: Понеділок, 18 Червня 2018 Наша гордість!  Софія Петришин, випускниця НВК  «Школа-ліцей «Оріяна» м.Львова   посіла третє місце на Олімпіаді геніїв (Genius Olympiad) у США.  Учениця секції інформатики Львівської обласної МАН представила на конкурсі, що проходив у місті Освего (штат Нью-Йорк) протягом 11-16 червня, свій винахід...

Переглядів: 405 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Львівська школярка-винахідниця поїде на Міжнародну олімпіаду геніїв у США Львівська школярка-винахідниця поїде на Міжнародну олімпіаду геніїв у США Опубліковано: Четвер, 22 березня 2018 16-річна винахідниця зі Львова Софія Петришин поїде на Міжнародну олімпіаду Геніїв в США. Школярка представить у Нью-Йорку пристрій, що перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля для незрячих. Дівчина навчається в 11 класі НВК «Школа-ліцей «Оріяна» та займається у секції інформатики Львівської...

Переглядів: 529 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook