Період публікації:

від

до

Категорія:

Ліна Костенко – поетеса, яка вибрала долю собі сама...

Опубліковано: Четвер, 29 березня 2018 

min
max

«Ще не було епохи для поетів,

але були поети для епох...»

Ліна Костенко

Саме під такою назвою у ДНЗ «Львівське ВПХУ» проведено виховний захід з нагоди 88 річниці з дня народження Ліни Василівни Костенко.

Мета виховного заходу:

ознайомити учнів з життєвим та творчитм шляхом ліни Костенко;
виховувати в молоді почуття національної свідомості і відповідальності крізь призму творчості поетеси та плекати почуття любові до рідної землі, до свого народу, його культури.

Учениці групи №202 під керівництвом майстра виробничого навчання Семанів Х.І. святково оформили актову залу. Стенди «Ліна Костенко. Творчий шлях», «Ліна Костенко. Афоризми» та плакати:  «І хто б там що не говорив, а згине зло і правда переможе», «Господи, пробач мені моє зухвальство, що я сподіваюсь бути почутою!», «Я не люблю нещасних. Я щаслива. Моя свобода завжди при мені» виготовили учні під керівництвом викладача спецдисциплін Боровець Т.В. На екрані портрет Ліни Костенко (19.03.1930 р.н.) та слова:

«Не бійся правди, хоч яка гірка,

не бійся смутків, хоч вони як ріки.

Людині бійся душу ошукать,

бо в цьому схибиш – то уже навіки».

У вступному слові заступник директора з НВР ДНЗ «Львівське ВПХУ» Обнявка Н.М. наголосила на всенародному визнанні поетеси рідкісного таланту, яка вибрала долю собі сама – Ліни Костенко.   

19 березня Україна вітала з Днем народження Ліну Василівну Костенко – геніальну поетесу, легенду України, лауреата Державної премії імені Т.Шевченка, лауреата Міжнародної літературно-мистецької премії імені О. Теліги, почесного професора Києво-Могилянської академії та почесного доктора Львівського та Чернівецького університетів, - продовжила далі Надія Михайлівна. Адже значення творчості Ліни Костенко з часом тільки зростає, вона завжди актуальна.

Класний керівник групи №202 Вовк Х.І. розповіла присутнім про дитинство та студентські роки поетеси, які мали вплив на формування її життєвих поглядів та громадянської позиції. Ліна Костенко є представником покоління «шістдесятників» - покоління, яке будило національну самосвідомість, висвітлювало соціальні суперечності та закликало до розуміння відповідальності за майбутнє українського народу. У своїх творах поетеса писала про своє життя, розмірковувала над життям народу, - продовжувала далі Христина Ігорівна.

Класний керівник групи №204 Сокіл Л.С. розповіла присутнім про громадянську позицію та духовний світ поетеси, які присутні у всій її творчості. Любов Степанівна озвучила презентацію про творчий шлях Ліни Костенко «Господи, пробач мені моє зухвальство, що я сподіваюсь бути почутою».

Ліна Костенко найнезалежніша жінка України, для якої Правда є найголовнішим критерієм, Правда вистраждена, тому її відповідальність за свою поезію надзвичайно висока. 

«Не бійся правди, хоч яка гірка,

не бійся смутків, хоч вони як ріки»

Адже Ліна Василівна відмовилась від звання Героя України, відповівши «Політичної біжутерії не ношу!», - продовжувала далі Любов Степанівна. Ліна Костенко – жінка, яка своїм словом, вчинком, піднімає чоловіків на боротьбу. Мужність поетеси вражає, а такі рядки поезій, відображають її життєве кредо-

«Боріться або не беріться»

«Я не люблю нещасних. Я щаслива.

Моя свобода завжди при мені»

«Я трохи звір. Я не терплю неволі.

Я вирвуся, хоч лапу відгризу»

Ліна Костенко – один із символів України, еталон жіночої гордості, гордості за себе, за своє життя, за народ. Ліна Василівна – жінка, тиха, скромна, невидима поведінка якої надихає чоловіків бути мужніми. Вона не любить телекамер, не дає інтерв’ю, вимикає телефон і пише... У віршах поетеси звучить наказ про те, як має поводити себе людина, якими мають бути її вчинки... Адже Ліна Костенко знакова жінка для історії України, символ наших реформ... Дуже прикро, що ми сьогодні розчаровуємо Ліну Василівну, жінку унікальної сильної волі і духу. Мабуть тоді з’явилися такі рядки... «Якогось ранку прокинемося в іншій державі. Бо проспали свою». Маю надію, що читаючи твори Ліни Костенко та осмислюючи їх розумом і душею ми ставатимемо кращими, сказала Любов Степанівна.

Впродовж заходу присутні переглянули наступні відеоролики: «Богдан. Ступка «Крила», «Ніна Матвієнко «Дівчинка», «Уляна Білоус «Доборолися», «Життєвий та творчий шлях Ліни Костенко», «Ліна Костенко. Афоризми» та слухали її вірші «Прости мені, мій змучений народе», «Усе моє, все зветься Україна», «Страшні слова, коли вони мовчать», «Життя іде і все без коректур», «І все на світі треба пережити» у виконанні учнів ДНЗ «Львіське ВПХУ»

Із завершальним словом виступила Обнявка Н.М., яка наголостла, що в творах геніальної поетеси багато роздумів над проблемою добра і зла, осмислення значення навколишнього світу і свого місця в ньому. Твори Ліни Костенко надзвичайно цікаві, влучні та актуальні, - продовжувала Надія Михайлівна. Ліна Костенко є справжнім борцем з неправдою, пристосуванством, а її зброя – твори. Вони заставляють думати, мріяти, діяти... Завдяки таким виховним заходам в учнівської молоді формується власне розуміння поетеси Ліни Костенко. Такі години спілкування сприяють розвитку активної життєвої позиції учнів, їх соціальному та індивідуальному самовизначенню, - зазначають організатори заходу.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Опубліковано: Понеділок, 16 грудня 2019  9 - 13 грудня  в  рамках  Всеукраїнського тижня права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва проведені заходи, спрямовані на формування в учнів активної життєвої позиції щодо реалізації своїх прав. 10-11 грудня відбулися зустрічі учнів із співробітником Головного територіального управління юстиції...

Переглядів: 812 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Опубліковано: Четвер, 18 жовтня 2018 17 жовтня 2018 року ГС Асоціація будівельників «Будіндустрія» разом із німецькою компанією «Вольфсхойер» організували семінар із складання пічок від Олени Бистрової, за участі німецького спеціаліста Даніела Райцінгера на тему: «Технологія складання хлібопічок з шамотних плит». У семінарі взяли участь...

Переглядів: 643 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook