Період публікації:

від

до

Категорія:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму

Опубліковано: Четвер, 05 квітня 2018 

min
max

В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати у квітні 2018 року наступні заходи:

  • 21.03.18 – 30.04.18 – Виставка «Андрій БОКОТЕЙ. СКЛО» (до 80-річчя від дня народження). Андрій Андрійович Бокотей – відомий український художник, культурно-громадський діяч, педагог. Очільник Західного регіонального науково-мистецького центру Національної академії мистецтв України, ректор Львівської національної академії мистецтв (2000-2015), дійсний член (академік) НАМУ (2000). Заслужений діяч мистецтв України (1989). Народний художник України (2007). Професор. Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка (2000). Володар високих державних нагород. Член НСХУ (з 1970). Засновник Музею скла у Львові. Один із піонерів міжнародного руху студійного скла на території колишнього СРСР. Учасник численних персональних і групових виставок в Україні, Китаї, США, Франції, Бельгії, Ізраїлі, Польщі, Росії, Литві, Естонії, Латвії, Угорщині, Голландії, Данії, Фінляндії, Норвегії. Засновник і голова оргкомітету десяти Міжнародних симпозіумів гутного скла у Львові (1989-2016). Ювілейна ретроспектива покликана насвітлити етапні роботи у творчості відомого українського майстра гути.
  • 23.03.18 – 15.04.18 – Мистецький проект Олександра та Іванки Войнович «Енергія UA». Проект «Енергія UA» – це відображення особливого відчуття того середовища, що дає поживу щоденному творчому спогляданню та постійному пошуку нового. Україна – територія, повна парадоксів та символів, які створюють дивну енергетичну зону, що інспірує на своєрідні візії та дає новий поштовх до невідомого через призму нібито буденного та непримітного. Загублена в часі наша UA промовляє до світу невідомою мовою власної історії та досвіду, бажаючи про щось сказати та можливо щось доповнити... часом це все проходить непомітно для світу, а часом стається «вибух» – емоційний, інтелектуальний та творчий. Саме таке і відбувається через дивну, але потужну енергію, що прихована тут – в землі, в повітрі, в людях... Проект «Енергія UA» – це своєрідне продовження теми нещодавньої виставки «Іndustrial nature», що була представлена авторами у Києві в Музеї книги і друкарства України як серії творів, що занурюють глядача у дещо різні атмосфери людського буття.
  • 19.04.18 – 20.05.18 – Дмитро СТЕЦЬКО. ЖИВОПИС (до 75-річчя від дня народження). Дмитро Стецько (1943-2017) – відомий український живописець, скульптор, культурний діяч. Представник західноукраїнського мистецького андеграунду 1970-1980-х. Автор пам'ятників і меморіальних таблиць І. Франку, В. Стусу, М. Лисенку, Р. Купчинському, І. Горбачевському, Я. Стецьку. Учасник реставрації Тернопільського академічного музично-драматичного театру (1979). Член редколегії журналу «Образотворче мистецтво» (1992-1995), дорадчої ради альманаху «Артанія» (1996-1999), ініціював створення Національної асоціації мистців тощо. Д. Стецько – уродженець с. Полона, що на прикордонні Лемківщини і Бойківщини, а тепер є територією Польщі; з 1973-го замешкав у Тернополі. Навчався у Львівському училищі декоративного та прикладного мистецтва ім. І. Труша (педагоги з фаху – Т. Драган, В. Трофимлюк). Появу постаті Д. Стецька у мистецькому просторі 1970-х рр. слід тлумачити інтелектуальною реакцією на тогочасну герметизацію національного духу. Від кінця 1980-х років митець стає одним із лідерів національно-культурного піднесення, апелюючи до фундаментальних питань української духової генеалогії. Експозиція першої у Львові посмертної ретроспективної виставки насвітлює чільні естетичні доктрини митця, чия постать дотепер залишається непохитною духовною домінантою в атмосфері мистецького життя України.
  • 4.04.18 – 10.05.18 – Іван ПРОЦІВ. ЖИВОПИС. ГРАФІКА (до 60-річчя від дня народження). Відомий львівський живописець, графік, педагог. Член НСХУ (1992). Заслужений діяч мистецтв України (2008). Доцент кафедри академічного живопису ЛНАМ (з 2011). Народився (1958) в с. Княжолука Івано-Франківської обл. Закінчив Львівське художнє училище ім. І. Труша (1977) та Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (1984). Автор 20 персональних та учасник понад 150 виставок в Україні та за кордоном. Працює в царинах станкової графіки, малярства, іконопису. Роботи знаходяться в музеях, галереях та приватних збірках України, Росії, Канади, США, Франції, Іспанії, Англії, Угорщини, Польщі, Голландії, Китаю. Поєднує творчу та науково-педагогічну роботу з громадською діяльністю. Ювілейна ретроспективна виставка в НМЛ насвітлить різні етапи творчого поступу художника. До її експозиції увійдуть понад п’ять десятків робіт. Це – стилізовані асоціативні композиції з вишуканою кольоровою гамою, виконані в оригінальній авторській техніці. Ряд творів митця експонуватиметься вперше.
  • 19.04.18 – 19.05.18 – Давид БУРЛЮК (1882-1967). “«Україна в моїй особі має найвірнішого сина» (Д. Бурлюк). Виставка живопису”. Д. Бурлюк – видатний український художник-футурист, поет, теоретик мистецтва, літературний і художній критик, видавець. Один із засновників українського та російського футуризму. В 1898-1910 рр. навчався в Казанському, Одеському художніх училищах, Королівській академії мистецтв в Мюнхені та студії Ф. Кормона в Парижі, 1910-1914 – студіював у Московському училищі живопису, скульптури і архітектури. У 1906–1915 – учасник та активний організатор виставок Товариства харківських художників, Південно-руських художників (Одеса), «Спілки молоді» (Санкт-Петербург), «Синього вершника» (Мюнхен), «Бубнового валета». Організатор видавництва «Гілея» у Херсоні (1910-1913). Революційні події 1917 в Росії сприйняв захоплено, але змиритись із реаліями більшовицької країни не зміг. Емігрував до Японії (1918), а потім – до США (з 1922). В 1930-1966 роках видавав журнал «Колір і рима». Основна частина творів Д. Бурлюка зберігається у меморіальному музеї художника у Нью-Йорку. Виставка в НМЛ представить твори Д. Бурлюка з українських зібрань.

Окрім того, в рамках низки науково-освітніх проектів НМЛ, а саме: «Школа і музей – працюємо разом», «Церковно-календарний рік в НМЛ (на прикладі пам’яток українського мистецтва з фондів НМЛ)», «Канікули в НМЛ: нове життя давніх традицій» – систематично проводитимуться тематичні заняття в експозиції музею, майстер-класи, читатимуться лекції за широким спектром тематики (за замовленням).

Немає коментарів

Схожі статті:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: Четвер, 19 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 13 грудня – 23 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя від дня народження). В рамках науково-освітніх програм...

Переглядів: 958 Коментарів: 0

Виховання

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: П`ятниця, 06 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 8 листопада – 8 грудня – виставка Романа Романишина. Перехрестя. 13 грудня – 20 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя...

Переглядів: 1102 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook