Період публікації:

від

до

Категорія:

Науково-методична конференція з хімії / 30

Опубліковано: Понеділок, 16 квітня 2018 

min
max

Який же дар дістали ті,

Що так дітей учити вміють,

Мені здається, в скарбі тім

Любові найбільш дісталось їм.

І. Франко

У суботу, 14 квітня, у Львові на базі хімічного факультету кафедри неорганічної хімії  ЛНУ  ім. І. Франка відбулась науково-методична конференція: «Сучасні тенденції навчання хімії».

Учасниками конференції були професори, науковці, методисти, вчителі, студенти , і навіть учень, з різних міст України: Кропивницького, Києва, Кам’янця-Подільського, Чернігова, Сум, Івано-Франківська, Херсона різних вищих, спеціалізованих, загальноосвітніх закладів і навіть університетів Небраски , Омаха, США .

Конференція проводилась не випадково 14 квітня, адже цей день – день народження Є. І. Гладишевського  (вже сьогодні покійного). Це великий хімік, кристалохімік, засновник кристалічної школи, професор Львівського університету, автор понад 550 наукових праць, монографій, авторських статей і патентів, присвячених дослідженню взаємодії компонентів у металічних системах та визначенню кристалічної структури сполук; був одним із засновників Львівської наукової школи «Кристалохімія», під його керівництвом захищено 31 кандидатську та 4 докторські дисертації. І взагалі, це був великий патріот і Людина з великої букви.

         Він започаткував обласний, а сьогодні вже Міжнародний конкурс «Кристали», в якому учні нашої школи цього року вже брали втретє участь.

Конференцію розпочав син покійного Є. І. Гладишевського Роман Євгенович Гладишевський, член-кореспондент НАН України, професор, проректор з наукової роботи ЛНУ ім. І. Франка. Він оголосив програму конференції і надав слово господарю – декану хімічного факультету п. Я. М. Каличаку.

Після цього слово мала начальник департаменту освіти п. Любомира Мандзій, котра привітала всіх учасників конференції і розказала про фінансування на обладнання хімічних кабінетів спеціалізованих і профільних шкіл.

Конференція складалась із двох засідань. Перше засідання проводила Шпирка Зеновія Михайлівна, доцент кафедри неорганічної хімії, котра по черзі представляла доповідачів. Крім того, п. Зеновія представила нам свою книгу: «Методика викладання хімії».

Конференція була дуже цікавою і повчальною. Доповіді були різні, проте всі вони в кінцевому результаті зводились до сучасних тенденцій навчання хімії.

Цікавою була доповідь Яцишина М. М., доцента кафедри фізичної та колоїдної хімії ЛНУ ім. Франка, постійного гостя нашої районної олімпіади з хімії, про екологічну освіту в середніх і загальноосвітніх навчальних закладах.

П. Яцишин наголосив, що ми, вчителі хімії, як найбільш обізнані з походженням та властивостями різних продуктів хімічного виробництва, повинні очолити екологічну освіту і виховання.

Але найбільше мені сподобалась доповідь професора Київського національного університету ім. Т. Шевченка п. Неділько С. А. про місце хімічного експерименту в школі.                          

П. Неділько наголосив, що є 3 джерела знань: авторитет, розум і досвід, який підтверджує  всі висновки. Професор назвав основні проблеми середньої школи: зростання цінності життя і здоров’я, матеріальна база і проблема зберігання й обліку реактивів. Крім того, велику увагу приділив проблемі утилізації відходів хімічного експерименту, проблемі безпеки проведення практичних робіт, визначення кордону між небезпечним і безпечним. Родзинкою доповіді було запитання: «А що ж нас чекає, коли хімія буде вивчатися в комплексі з іншими 5 дисциплінами ? ».

Нашу школу я представляла доповіддю на тему: «Позакласна робота як ефективний засіб підвищення інтересу учнів до хімії». Адже не таємниця, що сьогодні інтерес до хімії дещо впав, оскільки популярності набрали сучасні науки. Я вважаю, що є дуже багато способів зацікавити учнів вивчати цей предмет, і одним із ефективних методів заохочення є позакласна робота. У своїй доповіді я поділилась своїм досвідом проведення тижня хімії в нашій школі і планами проведення Дня хімії «Хімічні експерименти в школі і вдома» найближчим часом.

Новою для мене була доповідь про STEM освіту, що представляв п. Дмитрів Г. С., доцент КНХ, а також професор з університету Небраски, США.

 Всі доповіді були зібрані і надруковані у збірнику тез і доповідей: «Сучасні тенденції навчання хімії».

Під час конференції була перерва на каву і чай, де в «домашній» обстановці всі між собою спілкувались та набрались ще більше позитивних вражень.

Після цього зробили фото на згадку всіх учасників конференції.

П. Савчин М. М., професор кафедри природничо-математичної освіти ЛОІППО, завершила роботу конференції зачитуванням різних ухвал і постанов, планами на наступну п’яту ювілейну конференцію.

Релаксацією конференції були авторські вірші про працю вчителя вчителя хімії п. Ірини Переймибіди з м. Золочева.

 І, звичайно, незабутні враження для мене від перебування у рідних стінах хімічного факультету, зустрічі з однокурсницею, сьогодні вже зав. кафедрою аналітичної хімії, і незабутнього цвітіння магнолії !

 

 

 Учитель хімії  Кісь Ірина Ярославівна

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Мама! Найдорожче слово в світі Мама! Найдорожче слово в світі Опубліковано: Четвер, 30 травня 2019 День Матері в Україні відзначається в другу неділю травня. Це свято-свято вічності. Мама – найголовніша людина в житті. Скільки б гарних, добрих слів ми не говорили нашим мамам, зайвими вони не будуть ніколи. До Дня Матері у Підбірцівській ЗОШ I-III ступенів, вчитель фізичної культури Карабан Н.М. зі...

Переглядів: 870 Коментарів: 0

Відділи освіти

"Родина, родина від батька до сина…" "Родина, родина від батька до сина…" Опубліковано: Середа, 29 травня 2019 24 травня дружна класна родина 6-го гімназійного класу Наварійської ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії зібралася на святі "Родина, родина від батька до сина…". Увага і повага до сім'ї, до роду не приходить сама по собі. Її треба виховувати. Дитина змалку повинна усвідомлювати свою приналежність до родини, до рідного...

Переглядів: 773 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook