Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Сергію Плачинді

Опубліковано: Середа, 13 Червня 2018 

min
max

До 90-річчя від дня народження Сергія Петровича Плачинди (18 червня – 1928), українського письменника у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Романтик публіцистики» (експонується з 11 червня до 30 червня в приміщенні абонементу)

Довідка

Плачинда Сергій Петрович (або за творчим псевдонімом – Сергій Кожухар) – відомий український літератор, публіцист, літературний критик. Народився Сергій Плачинда 18 червня 1928 року на хутор Шевченково, що на Кіровоградщиніі.

Роки дитинства та юнацтва письменника припали на сумнозвісні часи Голодомору та німецько-фашистської окупації. У повоєнні роки хлопець пішов працювати механіком до радгоспу та, одночасно, навчався у середній школі. Отримавши атестат, він виїхав до Києва, де склав іспити для вступу до державного університету на факультет філології.

Продемонструвавши неабиякий хист до літературної діяльності, Сергій Плачинда став аспірантом, а потім - науковим співробітником інституту літератури ім. Тараса Шевченка.

Перу Сергія Плачинди належать літературознавчі монографії «Композиція і характери в новелах Юрія Яновського», «Майстерність Ю. Яновського» та перша в постсталінській Україні книга про О. Довженка, книжка оповідань та нарисів «Кам'яна веселка»,  повісті «Таня Соломаха», «Взяти на себе», «Синьоока сестра», книжка-нарис «Брати Місяця», книга історичних повістей «Неопалима купина», романи «Ревучий», «Степова сага». Крім того, у 1993 році у світ вийшов укладений ним «Словник давньоукраїнської міфології».

У роки здобуття державної незалежності Україною, літератор був активним учасником Народного Руху, здійснював політичну діяльність шляхом створення Української селянської демократичної партії.

Пішов з життя митець 7 вересня 2013 року.

Ключові слова:

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook