Період публікації:

від

до

Категорія:

Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Понеділок, 19 листопада 2018 

min
max

19.11.229 років від дня народження Лучкая Михайла Михайловича (1789-1843).

Український закарпатський мовознавець, фольклорист та історик.

Народився Михайло Михайлович Поп (Лучкай – псевдонім) 19 листопада 1790 р. в с. Великі Лучки, що на Мукачівщині, у бідній багатодітній сім‘ї священнослужителя Михайла Попа і був старшим серед шістьох дітей. Від назви рідного села згодом узяв псевдонім – Лучкай. Здобувши початкову освіту у місцевого дяка, вступив в Ужгородську гімназію, згодом вивчав філософію у Великому Варадині (сьогодні Орадея в Румунії), а в 1812 р. вступив у греко-католицьку семінарію Барбареум у Відні , де слухав лекції з історії слов‘ян, подружився зі студентами, вихідцями з різних слов`янських земель.

Після завершення навчання у 1816 р. повернувся додому. Його призначили бібліотекарем і архіваріусом при Мукачівській греко-католицькій єпископській канцелярії, а в 1818 р. – секретарем єпископа Олексія Повчія. У 1826 році прийняв ієрейські свячення з рук єпископа Алексія Повчі, і його було призначено парохом Ужгородського Свято-Преображенського храму. Завдяки сприянню отця Івана Фогарашія, 28 липня 1829 року Михайло Лучкай виїхав до Італії, де був придворним парохом герцога Карла Людовика Бурбона в місті Лукка разом із дяками В. Талапковичем та І. Микуличем. В Італії о. Михайло захопився вивченням архівних матеріалів та філологією. Як наслідок його праці – видання «Граматика слов'яно-руська: або старослов'янська і теперішня, поширена у карпатських горах, малоросійська мова, що є живим її діалектом».

У 1830 році повернувся до Закарпаття, де до кінця життя був священником в Ужгороді ( на Цегельні, парохом Ужгородського Свято-Преображенського храму, 1831-1843 рр.); служачи тривалий час єпархіальним шкільним референтом, сприяв заснуванню та впорядкуванню парафіяльних шкіл та території єпархії.

Крім «Грамматики» він написав фундаментальну шеститомну працю «Історія карпатських русинів». В якій зумів довести, що його край, перебуваючи в чужоземному державному утворенні, має своє ім‘я. історію, належить до східнослов‘янського ареалу. Її рукопис за браком коштів та з інших причин півтора століття пролежав в архівних сховищах, хоч фахівці ще у XIX ст. високо його оцінювали. Тільки в 1999-2011 рр. при допомозі ректорату й коопіткої праці вчених УжНУ видано всі шість томів.

Михайло Михайлович досліджував проблеми освіти й культури Закарпаття в добу Середньовіччя. Сам він допомагав людям як міг – збирав кошти у «вдовинний і сирітський» фонд, часто навідувався в сирітський дім, який був побудований єпископом О. Повчієм для дітей сиріт священників в Ужгороді. Та й у передсмертному заповіті він просив продати його побутові речі і книги, і на вилучені кошти організувати видавничу справу, а решту – роздати вдовицям. Ім‘я М. Лучкая зазвучало в науковому світі вже за його життя. Михайло Лучкай ввійшов в історію нашого краю, як талановитий вчений європейського рівня.

Помер Михайло Лучкай на 55-му році життя 3 грудня 1843 р. Похований у каплиці, яку сам і збудував біля церкви в Ужгороді (на території Преображенського храму).

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4526 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4456 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook