Період публікації:

від

до

Категорія:

"Схід і Захід разом!" у м. Стрию

Опубліковано: П`ятниця, 08 лютого 2019 

min
max

«Схід і Захід разом. Будуємо мости, а не стіни в рамках реформи і довіри» - саме з цього освітянського форуму, який відбувався у квітні 2018 року у Маріуполі, розпочалась співпраця Стрийської СЗШ №5 імені В. Стасюка та педагогів із Донеччини.

Другим етапом співпраці освітян Стрия та Маріуполя за цим проектом стала поїздка учнів та вчителів СЗШ №5 ім. В. Стасюка на Азовське море у с. Урзуф. Ця поїздка відбулася завдяки запрошенню Мангуського департаменту освіти Донецької області та особисто начальника департаменту Надії Терентьєвої.

Якщо українське море чарівне влітку, то гори захоплюють взимку. Напевно, тому директор СЗШ № 5 ім. Стасюка Валовін М.Я. запросила педагогів із Маріуполя та Мангуша до Стрия у січні на продовження співпраці на фестиваль «Схід і Захід. Будуємо освіту разом», у час, коли у нас у повітрі ще витає дух різдвяних свят, коли ще лунає коляда, а пампушки та кутя добре смакують до ранкової кави. Отож, 28 січня 2019р. Валовін М.Я. та вчитель СЗШ № 5 Савченко С.З. зустріли семеро гостей із Донеччини: директорів шкіл та вчителів міста Маріуполя, Мангуша, а також пані Надію Терентьєву.

Родзинкою освітянського фестивалю стала екскурсія у Карпати «Стежками Карпатського краю». Гості були надзвичайно вражені перебуванням у горах та красою нашого краю. У програмі екскурсії був підйом на гору Захар Беркут. Всім запам’яталась неповторно смачна грибна юшка та запашний карпатський чай. Дорогою гості відвідали ще криницю Івана Франка.

31 січня на базі СЗШ № 5 ім. В. Стасюка відбулась ключова подія фестивалю «Схід і Захід. Будуємо освіту разом» - освітянський форум «Школа, яку збудуємо разом», в якому взяли участь не лише гості із Донеччини, але й усі директори ЗЗСО міста Стрия, директор львівської школи № 55 п. Ігор Галушко та його заступники п. Мирослава Ховалко і п. Марія Лакома, директор гімназії із Калуша – п. Оксана Табачук, вчитель-новатор з Надвірної п. Лідія Суранович, директор Винниківської санаторної школи-інтернату п. Лілія Свистович, директор навчально-методичного центру освіти Львова п. Наталія Бідник, начальник відділу освіти міста Стрия п. Оксана Матвіїів. Відвідав освітянський форум також заступник міського голови п. Роман Волинець.

У зазначеному заході брали участь експерти із Києва, Харкова, Маріуполя. Зокрема, розпочинав форум бізнес-тренер та педагог Сергій Чумаченко із темою «Невизначена освіта в невідомому майбутньому. Освіта без ЗНО». Обговорення віянь майбутнього, їх вплив на розвиток освітніх процесів в українських навчальних закладах, роздуми над зміною акцентів у навчально-виховному процесі продовжили керівники освітніх установ на панельній дискусії «Майбутнє і сучасність школи», яку модерувала методист методкабінету відділу освіти п. Оксана Смірнова.

На освітньому форумі у Стрию також відбувались тренінги для директорів «Емоційний інтелект: шлях до співпраці» від психолога із Києва п. Марини Вострової та вчителів СЗШ №5 «Теорія поколінь. Як порозумітися?», який вела тренер і вчитель із Маріуполя п. Тетяна Люта.
Ділилася своїм досвідом освітнього менеджера також і п. Марія Валовін. Тема її презентації - «Корпоративний простір - сприятливе середовище для єдності та мотивації».

Ось коментар директора школи № 15 із Маріуполя Тетяни Лугової: «День неймовірних вражень та емоцій. Маємо спільну мету, розуміємо важливість взаємодії, підтримки та порозуміння. Переконана, що лише у співпраці, з любов'ю в серці та довірою зможемо створити освітній фундамент для кращого майбутнього наших дітей»

Завершився форум освітян майстер-класом із виготовлення оберегової ляльки «100-літній Дуб Соборності. Наші обереги.», який провела голова батьківського комітету стрийської школи № 5 п. О. Боднар.

У четвер, 1 лютого, гості із Донеччини відвідали підприємства Стрия та району: поліграфічну фірму «УКРПОЛ» та молочну ферму Прикарпаття «МУККО», де мали змогу ознайомитись із процесом вигодовування тварин та виготовлення сиру. Також приємною несподіванкою стала можливість продегустувати та придбати продукцію фірми.

«На мій погляд, ця екскурсія сприяє екологічному ставленню до навколишнього середовища. Коли бачиш, скільки сировини, людської праці, технічних інновацій вкладено в ті упакування, то вже навряд чи зможеш просто викинути це у смітник. Я особисто буду підтримувати збір макулатури, якій впровадив молодший син», - поділилась враженнями учасниця екскурсії на поліграфічну фірму «УКРПОЛ» киянка Марина Вострова.

Цього ж дня учні СЗШ №5 ім. В. Стасюка презентували для гостей концерт
« Відлуння Різдва». Родзинкою цього свята стала коляда «Нова радість стала», яку заспівали для гостей волонтери міжнародної організації AIESEC разом із учнями 5 школи. А далі був святковий обід та поїздка до Львова.
Гості мали змогу відвідати виставу «Севільський цирульник» у Львівському оперному театрі, поблукати нічними вулицями казкового Львова.

Гості із Маріуполя:
Лугова Тетяна - директор школи № 15
Зьома Наталія- директор ЗОШ №10
Волкова Валентина- директор ЗОШ №20
Люта Тетяна – тренер, учитель поч. класів ЗОШ №15

Гості із Мангуша: Надія Терентьєва, начальник відділу освіти Мангушського району Донецької області
Черіпко Олена – спеціаліст відділу освіти
Бутіна Алла- завідуючий методичним кабінетом

Відділ освіти Стрийської міської ради на чолі із начальником О.Я. Матвіїв та директор СЗШ І-ІІІ ст.№5 В.Стасюка М.Я. Валовін разом із усім шкільним колективом висловлює щиру подяку меценатам, завдяки яким вдалось організувати освітній фестиваль, що об’єднав педагогів-новаторів зі Сходу та Заходу України:

- заступнику мера міста Стрия Волинцю Роману Петровичу;
- голові «Фонду Карпінських» Марії Карпінській за гостинний прийом гостей із Донеччини у готелі «Золото Карпат»;
- директору поліграфічної фірми «УКРПОЛ» Ковальчуку Сергію Миколайовичу;
- директору фірми «МУККО» Кмітю Назарію;
- начальнику відділу культури Сколівської райдержадміністрації в особі Бранич Оксані; 
- директору школи №12 м. Стрия Романюку Юрію Віталійовичу;
- голові батьківського комітету СЗШ №5 ім. В. Стасюка Боднар Ользі Федорівні
- батькові учня 6-Б класу Дулиша Романа – Дулишу Тарасу.

підготували 
Гутнікевич Н.М., заступник директора СЗШ № 5
Смирнова О.І., методист мк відділу освіти

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Схід і Захід разом: в області продовжують освітні обміни Схід і Захід разом: в області продовжують освітні обміни Опубліковано: Вівторок, 02 жовтня 2018 У межах реалізації проекту «Схід і Захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти» укладені угоди про співпрацю між закладами загальної середньої освіти області з навчальними закладами Луганщини. Програма стартувала 19 жовтня 2016 року. Відтак, 50 кращих педагогів Луганщини завітали на Львівщину, а...

Переглядів: 946 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції

Стрий у проекті «Схід і Захід разом. Будуємо мости, а не стіни за ради реформ та змін» Стрий у проекті «Схід і Захід разом. Будуємо мости, а не стіни за ради реформ та змін» Опубліковано: Понеділок, 25 Червня 2018 З 7 по 16 червня 2018 р. учні та вчителі СЗШ 5 ім.В.Стасюка м.Стрия на запрошення Мангушського департаменту освіти Донецькоі області відпочивали на Азовському узбережжі, у селищі Урзуф. Ці відвідини стали продовженням проекту «Схід і Захід разом. Будуємо мости, а не стіни за ради реформ та змін». Відпочинок...

Переглядів: 566 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook