Період публікації:

від

до

Категорія:

Кіборги – воїни епічної сили духу

Опубліковано: Вівторок, 12 лютого 2019 

min
max

«Краще вмерти стоячи,

ніж жити на колінах»

Р. Шухевич

Ключовим завданням педагогічного колективу ДНЗ "Львівське вище професійне художнє училище" є національно-патріотичне виховання молоді, адже, наші учні – наше майбутнє і саме їм будувати нашу країну. Згідно програми гуртка "Національно-патріотичного виховання" спільно з учнівським самоврядуванням в рамках проекту "Ними пишається Україна…", впродовж січня 2019р. проведено наступні виховні заходи:

- "Кіборги – воїни епічної сили духу" у групі №102 за професією «Живописець, флорист», групі №101 за професією «Живописець, вітражник», групі №201 за професією «Живописець, вітражник»;

- "Кіборги – символ незламності та мужності українських військових" у групі №134 за професією «Вітражник» (кл.керівник Гулик М.В.), гр. №302 за професією «Живописець, філорист»;

- "Кіборги – історія мужності, братерства і самопожертви" у групі №204 за професією «Реставратор виробів з дерева, столяр», групі № 401 за професією «Живописець, вітражник»

       Мета виховних заходів: ознайомити учнів з життєвим подвигом кіборгів-воїнів мужніх, відважних, чесних, готових до самопожертви; виховувати в молоді почуття національної свідомості і відповідальності, формувати громадянську позицію крізь призму життєвого прикладу кіборгів та плекати почуття любові до рідної землі, свого народу...

       Члени учнівського самоврядування спільно з членами гуртка "Національно-патріотичного виховання" оформили актову  залу, кабінети історії, економіки, в яких проходили виховні заходи, виготовили стенд "Кіборги Львівщини". Голова учнівського самоврядування ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» Запишна Анна підготувала інформацію про кіборгів Львівщини.

       На екрані портрети "Кіборгів" та слова: " Краще вмерти стоячи, ніж жити на колінах" Р. Шухевич.

        У  вступному слові заступник директора ДНЗ "Львівське вище професійне художнє училище" з НВР Обнявка Н. М.,  виступаючи перед учнями гр. №101, №102, №201 наголосила на тому, що українці у всі часи  понад усе цінували свою свободу, і значною мірою, через це воювати  нам доводилось багато, доводиться і нині. Хто б міг подумати, що українцям доведеться й у ХХІ столітті захищати себе від нападників, аби не допустити завоювання ними нашої території. Які вони українські воїни Х, XVII, ХХІ століть? Змінювалися зброя, воєнні стратегії… та незмінним залишився волелюбний дух і здатність до самопожертви, яка дивує увесь світ, - продовжувала далі Надія Михайлівна.   Символом мужності та незламності українських військових стала героїчна оборона Донецького аеропорту, яка тривала 242 дні: з 26 травня 2014р. по 22 січня 2015р.

        242 дні українські військові, медики, добровольці, волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи клаптик української землі, - звернулась до присутніх методист  ДНЗ "Львівське вище професійне художнє училище" Турчиняк Н.В. Вони просто пішли захищати батьківщину. Подвиг кіборгів буде викарбовано у камені, це приклад того, як кожен із нас має знайти в собі сили аби захищати рідну землю. Кіборги не вважали себе героями, вони – воїни, захисники. Це була боротьба людей, які відстоювали свою землю і чужинців, які з усіх сторін оточили аеропорт. Подорож до Донецького аеропорту, хоч і віртуальна, не є простою для присутніх, ми бачили цю війну на екрані очима кіборгів, – продовжувала далі Наталя Володимирівна.

        Про бої за Донецький аеропорт, які почались 26 травня 2014р. розповіла присутнім викладач історії Гулик М.В. За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами" –  надзвичайно вольовими людьми, а форпост українських кіборгів став символом української мужності,  оплотом українського духу. На екрані фото захисників литовища та вірш «Кіборги».

«Там насправді іде війна,

Кілька «КІБОРГІВ» - сотні орків,

Він єдиний такий, таких більше нема.

Світ не бачив таких аеропортів.

Він зруйнований, знищений вщент,

Його майже зрівняли з землею.

Тільки є один дивний момент –

Дихає «КІБОРГІВ» він душею.

У них б’ються серця в унісон,

Їхні лиця однаково чорні.

Там ніхто не говорить про сон,

Вони втомлені, та непоборні!»

Галина Гайвась

Автор вірша Галина Гайвась – мама учениці групи №4 ДНЗ «Львівське ВПХУ» Анастасії Гайвась.

Кіборги – це історії людей, які вистояли навіть тоді, коли вже не витримав бетон - продовжувала далі Марія Василівна.

        Л.С. Сокіл розповіла присутнім про кіборгів, як  про воїнів епічної сили духу. Будучи в аеропорту українські чоловіки – розуміли свою місію – місію громадянина, чоловіка, захисника своєї землі, своїх рідних. Саме такі як вони формують сьогодні українську націю та є основою її фундаменту. Це про них, колись, у майбутньому, на уроках історії нашим нащадкам будуть розповідати вчителі, так як ми сьогодні розповідаємо учням про наших славних козаків. Відомо, що перемагає не зброя, а дух. Кіборги – це воїни неймовірної епічної сили духу. Це про їх життєвий подвиг складатимуть легенди, думи, як колись наші предки складали їх (легенди, думи) про козака Голоту, але це буде потім, у майбутньому… а сьогодні впродовж заходу ми мали змогу, можливість почути живе слово захисників Донецького аеропорту, відчути їх силу волі, бачити вчинки….  Впродовж заходу присутні переглянули наступні відео: «Аеропорт. Як це було», «ДАП. 48 годин з кіборгами», «Американський журналіст пробув 4 дні з кіборгами: уся правда про війну», «Ті, хто зупинив війну. «Кіборги» про значення оборони Донецького аеропорту», «П’ять кіборгів. Легенди війни», ««Тактик». 19-річний «кіборг»».

     Кіборги, будучи в оточенні, боролися з тим давнім, ні, одвічним ворогом, з яким боролися всі наші предки.  Нині на Сході країни точиться боротьба з тими, з ким боролися дружинники Київських князів, які відбивалися від монголо-татарської навали, з ким боролося наше славне козацтво, з ким билися герої 1917-го і 1945-го років.

     Чому вистояли кіборги 242 дні та як вдалося українським бійцям зупинити агресора на Сході? Вистояли тому, що показали єдність, замість розброду, на який так надіявся і щодня розповідає ворог. Адже, єдність – це один із основних чинників перемоги. Віримо, що українська нація виборе в цій боротьбі перемогу, розіб'є ворога і він назавжди залишить наші землі у спокої. Відомо, що військова слава, гідність, мужність не минають ніколи. Захисники Донецького аеропорту знали і пам'ятали про це, багато хто з ним заплатив за це  найціннішим – своїм життям.

     Такі виховні години спонукають молодь до осмислення себе як частинки великого українського народу, сприяють пробудженню національної самосвідомості та гордості за свій народ та його славетну історію.

     Сьогоднішній захід – це ще один крок, який ми робимо разом до перемоги, до спільної великої української перемоги.

     Відомо, що в усі часи мирне українське населення підтримувало військових. Допомагати військовим є однією із добрих традицій училища, адже відомо, що люди змінюються, стають кращими тільки  тоді, коли вони роблять добрі вчинки. Такими вчинками, які є вагомою підтримкою бойового духу бійців, що були поранені на Сході і проходять лікування у військовому шпиталі є відвідини їх учнями ДНЗ «Львівське ВПХУ» та щирі слова вдячності за мирне небо над головою. Такі відвідини спонукають нас до переосмислення багатьох наших вчинків. Проведені виховні заходи досягли своєї мети, в черговий раз вмотивувавши педпрацівників, учнів училища до дії, зокрема:

- учениця гр. № 401 за професією "Живописець, вітражник" Чорна Катерина та керівника гуртка "Національно-патріотичного виховання" ДНЗ "Львівське ВПХУ" Сокіл Л.С. відвідали Військово-медичний клінічний центр   західного регіону за адресою м. Львів вул. Личаківська 26. Катя подарувала бійцям, які проходять лікування у військовому шпиталі солодощі і три картини (фото) виконані нею на зрізах дерева, які (зрізи дерева) підготували  майстер в/н групи 204 за професією "Реставратор виробів з дерева, столяр" Яблонський Ю.О. та учень групи 204 Строцький Володимир;

- майстер в/н групи №301 за професією "Живописець, вітражник" Журило О.Я. передала відділенню відновного лікування військового шпиталю кілька творчих робіт, які прикрасили кімнату відпочинку;

- учні групи № 401 Федун Михайло подарував шпиталю творчу роботу " Львів – музей під відкритим небом" і Заньчак Марія – картину "Козак" (майстер в/н Литвинюк О.А.);

- учні групи №102 за професією "Живописець, флорист", № 134 за професією "Вітражник", № 401 виконали розпис на дереві в подарунок відділенню відновного лікування. Учні хочуть, щоб їх роботи також послужили для перемоги та ставали їхнім вираженням вдячності тим, хто на передовій захищає нашу державу, дає молоді можливість навчатися і творити.
       Творчі роботи учні виконували під керівництвом викладачів  художніх дисциплін Боровець Т.В. та Сторожук Н.М. Учні групи №102 передали бійцям солодощі та разом з батьками допомагатимуть на волонтерській кухні. Адже активна громадянська позиція педагогічного колективу навчального закладу та учнів, небайдужість до потреб героїв – захисників – ось те, що сьогодні допомагає змінюватись нам самим та змінювати країну, але детальніше про це розповім іншим разом у наступній публікації…

Матеріал підготувала викладач ДНЗ "Львівське вище професійне художнє училище" Сокіл Л.С.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

 Семінар – практикум «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Семінар – практикум «Робота в навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 04 березня 2020 року у ДНЗ «Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва» на базі навчально-практичного центру «TRIORA» та «POLIMIN – HUB» відбувся семінар – практикум  «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів...

Переглядів: 1455 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 28 лютого у Стрийському вищому художньому професійному училищі відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт учнів за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст». Під керівництвом майстра в/н Оксани Грещук дівчата створили чудові образи, в яких вміло застосували свої професійні навички і творчий...

Переглядів: 1423 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook