Період публікації:

від

до

Категорія:

Науково-практична конференція в ХПТУ ім. Й.П. Станька

Опубліковано: Понеділок, 01 квітня 2019 

min
max

Про вікову спадщину українського народу вели мову науковці, педагоги, митці, майстри народних ремесел – учасники науково-практичної конференції, організованої Львівським навчально-науковим центром професійної освіти НПУ ім. М.П. Драгоманова у співпраці із Навчально-методичним центром ПТО Львівської області. П’ять років поспіль конференція незмінно проходить на базі ДНЗ «Художнє професійно-технічне училище ім. Й.П. Станька», щороку розширюючи географію учасників, збільшуючи коло проблем, які стосуються професійно-технічної, художньої освіти, наступності поколінь і сучасних викликів.

З вітальним словом до учасників конференції звернулись директор ХПТУ ім. Й.П. Станька Василь Гевало та директор Відокремленого структурного підрозділу ЛННЦПО НПУ ім. М.П. Драгоманова Михайло Копельчак.

Заклад за 123 роки випустив таку кількість випускників, що не дивно їх зустріти в інших країнах, чи навіть континентах. Зокрема, цього року учасники конференції ознайомились з творчістю Юрія Скорупського, випускника училища, який сьогодні живе і творить у Чикаго разом із дружиною Ерікою Комоні, родом із Закарпаття.

Пізнавальними були доповіді Неонілії Дещиці про національну ідею у системі виховання, Наталії Денькович про досвід роботи із учнями в умовах інклюзивного простору, Андрія Стахника про актуальність художньо-технічного проектування, Олексія Зварича про особливості теслярської майстерності на прикладі професійного навчального закладу Німеччини.

Оксана Когут торкнулася питання збереження і розвитку яворівської забавки, а Тетяна Лин запропонувала після віртуальної мандрівки побачити культурний простір Яворівщини на власні очі.

Богдан Ільків - учень IV курсу Художнього ПТУ ім. Й.П. Станька розповів про власний досвід застосування навиків більшості видів різьби в процесі навчання та проходження виробничої практики. Разом із одногрупниками різьбили об’ємні дерев’яні фігури у Ведмежому притулку Домажир. Богдан став переможцем конкурсу фахової майстерності з професії «Різьбяр по дереву та бересту» ім. Й.Станька у 2018 році, виконуючи трьохгранно-виїмчасту різьбу, а також за роки навчання неодноразово брав участь у профорієнтаційних майстер-класах з різьблення у техніці яворівської різьби.

Своїми спостереженнями про особливості сучасного культурного життя українців поділився заслужений діяч мистецтв Ігор Гавришкевич – випускник училища 1976 року.

Цікавими і змістовними є також дослідження Михайла Гнатюка, кандидата мистецтвознавства, про роль традицій Яворівської школи художніх ремесел у сучасній мистецькій освіті та Михайла Сидора, кандидата мистецтвознавства, про вплив народного мистецтва на національне виховання у контексті інтегрування освітніх процесів і соціальних запитів. Змістовними були виступи кожного з учасників, з якими можна буде ознайомитись у збірнику наукових статей.

Підсумувала висвітлені теми Лідія Сліпчишин, зазначивши, що проблем, які надалі залишаються актуальними багато, а значить є потреба в наступних конференціях у ще більшому колі учасників.

Цьогорічний формат був особливим завдяки виставці живопису випускниць училища 2013 року: Христини Грабінської, Юлії Пахолок та Анни Вовк. Це творчий доробок юних майстринь, які після закінчення ХПТУ ім. Й.П. Станька продовжили навчання у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника та національному лісотехнічному університеті України. При цьому дівчата стверджують, що ази розуміння мистецтва та основу фаховості, як живописців їм заклали в Художньому професійно-технічному училищі ім. Й.П.Станька, зокрема, майстерності завдячують майстру виробничого навчання Наталії Дюг. Приємною несподіванкою стало виконання дівчатами пісні «Яворівська земля» авторства Наталії Косик у супроводі музкерівника училища Володимира Титуси.

На завершення учасників конференції запросили оглянути Музей історії художніх ремесел Яворівщини, де Світлана Плесак розповіла про сучасний підхід у популяризації музейного простору.

 

Плесак Світлана,

заступник директора з НВР

ХПТУ ім. Й.П. Станька

Сліпчишин Лідія,

доцент кафедри загально технічних дисциплін

та охорони праці Відокремленого

структурного підрозділу

«Львівський навчально-науковий центр

професійної освіти» Національного педагогічного

університету імені М.П. Драгоманова

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

 Семінар – практикум «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Семінар – практикум «Робота в навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 04 березня 2020 року у ДНЗ «Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва» на базі навчально-практичного центру «TRIORA» та «POLIMIN – HUB» відбувся семінар – практикум  «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів...

Переглядів: 1484 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 28 лютого у Стрийському вищому художньому професійному училищі відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт учнів за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст». Під керівництвом майстра в/н Оксани Грещук дівчата створили чудові образи, в яких вміло застосували свої професійні навички і творчий...

Переглядів: 1448 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook