Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Вівторок, 22 жовтня 2019 

min
max

22 жовтня виповнилося 208 років від дня народження Франца (Ференца) Ліста (1811-1886) – угорського композитора, піаніста, педагога, диригента, публіциста, представника музичного романтизму, засновника угорської композиторської школи.

Ференц Ліст з’явився на світ 22 жовтня 1811 року біля угорського містечка Шопрон у сім’ї обіднівшого дворянина. Музичної грамоти навчався у Відні. Його педагогами були Черні (навчав грі на фортепіано), Сальєрі, Рейхи і Паера (навчали композиції).

З 9-ти років став виступати з концертами і прославився як піаніст-віртуоз. У період 1823-1835 років він проживав і виступав в Парижі. Тут почав свою педагогічну і композиторську діяльність. Ференц Ліст познайомився з Шопеном, Сандом і Берліозом. У 1835-1839 роках здійснив подорож по Італії і Швейцарії. Свою майстерність піаніста довів до досконалості. Також він створив принцип програмності – коли музика вигадується для певного способу або сюжету.

До 1848 року вів активну концертну діяльність в Європі, після чого осів у Веймарі. Ліст найнявся на посаду придворного капельмейстера і продовжував створювати музичні твори. Ференц Ліст був дуже вразливою особистістю. Через деякий час його стало розчаровувати навколишнє оточення інтриг і заздрощів.

Композитор залишає роботу і знову переїжджає. У 1861 році він проживав в Римі, потім – у Будапешті і знову в Веймарі. Композитор у 1865 році приймає абатський сан і присвячує себе педагогічній діяльності. За його ініціативою в 1875 році в Будапешті відкривається Музична академія, в якій Ліст став першим професором і президентом.

Він вірив, що мистецтво – це інструмент боротьби зі злом і впливу на людей.

Його називають засновником майстер-класів для музикантів. Удома він проводив безкоштовні майстер-класи для музикантів з інших країн.

Помер великий композитор Ференц Ліст в місті Байрейт 31 липня 1886 року.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4526 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4456 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook