Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю трудового навчання»

Опубліковано: Вівторок, 04 лютого 2020 

min
max

Із матеріалів науково-методичного журналу  «Трудове навчання в школі» (№ 23-24, 2019  р.). 

Пропонуємо ознайомитись із статтею вчителя трудового навчання І категорії Тучненського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ Миколаївської селищної ради Білопільського району Сумської області Ф. І. Гринченка «Карбування як вид обробки тонколистового металу»» [Текст] / Ф. І. Гринченко // Трудове навчання в школі. - 2019. - № 23-24. - С. 31-38.

Карбування - один із найдавніших видів обробки тонколистового металу. Його суть полягає в нанесенні неглибокого рельєфного малюнка на поверхню металу шляхом його деформації (тиснення, вибивання спеціальним інструментом). Карбівки можуть бути як плоско рельєфні, так і виконані на об’ємних поверхнях виробів.

Для виготовлення карбівок, зазвичай, використовують кольоровий тонколистовий метал (0,3-0,5 мм), найчастіше мідь, латунь, бронза, алюміній. На уроках трудового навчання в 6 класі, працюючи над темою «Обробка тонколистового металу», доречно знайомити учнів з карбівкою. Розпочинати слід із легких матеріалів та інструментів, а саме: харчова фольга, інструмент - зручна непридатна кулькова ручка (готова рукоятка, а кулька шляхом кочення не лише дефектів на поверхні фольги).

Алгоритм роботи:

                1. Обрати цікавий та посильний (відповідно до здібностей) малюнок.

                2. Підготувати матеріал (очистити, вирівняти та обрізати по розміру).

                3. Зафіксувати фольгу на підкладній дошці (гумі).

                4. Зафіксувати малюнок на поверхні фольги.

                5. Вибрати та підготувати відповідний інструмент для карбування.

                6. Нанести контури малюнка та вкарбувати дрібні елементи виробу.

                7. Зняти карбівку, обробити краї та виготовити елементи кріплення.

Проектуючи об’єкт, слід ураховувати його надійність, довговічність, легкість і простоту збирання, максимальну масу і розміри, вимоги дизайну (органічність і цілісність зовнішньої фори, пропорція, гармонічність ліній, об’ємних елементів і т. ін.).

Процес виготовлення включає такі дії: розмічення, вирізання, карбування, пиляння, збирання, лакування та полірування. Основним матеріалом для виготовлення карбівки є тонколистовий матеріал, бажано кольоровий (краще мідь). Ураховуючи недоступність цього матеріалу, можна використати звичайну жерсть завтовшки 0,5 мм, попередньо виконавши відпуск металу на слабкому полум’ї вогні.

                Сторінку підготувала: головний бібліограф О. М. ТУРКАЛО

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4526 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4456 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook