Період публікації:

від

до

Категорія:

15 лютого - Стрітення Господнє

Опубліковано: Середа, 12 лютого 2020 

min
max

15  лютого  -  Стрітення Господнє

У приміщенні «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» представлено книжково-журнальну виставку: «Кожний із нас постійно зустрічає Бога знову» (експонується з 10 лютого до 24 лютого в фойє бібліотеки (2 поверх)).

Довідка

Стрітення Господнє – важливе християнське свято. Щорічно відзначається 15 лютого, на відміну від інших християнських свят, дати відзначення яких переносяться.

Стрітення  – значна подія для християнського світу. Саме в цей день виповнилось 40 днів від народження Ісуса Христа. І Богородиця Марія, відповідно до старозавітного звичаю, принесла немовля в Єрусалимський храм, щоб охрестити його, присвятити  Богу. І тоді відбулося те саме Стрітення, тобто зустріч немовлятка з проповідником Симеоном.

За переповідями, колись Симеон перекладав старозавітну книгу Ісайї з єврейської мови на грецьку і раптом прочитав фразу про те, що Діва народить немовля.  Симеон подумав, що не Діва, а жона, і хотів записати це в тексті, але ангел Божий зупинив його і сказав, що Симеон буде жити доти, поки не побачить Сина Господнього, якого народить саме Діва.

Коли Симеон побічив Діву з немовлям, то зрозумів, що пророцтво збувається. Він охрестив немовля, пророкуючи йому долю Спасителя.

Свято Стрітення здавна поєднало в собі дві культури: православну і язичницьку. У цей день відбувається зустріч зими з весною, Старого і Нового Завіту.

У цей день люди здавна приносили до церкви воду, щоб освятити. Також приносили свічки, які виготовляли власними руками з бджолиного воску. Досі вважається, що Стрітенські свічки володіють особливою силою. Їх запалюють, коли моляться за здоровя рідних, за зцілення душі, очищення від злих думок. А коли в природі бушує громовиця, то відразу ж запалюють Стрітенську свічку, щоб вберегти домівку і себе від лиха.

Здавна у день Стрітення не працювали. Зранку треба було окропити хату свяченою водою й помолитись. Ще треба було добре нагодувати всю живність, підживити дерева, щоб у майбутньому був добрий урожай. А ще  побутувало повіря, що саме на Стрітення, як ні в який інший день, треба було забути про всі образи, відректися від поганих думок і молитися за щасливе майбутнє.

Зі святом Стрітення пов'язано багато прикмет, хоч деякі з них через теперішні примхи природи, втратили своє значення. Ось деякі прикмети:

Якщо в ніч перед Стрітенням небо зоряне , то весна буде пізньою і холодною;

Якщо свічка в церкві горить прямо і не гасне, то всі члени родини будуть здорові цілий рік;

Якщо вдень починав танути сніг, то літо буде врожайним.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4526 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4456 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook