Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Четвер, 12 березня 2020 

min
max

Учителеві-предметнику

«З питань методики викладання навчальних предметів у загальноосвітній школі»

тижнева оглядова інформація навчально-методичної літератури (2 -8 березня 2020р.)

                                             Іноземні мови

Капустіна Лариса. Позакласна робота з французької мови [Текст] / Л. Капустіна // Іноземні мови в шк. України. - 2020. - № 1. - С. 7 - 10.

Використання позакласної роботи з французької мови підвищує мотивацію вивчення французької мови, сприяє розвитку пізнавальної активності учнів, пробуджує інтерес до інших знань, безпосередньо пов’язаних з нею. Будучи одним з резервів інтенсифікації та оптимізації учбового процесу з іноземної мови, позакласна робота дає змогу реалізувати той великий навчально-виховний потенціал, який закладений у цьому навчальному предметі. Подається сценарій виступу команд учнів у районному конкурсі-фестивалі !Французька весна».

Подобед М. Б. Діалекти англійської мови: які вчити? [Текст] / М. Б. Подобед // Іноземні мови і шк. України. - 2020. - № 1. - С. 17 - 20.

Сучасна британська мова, по-перше, неоднорідна, по-друге,  далека від класичної англійської, що існували  3 століття тому. Усередині британського  варіанту виділяються три мовні типи: консервативний англійський; прийнятий стандарт - RP-мова ЗМІ; і просунута англійська. - мова молоді. Ставиться питання і дається на нього відповідь: «Яку мову вчити?».

Потапова Лариса. Grammar in proverbs and quotations [Текст] / Л. Потапова // Іноземні мови в шк. України. - 2020. - № 1. - С. 54 - 55.

Прислів’я, приказки та цитати, які складалися багатьма поколіннями людей, розвивалися впродовж століть, збагачують словниковий запас учнів. У коротких реченнях, які містять завершену думку, легше запам’ятовується структура речення, нова лексика. Прислів’я, приказки, висловлювання  пробуджують інтерес до вивчення іноземної мови. Їх використовують при вивченні теми, розвитку мовлення, критичного мислення. Для підвищення активності учнів можна використовувати прийоми та творчі завдання. У статті подаються приклади використання прислів’їв: за одним з поданих слів; скласти прислів’я, поставивши слова в правильному порядку; подивитись на малюнок підібрати прислів’я.

Шапайчук Н. Р, Андрусишин Н. М. Способи орієнтування тварин. Роумінг. Міграції тварин. Animal Migration [Текст]: (7 кл., біологія, англ. мова) / Н. Р. Шапайчук, Н. М. Андрусишин // Англ. мова та література: наук.-метод. журн. - 2020. - № 4 - 6. - С. 37 - 41.

Описується розробка уроку, мета якого: ознайомити учнів та сформувати  поняття та уявлення про причини, умови та наслідки міграції, види міграції; розглянути основні терміни і поняття, показати між предметний зв’язок з іноземною мовою, розвивати вміння знаходити причинно-наслідкові та між предметні зв’язки і використовувати отримані знання на практиці; збагатити та удосконалити словниковий запас новими лексичними одиницями з англійської мови; вдосконалюватися у вільному спілкуванні англійською мовою; уміти сприймати на слух та виконувати поставлені завдання; формувати правильну вимову; виховувати любов та турботливе ставлення до всього живого на Землі. Тип уроку - інтегрований урок: біологія, англійська мова.

Фізичне виховання

Костюк М. З. Дихальна гімнастика К. Бутейка на уроках фізичної культури [Текст] / М. З. Костюк // Фіз. виховання в шк. України. - 2020. - № 2. - С. 17-20.

К. П. Бутейко - відомий учений, фізіолог, лікар-клініст вважав, що причиною багатьох хвороб цивілізації є дефіцит вуглекислого газу в легеневих альвеолах, спричинений хронічною гіпервентиляцією (глибоким диханням). Дихання методом Бутейка є цілком безпечною терапією, що дає швидкий ефект, не має прямих протипоказань та ускладнень без використання лікарських препаратів. Це дає змогу впродовж декількох хвилин позбутися нападів задухи при бронхіальній астмі, зупинити кашель і зменшити задишку, усунути закладеність носа при риніті тощо. У статті поається комплекс спеціальних вправ від К. Бутейка.

 

Лущик І. В. Планерний спорт культури [Текст] / І. В. Лущик // Фіз. виховання в шк. України. - 2020. - № 2. - Популярна енциклопедія спорту. - С. 12-1-12-8.

         Планеризм, або планерний спорт - це вид спорту, у якому спортсмени здійснюють польоти на апаратах нижче повітря без використання енергії мотора. 1937 року відбувся перший чемпіонат світу з планеризму (переможець - німець Хейні Діттмар). До 1939 року основні рекорди з планеризму було встановлено радянськими спортсменами (зокрема, рекорд з дальності польоту - 748 км). Сьогодні більшість планерних клубів пропонує навчання польотів на планері. національні асоціації планерного спорту підтримують клуби-члени цих асоціацій у питаннях підготовки планеристів.

 

Скорина О. В Загально розвивальні вправи на основі м’язової  групи [Текст] / О. В. Скорина // Фіз. виховання в шк. України. - 2020. - № 2. - С.20-24.

         У статті наводяться декілька загально розвивальних вправ на основі м’язової групи. Складаючи комплекс вправ, слід чергувати вправи, що впливають на різнім язові групи, після відносно статичних напружень, виконувати вправи динамічного характеру, силові вправи, чергувати з вправами для розслаблення; використовувати вправи у мішаних простих       висах; частіше змінювати вихідні положення, використовувати захоплення за щаблі на різній висоті та ін.

  Матеріали підготовлено відділом науково-бібліографічної та інформаційної роботи

 

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4552 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4486 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook