Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю математики»

Опубліковано: П`ятниця, 13 березня 2020 

min
max

Із матеріалів науково-методичного журналу  «Математика в  рідній школі» (№ 1. - 2020  р.).

Пропонуємо ознайомитись із статтею старшого наукового співробітника відділу математичної та інформаційної освіти інституту педагогіки НАПН України, учителя ліцею «Престиж» Дарини Васильєвої «Уроки PISA-2020. Аналіз оприлюднених результатів математичної грамотності учнів»» [Текст] / Д. Васильєва // Математика в рідній школі. - 2020. - № 1. - С. 2-17.

PISA (Programme for International Student Assessment - міжнародне дослідження, що за певною методикою оцінює учнів і на цій основі вивчає та порівнює якість освіти у різних країнах світу. Перевіряють, зокрема, наскільки в учнів розвинена здатність:

до читання, розуміння й інтерпретації різноманітних тексів, з яких вони матимуть справу в повсякденному житті;
до використання знань і умінь з математики у подоланні різноманітних життєвих викликів і проблем, пов’язаних із математикою;
до використання знань і умінь з природничих наук для розв’язання різноманітних життєвих проблем, пов’язаних із певними науковими ситуаціями.

Вимірники PISA перевіряють не наявні знання з математики у 15-річних учнів, а саме вміння застосовувати набуті знання та вміння до розв’язування життєвих проблем, тобто математичну грамотність учнів.

Встановлена залежність між кількістю годин, що відводиться на вивчення математики, і успіхами країн-учасниць у моніторингах PISA. Зазвичай, найкращі успіхи (переважно в діапазоні 500-600 балів) показують країни, в яких кількість годин, що відводяться на вивчення математики, складає понад 9 годин на тиждень.

У формуванні уміння розв’язувати прикладні задачі велику роль відіграє вчитель:

1. Чи пропонує він учням такого роду задачі?

2. Чи відводить він достатньо часу для розв’язання  таких задач на уроці?

3. Чи стимулює учнів аналізувати умову або ж пропонувати декілька моделей до однієї задачі?

4. Чи заохочує пошук нестандартних шляхів розв’язку задачі?

5. Чи звертає особливу увагу на інтерпретацію отриманих учнями результатів?

У визначенні математичної грамотності для PISA особливий наголос варто робити на необхідності розвитку вміння учнів/студентів застосовувати математику в життєвому контексті, для чого необхідно забезпечити їх багатим досвідом використання математики на заняттях у навчальному закладі.

            Сторінку підготувала:  головний бібліограф О. М. ТУРКАЛО

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4554 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4487 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook