Період публікації:

від

до

Категорія:

На Львівщині поменшало нещасних випадків серед неповнолітніх

Опубліковано: П`ятниця, 11 березня 2016 

min
max

На виконання Законів України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про дорожній рух», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти» і з метою запобігання травматизму вихованців, учнів, студентів, працівників під час навчально-виховного процесу та в побуті департаментом освіти і науки Львівської облдержадміністрації, установами та закладами освіти і науки приділяється значна увага та проводиться великий обсяг роботи на місцях.

Про це у четвер, 10 березня, під час засідання колегії департаменту освіти і науки поінформував фахівець ІІ категорії ресурсного центру Сергій Лячин.

За його словами, упродовж 2015 року під час навчально-виховного процесу з учнями (вихованцями) навчальних закладів області трапилось 507 нещасних випадків, що на 12 % менше, ніж у 2014 році – 579. Найбільше випадків травмування дітей зафіксовано у м. Львові – 185, м. Дрогобичі – 65, Пустомитівському районі – 43 та м. Червонограді – 39. За наданими звітами про травматизм дітей у 2015 році органами управління освітою Перемишлянської, Самбірської, Старосамбірської та Стрийської райдержадміністрацій не зафіксовано жодного випадку травмування дітей. Слід зазначити, що із загальної кількості найбільше травм сталося на перервах – 249 (50 %), уроках фізичної культури – 139 (27 %) та під час спортивних змагань – 53 (10 %).

Упродовж 2015 року поза межами навчально-виховного процесу (у побуті) з учнями (вихованцями) навчальних закладів області трапилось 6 303 нещасних випадків, що на 11 % менше, ніж у 2014 році – 7 101. Найбільше випадків травмування дітей зафіксовано у м. Львові – 2 543, м. Стрию – 449, м. Дрогобичі – 426 та м. Червонограді – 403. Найменше випадків травмування дітей зафіксовано у Радехівському – 16, Турківському – 20 районах, м. Моршині – 23, м. Самборі – 24 та Дрогобицькому районі – 25. Із загальної кількості найбільше травм внаслідок падіння при різних обставинах – 4 839 (77 %), випадкової дії неживих механічних сил – 634 (10 %), впливу живих механічних сил – 152 та ДТП – 105 (2 %).

Також поза межами навчально-виховного процесу впродовж 2015 року сталося 23 нещасні випадки із смертельним наслідком. Серед них: хвороба, вади здоров’я – 8 (34 %), утоплення – 5 (22 %), ДТП – 5 (22 %), суїцид – 2 (9 %), нещасні випадки  – 2 (9 %), насильницька смерть – 1 (4 %).

Аналіз оперативної інформації про нещасні випадки зі смертельним наслідком з вихованцями, учнями та студентами під час дорожньо-транспортних пригод теж свідчить про позитивну тенденцію до зниження – 5 випадків (у 2014 р. – 6) (за даними управління Державтоінспекції ГУМВС України у Львівській області у 2014 р. – 12, у 2015 р. – 10), що складає 22 % від загальної кількості випадків травматизму зі смертельним наслідком невиробничого характеру.

За даними управління Державтоінспекції ГУМВС України у Львівській області на автошляхах Львівщини протягом 2015 року трапилось 282 ДТП з потерпілими за участю неповнолітніх, у результаті яких загинули 12 неповнолітніх, ще 315 – отримали тілесні ушкодження різного ступеню важкості.

Необхідно звернути увагу на те, що саме діти шкільного віку (від 6 до 14 років) найчастіше ставали учасниками дорожньо-транспортних пригод.

Упродовж 2015 року з вини неповнолітніх у Львівській області трапилась 62 автопригоди із постраждалими (у 2014 р. – 71). Внаслідок цих випадків загинули троє неповнолітніх, 76 неповнолітніх отримали тілесні ушкодження. Найбільше автопригод з вини дітей сталося у місті Львові.

Слід звернути увагу, що найбільш поширеними причинами дорожньо-транспортних пригод з вини неповнолітніх є:

  • раптовий вихід на проїзну частину дороги;
  • вихід на дорогу з-за транспортного засобу, що стоїть;
  • перехід проїзної частини у невстановленому місці або на заборонений сигнал світлофора;
  • порушення вимог Правил дорожнього руху неповнолітніми велосипедистами, водіями.

З метою попередження дорожньо-транспортних пригод за участю та з вини дітей видано наказ департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації від 26.10.2015 року № 09-01/338 «Про стан дитячого дорожньо-транспортного травматизму на території Львівської області за 9 місяців 2015 року», яким затверджені Заходи з профілактики дорожнього травматизму в закладах і установах освіти області на 2015-2016 роки.

Крім того, в березні та квітні 2015 року було впроваджено до виконання заходи з профілактики травматизму невиробничого характеру у Львівській області на 2015 рік та рішення колегії Міністерства освіти і науки України «Про стан дорожньо-транспортного травматизму серед вихованців, учнівської, студентської молоді та заходи щодо профілактики порушень правил дорожнього руху».

Спільно з міськими та районними відділами ДАІ ГУМВС України у Львівській області розроблено та затверджено спільні плани основних заходів щодо попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму на 2015 рік та доведено до відома відповідальним особам за безпеку життєдіяльності та охорону праці.

Під час канікул та напередодні нового навчального 2015-2016 року у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах пройшли етапи Всеукраїнського профілактичного заходу «Увага! Діти на дорозі!».

Також зазначимо, що за період 2015 року в області не трапилося випадків дорожньо-транспортної пригоди з вини підвідомчого транспорту. Тому на виконання наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 7 травня 2012 року № 545 «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2015 року» в навчальних закладах Львівської області реалізовуються навчальні плани та програми за темами безпеки дорожнього руху та безпечної поведінки на вулицях і дорогах. На виконання листа Міністерства від 05.11.2012 р. № 1/9-807 «Про проведення тижня безпеки дорожнього руху» в усіх навчальних закладах був проведений комплекс заходів щодо негативних наслідків дорожньо-транспортних пригод та стимулювання дій, спрямованих на усунення основних факторів ризику дорожньо-транспортного травматизму, зокрема небезпечної поведінки на вулицях і дорогах, невикористання шоломів та ременів безпеки, керування транспортним засобом у стані сп’яніння, недотримання швидкісного режиму та правил дорожнього руху тощо.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2015 року № 1239 новопризначені посадові особи і спеціалісти обласних управлінь освіти і науки, вищих навчальних закладів та їх заступники 24-25 лютого 2016 року пройшли навчання та перевірку знань з безпеки життєдіяльності.

Немає коментарів

Схожі статті:

День цивільного захисту День цивільного захисту Опубліковано: Понеділок, 03 Червня 2019   Минулого тижня в Пасіки-Зубрицькій ЗОШ І-ІІ ступенів було проведено Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності із метою посилення контролю за збереження життя і здоров’я учнів. Класні керівники провели виховні години, бесіди, презентації з питань пожежної безпеки, поведінки на час канікул.  ...

Переглядів: 703 Коментарів: 0

Відділи освіти

Учні НРЦ «Левеня» відвідали 4  державну пожежно-рятувальну  частину Учні НРЦ «Левеня» відвідали 4 державну пожежно-рятувальну частину Опубліковано: Середа, 24 квітня 2019 В рамках проведення «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності» 24 квітня 2019 року учні Комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня» відвідали 4  державну пожежно-рятувальну  частину (Франківського РВ ГУ ДСНС України у Львівській області) Під час екскурсії...

Переглядів: 446 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook