Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Понеділок, 14 березня 2016 

min
max

«... щоб дати учням іскорку знань, вчителеві треба ввібрати ціле море світла», – писав Василь Сухомлинський. Він також стверджував, що «Учитель готується до хорошого уроку все життя…». Тому інформаційно-бібліографічне інформування вчителів-предметників – пріоритет у діяльності Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки. З новими документами в галузі освіти, матеріалами з викладання предметів, методики сучасного уроку можна ознайомитись, переглянувши анотований інформаційний огляд «Вчителеві-предметнику».

Учителеві-предметнику

тижнева оглядова інформація літератури (7 - 13 березня 2016 р.)

З питань методики викладання навчальних предметів в школі

Українська мова та література

Голуб, Ніна. Навчання синтаксису учнів 8-9 класів: аналітичний аспект [Текст] / Н. Голуб // Українська мова і література в школі. – 2015. - № 5–6. – С. 2–6. – Бібліогр.: 9 назв.

Стаття висвітлює аналітичні матеріали, підготовлені з метою вдосконалення чинних методик навчання синтаксису в сучасній школі. У полі зору автора – дослідження лінгвістів, соціо- і психолінгвістів, психологів, дидактиків, важливі для сучасної лінгводидактики загалом і методики навчання синтаксису зокрема. Урахування їх, на думку автора, сприятиме розробленню оригінальної методики навчання синтаксису й пунктуації на засадах особистісно орієнтованого, діяльнісного й компетентісного підходів.

Колеснікова, Таїсія. Збірка «Рінь» О. Ольжича – поетичний маніфест нового покоління борців за Україну [Текст] / Т. Колеснікова // Українська мова і література в школі. – 2015. - № 5–6. – С. 49–54. – Бібліогр.: 6 назв.

У статті розкривається зміст збірки Олега Кандиби «Рінь», його життєву позицію, що є прикладом формування національної самосвідомості. Здійснено аналіз збірки й доведено, що вся діяльність О. Ольжича синтезується в поезії, у якій уславлено визвольну боротьбу, героїзм, патріотизм, мужність українського народу; проаналізовано сформульовану О. Ольжичем концепцію нового типу українця, що має прийти на порятунок держави. Стаття має широке практичне значення, може бути використана для проведення уроків української літератури, виховних годин, учнівської літературної конференції, присвяченої життєвому й творчому шляху О. Ольжича. Автор статті привертає увагу до творчості Олега Кандиби, палкого патріота й видатного українського поета.

Новосьолова, Валентина. Особливості навчання розділу «Вигук» у 7 класі за новим підручником української мови [Текст] / В. Новосьолова // Українська мова і література в школі. – 2015. - № 5–6. – С. 11–16. – Бібліогр.: 7 назв.

У публікації висвітлюються особливості навчання вигуків, використання їх у процесі комунікації на уроках української мови в 7 класі за новим підручником української мови (автори Н. Голуб, Г. Шелехова, В. Новосьолова, А. Ярмолюк). Автором проаналізовано вигуки як частину мови й роль їх у мовленні; зосереджено увагу на необхідності опанування учнями особливостей функціонування вигуків у різних мовленнєвих ситуаціях, використанні їх у власному мовленні; даються методичні рекомендації щодо роботи над вивченням вигуків і звуконаслідувальних слів на уроці української мови. Для ілюстрації теоретичних положень уміщено орієнтовний конспект, фрагменти уроку, приклади завдань і вправ.  

Трудове навчання

Бобко А. М. Янгол добра й миру. Технологія бісероплетіння: майстер-клас / А. М. Бобко // Труд. навчання в шк. – 2015. - № 23. – С. 25-27.

Подано послідовність виготовлення бісероплетіння., де плетіння починається з німба. Матеріалом служать дві великі прозорі намистинки для голови, білий дріт, білі намистини різного діаметру, золотисті намистинки, прозорий і золотистий бісер.

Кравчук О. В. Художня майстерня. Створення картин з бісеру: 8 кл./ О. В. Кравчук // Труд. навчання в шк. – 2015. - № 23. – С. 8-13.

На уроці учні об'єднуються в 4 групи. Для цього використовують картки чотирьох кольорів, де кожному кольору відповідатиме своя пора року. Використовуючи метод фокального об»єкта кожен учасник групи, перебуваючи в ролі дизайнера, створює власний ескіз картини відповідно до обраної пори року. Лідери дизайнерських груп презентують результати роботи перед класом.

Ярошик І. О. Іграшки з різних матеріалів – цікаві та розвивальні вироби для учнів 5-9 класів / І. О. Ярошик // Труд. навчання в шк. – 2015. - № 23. – С. 31-34.

Пропонується один з варіантів конструкції зручної годівнички, яку можна встановити дуже високо над землею. Основний матеріал – дошки завтовшки приблизно 20 мм. Також подано план роботи над іграшкою «коник-качалка». Складена іграшка «коник-качалка» з 12 окремих деталей, які випилюють із 3-міліметрової фанери. Народна іграшка «працьовиті ведмеді» складена з окремих чотирьох вузлів, які з»єднано в особливому порядку.

Підготували бібліографи: Ковпак В. О., Туркало О. М. 

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4506 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook