Період публікації:

від

до

Категорія:

В Новороздільському професійному ліцеї «Масляна іде…» (фото)

Опубліковано: Середа, 16 березня 2016 

min
max

Час невблаганно мчить уперед. Нещодавно відсвяткували Новий Рік, Різдво, і вже незабаром почнемо готуватися до одного з найбільших свят – Воскресіння Христового. У переддень Великого Посту в ліцеї пахло смаженими млинцями, духмяними булочками, в макітрі красувались вареники з різними начинками.

Учні груп кухарів та майстри виробничого навчання, не покладаючи рук, працювали, щоб встигнути приготувати такі круглі, рум'яні, гарячі млинці, котрі є неодмінним атрибутом свята «Масляна».

Масляна – давньослов’янське свято проводів зими на честь весняного пробудження природи. Воно осяяне радісним чеканням близького тепла, весняного відновлення всього живого.

Християнська церква його не відкинула, а доповнила, бо Масляною почали називати тиждень перед Великим Постом, адже відсвяткували м’ясопусну неділю, і на цьому тижні м’ясо вже не можна було споживати, а молочні продукти дозволяли. От і пекли млинці. Саме тому Масляну ще називають Сиропусним тижнем, Пущенням, Запустами. На теренах нашого регіону Масляна мала назву Масниця, Колодій.

З давніх-давен і по сьогоднішній день це свято радості, веселощів, жарту, сміху. Такий позитивний настрій панував протягом свята «Масляна іде…», яке відбулося в Новороздільському професійному ліцеї (ПТУ-5 в минулому) в п’ятницю, 11 березня.

На початку заходу Віра Білінська, викладач української мови та літератури,  нагадала присутнім, яким має бути Великий Піст, що утримання від вживання певних продуктів має бути урівноваженим з постом духовним. Справжній піст має бути пов’язаний з молитвою, покаянням, відмовою від поганих звичок. Кожен має сам вирішити, що заважає його духовному життю і відмовитися від цього. Своєрідним доповненням та поштовхом для роздумів над своїм життям стала пісня, яку виконали майстри виробничого навчання «Моліться, люди, ви до Бога…»

З усмішкою на вустах, з гарним настроєм ведучі свята Ростислав Савостьянов (гр.32), Анна Дидишин (гр. 22) запросили усіх на свято «Масляна іде…»:

«Сюди! Сюди! Збирайтесь усі!

Вас Масляна в гості чекає!

Запрошує всіх вона в свій хоровод,

Де всяк веселиться, жартує, співає!»

Дівчата груп кухарів веснянкою «Благослови» закликали весну й саму Масляну, котра під звуки веснянки завітала на свято з повною макітрою вареників. Роль виконала Роксолана Лехка (гр. 22).

«Ненадовго до нас прийшла.

Ми думали, на сім тижнів,

Виявилося – на сім днів.»

Перший день – «Зустріч». За столом зібрались дівчата 22 групи: Уляна Гентош, Ольга Данилів, Наталія Бобоцько, Богданна Шиманська та 12 групи: Тетяна Шиманська, Тетяна Яременко,  робили солом’яну ляльку – «Масляну» та в’язали «Колодку» у вигляді поліна зі стрічками. «Колодка» – це символічне покарання парубкам за те, що вони не взяли шлюб минулого року.

Другий день – «Заігриш». Дівчата прив’язали «Колодки» до рук хлопців: А. Кузика, Р. Людкевича, Р. Савостьянова та виконали з ними танець «Голубка».

У третій день – «Ласунець» – тещі частують своїх зятів млинцями. Із зали на сцену виходить теща – майстер виробничого навчання Оксана Батранчук – сучасна, елегантна, стильно одягнена, шукаючи «свого зятя» (А. Кузик гр. 12). У гумористичній формі вони донесли до глядача суперечку тещі та зятя. Але скільки б теща не докоряла, зять відкупився парфумами, за що й отримав макітру вареників з сиром.

У виконанні Андрія Кузика та «дівчат-пліткарок» прозвучала інсценізована пісня «З сиром пироги».

Четвертий день – «Широка Масниця» не буває без жарту. Підняв всім настрій Роберт Людкевич гуморескою «Як ми з кумом вареники ліпили».

П'ятий день – «Тещині вечірки». У цей день теща відпочиває, а зять старається догодити їй свої «щирим смачненьким частуваннячком». А як це вийшло показали «хлопці-зяті» сценкою «Фараони». (Ролі виконували: А. Кузик, Р. Людкевич).

Ось і прийшов останній день Масляної – «Прощена неділя». За звичаєм в цей день усі – від малого до великого – просили один в одного пробачення, молили забути образи, не робити зла. Підтримавши цей звичай, усі присутні в залі об’єднались у спільному хороводі й  попросили пробачення один в одного під мелодію пісні «А я бажаю вам добра» (Наталії Май). А «Масляна» пригостила всіх смачними варениками та млинцями.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Опубліковано: Понеділок, 16 грудня 2019  9 - 13 грудня  в  рамках  Всеукраїнського тижня права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва проведені заходи, спрямовані на формування в учнів активної життєвої позиції щодо реалізації своїх прав. 10-11 грудня відбулися зустрічі учнів із співробітником Головного територіального управління юстиції...

Переглядів: 814 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Опубліковано: Четвер, 18 жовтня 2018 17 жовтня 2018 року ГС Асоціація будівельників «Будіндустрія» разом із німецькою компанією «Вольфсхойер» організували семінар із складання пічок від Олени Бистрової, за участі німецького спеціаліста Даніела Райцінгера на тему: «Технологія складання хлібопічок з шамотних плит». У семінарі взяли участь...

Переглядів: 644 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook