Період публікації:

від

до

Категорія:

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров зустрівся з членами Ради ректорів ВНЗ Львівщини (фото)

Опубліковано: П`ятниця, 18 березня 2016 

min
max

Днями під головуванням ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала відбулося засідання Ради ректорів вищих навчальних закладів Львівщини. На засіданні виступив директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, який презентував присутнім доповідь «Вища освіта та виклики часу».

На думку промовця, новий Закон про вищу освіту, який ухвалений 2014 року, вже приніс реальні позитивні наслідки у сенсі академічної, наукової, адміністративної та фінансової автономії ВНЗ. Але його реалізація ускладнюється низкою внутрішніх і зовнішніх викликів. Це, зокрема, пріоритетне фінансування оборони, поєднання фінансової, економічної і демографічної кризи (йдеться про щорічне зменшення кількості випускників середніх шкіл), завершення використання радянської ресурсної спадщини. Серед зовнішніх викликів, що негативно впливають на закон, – експансія іноземної освіти, незадовільне знання іноземних мов тощо.

На засіданні Ради ректорів прозвучала думка щодо протидії виїзду наших учнів на навчання в інші країни, зокрема до Польщі. Олег Шаров зазначив, що ми не можемо будувати нову «залізну завісу», адже живемо в умовах європейської інтеграції та світової глобалізації. Країни мають конкурувати між собою за кращу якість вищої освіти.

Міністерство освіти і науки України неухильно проводить політику ліквідації ВНЗ, які не забезпечують належну якість освіти, а також об'єднання менших ВНЗ з більшими, що мають кращу матеріально-технічну базу та кваліфікованіший професорсько-викладацький склад.

За словами директора департаменту, вища освіта не може бути настільки масовою, якою є нині в Україні. Суспільство прагне її вищої якості, проте не готове жертвувати її доступністю, а це в умовах обмеженого фінансування б'є по якості освіти. Отже, треба запроваджувати конкурсність у державному фінансуванні вищої освіти. Це стосується і державного замовлення на підготовку спеціалістів.

Зараз у Міністерстві за участі провідних ВНЗ створюється дорожня карта освітніх реформ, розробляється їх стратегія, нова генерація стандартів вищої освіти. В їх основу закладена вимога до відповідних компетентностей випускників ВНЗ. Серед найближчих завдань – розробка положень про післядипломну освіту і про єдиний державний кваліфікаційний екзамен, про дослідницький університет, оновлення положення щодо відрахування, переведення та поновлення студентів, формування внутрішніх систем забезпечення якості освіти, боротьби з плагіатом.

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров закликав ректорів активніше долучатися до цієї роботи. Він зазначив, що часу в нас обмаль. Зміни повинні розпочатися вже цього року, а реальні результати з'явитися через 3-4 роки.

За матеріалами прес-служби Національного університету «Львівська політехніка»

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno Опубліковано: Середа, 30 жовтня 2019 На базі Львівської політехніки відкрили сучасну технологічну лабораторію Tech LabInno. Лабораторія покликана стати централізованим місцем інновацій для навчання, обміну досвідом у реалізації стартапів, створення умов прототипування та нових винаходів, яке працює у форматі FabLab. Участь у заході взяв...

Переглядів: 643 Коментарів: 0

Вища освіта

Першокурсниками Національного університету «Львівська політехніка» стали понад 5 тисяч абітурієнтів Першокурсниками Національного університету «Львівська політехніка» стали понад 5 тисяч абітурієнтів Опубліковано: Понеділок, 02 вересня 2019 Сьогодні, 2 вересня, у День знань, відбулась урочиста посвята першокурсників у студенти Національного університету «Львівська політехніка». Зазначимо, що цьогоріч на перший курс в університет вступили понад 5 тисяч абітурієнтів. Участь в урочистостях взяв перший заступник голови Львівської обласної...

Переглядів: 610 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook