Період публікації:

від

до

Категорія:

Андрій Гевко: Формування сучасної культури фізичної досконалості та рухової активності є ключовими завданнями держави та суспільства

Опубліковано: Четвер, 24 березня 2016 

min
max

В умовах децентралізації української держави повинно бути сформоване стратегічне розуміння важливості сфери фізичної культури та спорту. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки Андрій Гевко під час парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

«Ключовими завданнями держави та суспільства є формування сучасної культури фізичної досконалості та рухової активності, особливо в молодіжному середовищі», – підкреслив заступник Міністра.

За словами Андрія Гевка, сьогодні особливої уваги потребує підтримка фізичної культури та спорту в освітній сфері. Важливі завдання повинні бути вирішені на рівнях загальної середньої, позашкільної та вищої освіти, а також освіти впродовж життя.

Для успішної реалізації завдань, визначених указами Президента України та актами Уряду, Міністерством освіти і науки заплановано розроблення програми «Шкільний спортивний зал». Її метою є забезпечення навчальних закладів необхідним обладнанням для виконання навчального процесу.

Окрім того, Міністерством запропонована програма «Спортивний майданчик», метою якої є покращення матеріально-технічної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл, створення якісних умов для систематичних занять фізичної культури і спортом учнівської молоді. Популяризація фізичного виховання і спорту серед школярів та студентів повинна підтримуватися всіма доступними способами. Зокрема, проведення багатоступеневих змагань серед учнівської та студентської молоді, сприяння діяльності учнівських і студентських спілок фізкультурно-спортивної спрямованості, створення осередків у навчальних закладах.

Як зазначив заступник Міністра, для виконання завдань щодо розвитку фізичної культури слід також враховувати досвід скандинавських країн. Наприклад, надання спортивних споруд незалежно від форм власності у безкоштовне користування в ранкові години для учнів та студентів. Для виконання програми з навчання плаванню дітей молодших класів потрібно звернути увагу на відновлення діяльності басейнів.

Щодо розвитку фізичного виховання і спорту у вищих навчальних закладах, то Міністерство освіти і науки вважає за доцільне при розробленні стандартів вищої освіти серед загальних компетентностей передбачити формування навичок рухової активності, у тому числі, з урахуванням професійної спрямованості. «Це не суперечить принципу автономії університетів і створює передумови для конкурентної боротьби навчальних закладів у побудові сучасної системи фізичного виховання», – підкреслив Андрій Гевко.

Як повідомив заступник Міністра, МОН внесено зміни до типової форми контракту з керівником державного вищого навчального закладу для того, щоб посилити його відповідальність щодо розвитку та модернізації змісту і форм фізичного виховання студентів, студентського спорту та відповідної матеріально-технічної бази. Відповідне рішення Уряду вже прийнято 21 березня цього року. Також Міністерством ініційовано доповнення до норм часу для планування і обліку навчальної роботи та переліків основних видів методичної, наукової і організаційної роботи, педагогічних і науково-педагогічних працівників ВНЗ. У цих доповненнях передбачено віднести до навчального навантаження проведення занять з фізичного виховання у формі секційних, професійно орієнтованих індивідуально-консультативних занять.

Андрій Гевко зазначив, що Міністерство освіти і науки відкрито для пропозицій і слушних порад щодо необхідності змін у модернізації галузі фізичної культури і спорту. «Вдосконалення існуючої системи фізичного виховання і спорту неможливе без консолідованих і скоординованих зусиль Парламенту та Уряду, центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, науковців та фахівців галузі», – наголосив заступник Міністра.

Докладніше: http://rada.gov.ua/news/Novyny/126950.html.

Немає коментарів

Схожі статті:

На Львівщині успішно проведено Всеукраїнську нараду з представниками шкіл національної мережі закладів олімпійської освіти На Львівщині успішно проведено Всеукраїнську нараду з представниками шкіл національної мережі закладів олімпійської освіти Опубліковано: Середа, 16 жовтня 2019 Упродовж 10-11 жовтня на Львівщині за підтримки НОК України та відділення НОК України у Львівській області на високому організаційному та змістовному рівнях тривала дводенна нарада Олімпійської Академії України з директорами та представниками шкіл національної мережі шкіл олімпійської освіти, титульною...

Переглядів: 623 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання

Львівщина прийматиме всеукраїнську семінар-нараду з директорами та представниками шкіл національної мережі закладів олімпійської освіти Львівщина прийматиме всеукраїнську семінар-нараду з директорами та представниками шкіл національної мережі закладів олімпійської освіти Опубліковано: Четвер, 03 жовтня 2019 Упродовж 10-11 жовтня під патронатом НОК України і Олімпійської Академії України та активного сприяння відділення НОК України у Львівській області, Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, Жовківської райдержадміністрації, Жовківського...

Переглядів: 878 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook