Період публікації:

від

до

Категорія:

Фізична підготовка майбутніх офіцерів відповідає останнім вимогам сьогодення (фото)

Опубліковано: П`ятниця, 25 березня 2016 

min
max

Система фізичного гарту курсантів Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного стрімко розвивається. Відбувається це в рамках рішучих нововведень, які ініціювало керівництво начального закладу з огляду на впровадження у навчальний процес кращого іноземного досвіду підготовки військових фахівців та досвіду, отриманого в ході проведення АТО на сході України.

«Фізична підготовка була і залишається одним із основних предметів для вишколу майбутніх офіцерів – курсантів вищих військових навчальних закладів, – розповів начальник кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту полковник Сергій Романчук. – Однак і в цю дисципліну впродовж останніх двох років були внесені суттєві корективи. Перш за все, з огляду на вимоги сьогодення, зокрема особливості збройного конфлікту, що триває на сході України».

За словами офіцера, сьогодні фізична підготовка курсантів Національної академії сухопутних військ відбувається суттєво в інакшому форматі, ніж це було зовсім нещодавно. Так, впродовж навчання вихованці вишу не лише розвивають свою фізичну витривалість, спритність та силу, але й вчаться застосовувати ці якості у комплексі, в умовах, наближених до реального бою. При цьому важливу роль відіграють як добра фізична підготовка, так і здатність курсантів до логічного мислення й швидкого прийняття рішень.

З цією метою впроваджуються нові нормативи та вправи, здебільшого військо-прикладного характеру. Мова йде про різноманітні комплекси, що включають у себе подолання перешкод, рукопашний бій, силові вправи, і, перш за все, командну роботу. Впродовж останнього часу колективом кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту Академії було створено цілу низку сучасних мобільних елементів навчально-матеріальної бази та стаціонарну смугу перешкод, яка суттєво відрізняється від старої, що була розроблена ще за часів радянської армії. Проект цієї смуги практично копіює перешкоди схожих об’єктів, які активно використовуються в арміях країн-членів НАТО та відображає найбільш ймовірні перепони для українських воїнів в умовах загальновійськового бою.

Окрім того, низку нормативів курсанти виконують зі зброєю, у засобах захисту та штатному спорядженні. Часом навантаження збільшуються за рахунок додаткових вантажів, що імітують боєприпаси та поранених військовослужбовців. Навіть звичайний норматив з бігу на 100 метрів тепер виконується з положення лежачи та зі зброєю. Також великої популярності серед курсантів набуває так званий «воєнний біатлон», в якому вдало поєднуються крос та стрільба з пневматичної зброї.

До слова, пошук нових форм та методів фізичної підготовки українських військовослужбовців триває невпинно. Викладачі кафедри, серед яких чимало учасників Антитерористичної операції на сході України, постійно провадять нові дослідження у цій галузі, здійснюють аналіз бойових дій збройних конфліктів сучасності, вивчають найбільш необхідні вимоги до фізичної готовності воїнів.

Самі ж вихованці Національної академії сухопутних військ дають виключно позитивні відгуки таким змінам. За їхніми словами, з колись достатньо одноманітної та важкої дисципліни фізична підготовка поступово перетворюється у цікавий та абсолютно виправданий предмет навчання. Адже тепер є чітке розуміння, чому курсанти виконують той чи інший норматив і чим він корисний для можливого виконання бойового завдання. А спрямованість більшості вправ на командну роботу згуртовує колектив, вчить приймати правильні рішення, нести відповідальність з своїх товаришів тощо.

Підтримають такі новації й справжні учасники АТО, яких серед сьогоднішніх вихованці Академії теж чимало.

«Справжній воїн повинен з самого початку звикнути до зброї, нелегкого бронежилету та захисного шолому, а здатність витягти під кулями пораненого товариша з поля бою дає надію на порятунок ще одного життя», – стверджує курсант-першокурсник Андрій Алямский, який сам до вступу у військовий виш пройшов нелегкі випробування жорстокою війною на сході України у якості бійця одного з бойових підрозділів сил АТО.

На сам кінець, всі нововведення у фізичному вишколі сьогоднішніх курсантів не залишаться лише в стінах вишу. Отримавши військовий фах в Академії та очікувані офіцерські звання, військовослужбовці будуть активно використовувати нові підходи для підготовки вже своїх підлеглих – особового складу бойових підрозділів ЗС України. Для цього певна частина навчального часу відводиться для методичної підготовки майбутніх офіцерів.

Матеріал підготував майор Антон Миронович, медіа-група Національної академії СВ

Немає коментарів

Схожі статті:

В області триває активна робота з оцінювання фізичної підготовленості учнівської молоді В області триває активна робота з оцінювання фізичної підготовленості учнівської молоді Опубліковано: Четвер, 02 листопада 2017 В навчальних закладах Львівщини триває активна фаза щорічного оцінювання фізичної підготовленості учнівської та студентської молоді. Днями на уроці фізкультури шестикласники Львівської загальноосвітньої школи № 21 під орудою учителя фізкультури Галини Русенко складали контрольні тести з фізичної підготовленості. Назагал...

Переглядів: 269 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання

Фізична підготовка населення: 625 навчальних закладів взяли участь в тестуванні Фізична підготовка населення: 625 навчальних закладів взяли участь в тестуванні Опубліковано: Вівторок, 04 липня 2017 Упродовж червня цього року розпочалася робота з проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення, зокрема відбулося тестування у системі освіти. У тестуванні взяли участь 40 386 учнів із 625 навчальних закладів (у тому числі вихованці військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною...

Переглядів: 278 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook