Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрію Чайковському

Опубліковано: П`ятниця, 06 травня 2016 

min
max

До 160-ти річчя від дня народження Андрія Яковича Чайковського (15 травня – 1856), українського письменника у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Людина високого духовного лету і дару від бога» (експонується з 05 травня до 23 травня в приміщенні абонементу).

Довідка

Народився Андрій Якович 15 травня 1857 року в сім’ї дрібного службовця в місті Самбір (нині Львівська область).

У 1869-1877 роках навчався в Самбірській гімназії, де прочитав Шевченкового «Кобзаря». В гімназійні роки (1873-1877) був членом підпільного товариства «Студентська громада». У 1877-83 навчався на філософському ф-ті, згодом — юридичному ф-ті Львівського університету. Очолював студентське товариство «Дружній лихвар». У 1881 став співзасновником «Кружка правників». У 1882 мобілізований до війська, в чині офіцера австрійської армії брав участь у поході до Боснії.

Після армійської служби займався адвокатською практикою в Самборі. У 1890 відкрив власну адвокатську канцелярію в Бережанах. На Бережанщині проводив активну громадську та освітню роботу — очолював місцеву філію «Просвіти», організовував осередки «Січей», був повітовим кошовим. Належав до Української народно-демократичної партії, з 1899 входив до її керівного органу — Ширшого народного комітету.

У 1914 після початку війни — за доносом єдиновірних співмешканців, які з ідеологічних міркувань симпатизували завойовникам його посадили до сумновідомої львівської в’язниці «Бригідки», де тримали більше двох тижнів, і не знайшовши компромату, випустили.

У 1918—19 роках Чайковський став повітовим комісаром Самбірського повіту, і принципово працював на засадах гуманності та справедливості. З 1919 р. жив у м. Коломиї , яка в той час була «під румунським постолом». У 1926-27 роках очолював осередок «Рідної школи».

2 червня 1935 року помер в Коломиї.

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкрито книжкову виставку, присвячену  Андрію Чайковському Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрію Чайковському Опубліковано: Середа, 10 травня 2017 До 160-ти річчя від дня народження Андрія Яковича Чайковського (15 травня - 1857), українського письменника у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку:  «Співець козацької вольниці» (експонується з 08 травня до 28 травня в приміщенні абонементу). Довідка Андрій...

Переглядів: 478 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1114 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook