Період публікації:

від

до

Категорія:

Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун зустрілася із ректорами Львівської області

Опубліковано: П`ятниця, 27 травня 2016 

min
max

В Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася зустріч Першого заступника Міністра освіти і науки України Інни Совсун із ректорами вищих навчальних закладів Львівської області.

Цікаву і предметну розмову про реформи у вищій школі розпочав ректор Львівської політехніки, голова Ради ректорів Львівщини, професор Юрій Бобало. Особливої актуальності набуває вона напередодні цьогорічної вступної кампанії.

Виступаючи перед очільниками ВНЗ області, Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун торкнулася низки вкрай важливих і злободенних питань діяльності й розвитку освітніх закладів, зокрема, змін в переліку спеціальностей, прийнятих нещодавно за ініціативою керівників ВНЗ, подальших кроків в реформуванні фінансового забезпечення університетів, вдосконалення питань державного замовлення на фахівців, загалом – про державні витрати на вітчизняну освітню галузь. За словами Інни Совсун, вони у відсотковому вимірі набагато більші, ніж у країнах Євросоюзу. Тому постає нагальне завдання знайти і задіяти сюди додаткові позабюджетні ресурси.

На жаль, в Україні і раніше, і сьогодні державне замовлення у ВНЗ розподіляється у так званому ручному режимі. Це своєю чергою призводить до очевидних корупційних ризиків. Спостерігається і така тривожна тенденція: з кожним роком кількість абітурієнтів зменшується швидше, ніж обсяги державного замовлення.

Гостя навела чимало порівняльних характеристик, що стосуються розвитку освітньої галузі у нас і закордоном. Так, в Україні понад 80 відсотків випускників шкіл вступають в університети та інші вищі навчальні заклади. Натомість в західній Європі та США відсоток людей, які мають вищу освіту, не перевищує третини від загальної кількості населення. Державні витрати на одного студента в Україні нині становлять майже 3 тис. доларів. Тоді як у Польщі аналогічна цифра у півтори рази більша, у США – у три рази, а у Франції – у майже чотири рази більша.

Суттєве питання, яке викликало особливе зацікавлення учасників зустрічі – реформи у фінансовій сфері вищої школи. Міністерство освіти і науки України пропонує розділити кошти, які скеровуються на освіту, на чотири сегменти: базове (блочне) фінансування, соціальний фонд, фонд розвитку та фонд державної цільової підтримки. 80 відсотків коштів буде надаватися, входячи від фінансування у попередньому році, а на виділення решти 20 відсотків впливатимуть такі показники як загальна кількість студентів у навчальному закладі, їх працевлаштування, якість науково-дослідницької діяльності, міжнародна співпраця, залучення коштів із недержавних наукових грантів. Що торкається останнього із перелічених компонентів, то нам варто, як зауважила Інна Совсун, скористатися практикою багатьох розвинутих країн, де за кожен залучений у такий спосіб долар університет отримує долар із державної казни.

Нині існуючий статус вітчизняних університетів як державних бюджетних установ накладає на них багато обмежень в самостійності їх діяльності. Тому, наголосила Перший заступник Міністра освіти і науки України, потрібно сформувати новий юридичний статус ВНЗ, який би забезпечував встановлення конкурентних розмірів оплати праці викладачів, їх чисельності та норм навантаження, загалом – реальну фінансову автономію.

Наприкінці зустрічі Інна Савсун відповіла на запитання присутніх, зокрема, ректора Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка Ігоря Пилатюка, ректора Львівського національного аграрного університету Володимира Снітинського, ректора Львівського інституту економіки і туризму Ігоря Бочана, голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марії Яцейко.

За інформацією прес-служби Національного університету «Львівська політехніка»

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Інна Совсун: У 2016 році набір студентів до вищих навчальних закладів буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей Інна Совсун: У 2016 році набір студентів до вищих навчальних закладів буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей Опубліковано: Середа, 18 травня 2016 17 травня про особливості вступної кампанії 2016 року розповіла перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України. Інна Совсун повідомила, що у цьому році вступна кампанія стартує 11 липня і триватиме до 28 липня. У 2016 році востаннє буде здійснюватися...

Переглядів: 4200 Коментарів: 0

Випускникам шкіл
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook