Період публікації:

від

до

Категорія:

Школярі Мостищини пішою ходою до фортів першої світової війни відзначили Свято Героїв

Опубліковано: Вівторок, 31 травня 2016 

min
max

Нещодавно школярі Мостиського району цьогорічне Свято Героїв відзначили пішою ходою до фортів першої світової війни. На площі героям Небесної сотні зібралися випускники Мостиської ЗОШ №1 та №2, Волицького НВК. Розпочали свято з виконання Державного Гімну України. Далі вчитель історії Мостиської ЗОШ №1 Калужний Андрій Ярославович розповів про історію відзначення цього свята. Зазначив, що свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. Сьогодні лави героїв поповнює Небесна Сотня, воїни АТО.

Далі учні під керівництвом Шарвана Олега Мар’яновича (головного командира, вчителя захисту Вітчизни Мостиської ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів), Груника Ігора Миронивича (головного спеціаліста відділу освіти), Олексюк Ірини Петрівни (завідувача РМК відділу освіти),Федака В.В. (вчителя захисту Вітчизни Волицького НВК), класних керівників направилися на Чишки, а потім на Баличі. Тут до учасників приєдналися учні місцевого НВК та учні Шегинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Протягом усього маршруту перехожі зупинялися і щиро вітали колону. При підході до Попович до учасників ходи долучилися учні Гусаківського НВК.

Усі діти, які подолали шлях більше ніж 25 кілометрів  до фортів, щиро раділи, що вони склали іспит на витривалість, що не підвели героїв України різних поколінь.

Далі учасників ходи чекала екскурсія фортами, яку залюбки провела заступник директора з навчально-виховної роботи Поповицького НВК Стисло Ольга Романівна. Вона розповіла, що перша світова війна добряче причесала цю землю, шрами шанців ще й досі не заросли. Але, крім окопів, є й міцніші кам’яні свідки. Майже сто років тому ці стіни стримували натиск двохсоттисячної російської армії. «Плешевичі», «Марушка Ліс», «Лисічка», «Биків», «Поповичі» і «Дзєвєнчиці» – форти перемишльського кільця. Отримали свої назви від найближчих сіл чи урочищ. Саме вони прийняли на себе основні удари російської армії в 1914 р. Форти знаходились або на вершинах пагорбів, або на їхніх східних схилах, все залежало від місцевості. Кожен форт є унікально-спроектованим інженерами. Це єдині форти в Європі, які ніколи не були завойованими.

Після екскурсії на усіх чекав смачний обід, який приготували педагоги Поповицького НВК під керівництвом директора Тучапської Ірини Володимирівни. Під час обіду лунали патріотичні пісні про Україну, Січових Стрільців, героїв УПА, героїв сьогодення.

У підсумку організатори зазначили, що метою походу було відродити в українців героїчний дух минулих поколінь і возвеличити тих, хто творить героїчні сторінки історії України сьогодення.

Немає коментарів

Схожі статті:

Свято Героїв у місті Львові (фото) Свято Героїв у місті Львові (фото) Опубліковано: П`ятниця, 01 Червня 2018 Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації надає велике значення національно-патріотичному вихованню молоді, духовній спадщині, героїчним сторінкам історії, які ніколи не будуть забутими, бо перейняті болем не одного покоління. Вічні в серці і пам’яті мільйони українців, що...

Переглядів: 360 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Свято героїв Свято героїв Опубліковано: П`ятниця, 25 травня 2018     Травень крокує нашою землею. Не тільки квіти, сонце дарує він людям, а ще – спогади, надію, пам'ять.     Саме у травні випадає Свято героїв. Саме тому 22 травня учні 5-А класу опорного закладу Рудківська СЗШ І-ІІІ ступенів ім. Володимира Жеребного" Самбірського району Львівської області разом...

Переглядів: 432 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook