Період публікації:

від

до

Категорія:

До реформування професійно-технічної освіти долучаються роботодавці

Опубліковано: Вівторок, 14 Червня 2016 

min
max

Найбільші платники податків в Україні погодилися із необхідністю терміново реформувати професійно-технічну освіту та співпрацювати з державою у цьому напрямку. Поряд із тим, великий бізнес наразі не готовий додатково фінансувати мережу ПТО. Про це йшлося під час спільної зустрічі роботодавців, освітян, представників місцевої влади, Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та Міністра фінансів України Олександра Данилюка 10 червня у приміщенні Мінфіну.

«Головне досягнення нашої зустрічі – це відкриття фахового і конструктивного діалогу про майбутнє профтехосвіти з усіма зацікавленими сторонами. Важливо, що всі – і бізнес, і громади, і держава, і члени колективів професійно-технічних навчальних закладів розуміють, що систему потрібно реформувати. Питання не тільки в оптимізації мережі, але у зміні логіки підготовки фахівців робітничих спеціальностей. Ми маємо максимально наблизитися до ринкового регулювання, коли потреба ринку визначає замовлення, однак разом із тим важливо мислити стратегічно – зберегти мережу і готувати фахівців на перспективу», – розповіла Лілія Гриневич за підсумками зустрічі.

Міністр також відзначила, що вселяє надію той факт, що роботодавці готові долучитися до створення сучасної і конкурентної системи. Багато з них уже вкладають великі кошти і мають прямі договори з професійно-технічними закладами про підготовку робітників. Втім, представники бізнесу засвідчили, що поки не готові до нових видів фінансового навантаження.

«Налагодження сучасної системи підготовки професійних кадрів, рівень яких не потребуватиме додаткових видатків на перенавчання чи підвищення кваліфікації, лежить у площині інтересів роботодавців. Участь роботодавців у співфінансуванні ПТУ може стати оптимальним рішенням для розв'язання проблем фінансування профтехосвіти. Ми цілком усвідомлюємо, що держава має зробити крок назустріч тим підприємствам, які долучаться до такої ініціативи», – зазначив Міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Після жвавої полеміки роботодавців щодо питань нових стандартів професійно-технічної освіти, Міністр освіти і науки запевнила, що Міністерство цілком готове на базі професійних стандартів від роботодавців затвердити сучасні освітні стандарти і всіляко сприяти розвиткові конкурентоздатної професійно-технічної освіти.

Своїми баченням шляху виведення української системи професійно-технічної освіти із кризи також висловили європейські експерти.

«Потрібно знайти такі методи взаємодії між урядом та бізнесом, щоб розвивалася не тільки економіка, але й громадяни. Мій 14-річний досвід роботи у проектах із реформування профтехосвіти показав, що діалог держави, бізнесу та представників сфери професійно-технічної освіти – це безперервний процес. Ця комунікація дуже важлива для злагоджених і суспільно корисних дій, тому вона має стати постійною. Наприклад, у Німеччині подібна співпраця добре налагоджена і 85 % викладачів ПТО інтегровані у виробництво – люди викладають паралельно із роботою на підприємствах», – розповіла під час зустрічі керівник проектів Європейського фонду освіти в Україні Маргарета Ніколовька.

Окрім питань оптимізації мережі, оновлення змісту освіти та шляхів налагодження державно-приватного партнерства, обголювалося питання фінансування профтехосвіти.

«Принциповим питанням для нас в рамках професійно-технічної підготовки фахівці є збереження державного фінансування загальної середньої освіти. Це є конституційним зобов’язанням держави і воно має бути виконане. Інша річ, що професійно-технічний компонент навчання може дофінансовуватися за рахунок державних програм, регіонального замовлення (від областей та міст) або галузевого замовлення (установ, підприємств, компаній)», – наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Початок відповідних перетворень наразі можливий лише на основі чіткого бачення регіонального замовлення. Наразі саме для цього обласні державні адміністрації подають Міносвіти регіональні плани розвитку професійно-технічної освіти, на підставі яких стане очевидна загальна картина по Україні. Після цього будуть прийматися рішення щодо оптимізації мережі та зняття дублювання спеціальностей.

До діалогу щодо долі профтехосвіти долучилися представники Асоціації міст України, Федерації роботодавців України, Федерації металургів України, Всеукраїнської асоціації пекарів, Партнерства у легкій промисловості України, Конфедерації будівельників України, Союзу хіміків України, Української асоціації логістики, Асоціації «Укрводоканалекологія», ТОВ «ДТЕК», ВГО «Металургпром», ДП «Укрпошта», НМЦ «Агроосвіта» та інші.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Заклади профосвіти мають дистанційно провести атестацію випускників – лист МОН Заклади профосвіти мають дистанційно провести атестацію випускників – лист МОН Опубліковано: Середа, 08 квітня 2020 Якщо державна кваліфікаційна атестація випускників профтехів припадає на період карантину, заклад має організувати її у дистанційній формі. Таке роз’яснення надає Міністерство освіти і науки у листі щодо завершення навчального року в профтехах, який був розісланий 8 квітня 2020 року. «Зараз ми маємо...

Переглядів: 5343 Коментарів: 0

Профтехосвіта

На Львівщині провели широкомасштабне дослідження якості професійної освіти На Львівщині провели широкомасштабне дослідження якості професійної освіти Опубліковано: Четвер, 23 січня 2020 Сьогодні, 23 січня, в області відбувається розширене засідання Регіональної ради професійної освіти при голові Львівської обласної державної адміністрації. Участь у ній взяв перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Василь Лозинський. «Сьогодні ми з вами будемо бачити...

Переглядів: 971 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook