Період публікації:

від

до

Категорія:

Нові освітні стандарти: почала роботу спільна україно-польська експертна група

Опубліковано: П`ятниця, 24 Червня 2016 

min
max

До 2018 року мають бути готові стандарти та програми для нової української школи. Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час відкриття україно-польського експертного семінару «Нова Українська Школа» 23 червня у Варшаві.

«На 2018 рік мають бути готові не тільки стандарти, а й розроблені та апробовані нові шкільні програми. Ми зіткнулись з кризою змісту в сучасній українській школі, де учні здобувають лише суму певних знань. В той час як у всьому світі головними в освітньому процесі стають цінності та компетентності. Спираючись на кращі світові практики, враховуючи європейський вибір України та факти агресії з боку сусідньої Росії, а також беручи до уваги виклики, пов’язані з інформаційною епохою, ми маємо чітко визначити нові стандарти для нашої середньої освіти, зокрема базові цінності, компетентності і ядро знань для нової української школи», – зазначила Лілія Гриневич під час виступу на експертному семінарі.

Експерти погодилися, що сьогодні не всі з півмільйона українських вчителів готові до швидких змін, однак цей шлях потрібно пройти і вже зараз пропонувати освітянам нові методики, нові підходи та принципово іншу якість роботи з учнями.

Міністр освіти і науки України відзначила, що наразі у парламенті України вже знаходиться проект закону, який законодавчо закріплює базові положення реформування загальної середньої освіти.

«Базовий законопроект «Про освіту», який очікує у Верховній Раді України на розгляд, містить мету освіти, яка віддзеркалює рух до суспільства сталого розвитку та європейський вибір України. Зокрема у проекті прописано 8 компетентностей, узгоджених в ЄС, а також ми додали ще ті, які потрібні саме українцям», – зауважила Лілія Гриневич.

Довідково:

Рекомендація Європейського Парламенту та Ради ЄС «Про основні компетенції для навчання протягом усього життя» від 18 грудня 2006 року (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/994_975) містить перелік восьми основних компетенцій:

  1. Спілкування рідною мовою;
  2. Спілкування іноземними мовами;
  3. Знання математики та загальні знання у сфері науки і техніки;
  4. Навички роботи з цифровими носіями;
  5. Навчання заради здобуття знань;
  6. Соціальні та громадянські навички;
  7. Ініціативність та практичність;
  8. Обізнаність та самовираження у сфері культури.

Немає коментарів

Схожі статті:

«Школа, вчитель і учень – рівні партнери», – громадськість обговорила бачення нової української школи «Школа, вчитель і учень – рівні партнери», – громадськість обговорила бачення нової української школи Опубліковано: Вівторок, 14 Червня 2016 Компетентнісний підхід та побудова партнерських стосунків між учнем, вчителем і батьками – пріоритети реформування української школи. Про це йшлося під час громадського обговорення Візії нової української школи 13 червня у приміщенні МОН за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич. Зокрема,...

Переглядів: 3553 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

«Слід подолати драматичну втрату інтересу дітей до навчання», – Лілія Гриневич «Слід подолати драматичну втрату інтересу дітей до навчання», – Лілія Гриневич Опубліковано: Вівторок, 07 Червня 2016 З першого вересня учні початкової школи вчитимуться за розвантаженими і оновленими програмами. Також учням початкових класів буде дозволено писати олівцем – про це Міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила в інтерв’ю «Сніданку з 1+1». «Я прихильниця того, щоб виконання домашнього завдання не...

Переглядів: 3374 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook