Період публікації:

від

до

Категорія:

Уряд збільшив обсяг держзамовлення для вишів на 12,3 %

Опубліковано: Четвер, 07 липня 2016 

min
max

Збільшення обсягу державного замовлення на 12,3 % викликано об’єктивними причинами, що, в першу чергу, пов’язані з суспільно-економічною ситуацією в Україні: неврегульованим питанням фінансування професійно-технічної освіти, факторами, що спричинені військовим конфліктом на українській території, та збільшенням частки випускників бакалаврату в 2016 році, порівняно з попереднім роком. На цьому під час засідання Кабінету Міністрів України 6 червня наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Віце-прем’єр міністр Павло Розенко зазначив, що обсяг державного замовлення визначено в межах тих коштів, які сьогодні на нього виділені й жодних додаткових коштів ні Міністерство економічного розвитку і торгівлі, ні Міністерство освіти і науки на нього не просять.

«Якщо ми подивимося на обсяг державного замовлення для вищих навчальних закладів в системі Міністерства освіти і науки, то він зменшився на 6 % для закладів, якими опікується МОН. Натомість основне зростання пішло по тих спеціальностях та закладах, що належать до юрисдикції Міністерства оборони», – додала Лілія Гриневич.

Також вона прокоментувала збільшення держзамовлення за окремими позиціями. Так, за її словами, збільшення замовлення на молодшого спеціаліста в цьому році зумовлено непевним становищем у сфері професійно-технічної освіти. Оскільки відбулася передача повноважень на здійснення держзамовлення з державного рівня на місцевий, ряд малих обласних міст вимушені сьогодні фінансувати свої професійно-технічні заклади самостійно. При цьому бюджетних коштів у них на це нема, тому вони не можуть гарантувати, що обсяг держзамовлення до професійно-технічних закладів збережеться принаймні на рівні минулого року.

«Куди підуть ці діти після дев’ятого класу? Адже ми будемо мати випускників дев’ятого класу, які традиційно йшли або у професійно-технічну сферу, або у вищі навчальні заклади першого та другого рівня акредитації. Оскільки державне замовлення по професійно-технічній освіті у нас сьогодні не визначено, ми вирішили підтримати цих дітей та трохи збільшити – на 10 % – замовлення на молодшого спеціаліста», – зазначила Міністр освіти і науки.

Під час своєї доповіді по цьому питанню Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зауважив, що в цьому році також потрібно зважати на абітурієнтів з окупованих та непідконтрольних Україні територій, що виявили бажання вчитися в Україні та які вступатимуть до вишів за квотами.

Також, згідно постанови, збільшується державне замовлення на освітньо-кваліфікаційний рівень магістр порівняно з минулим роком. Зокрема, обсяг прийому держзамовлення на підготовку фахівців за oсвітньo-квaліфікaційним рівнем «Молодший спеціаліст» визначений на рівні 67,5 тис. осіб, «Бакалавр» – 90,7 тис., «Спеціаліст» – 42,9 тис., «Магістр» – 60 тис.

«В 2016 році збільшується цифра по магістрах у зв’язку з тим, що в цьому році випустилось значно більше бакалаврів, ніж минулого – це так звані вікові хвилі. Таким чином, ми повинні розширити кількість бюджетних місць для магістрів», – зазначила Лілія Гриневич.

Також прийнятий документ визначає обсяг держзамовлення на аспірантуру та докторантуру в 2016 році – 4,6 тис. та 493 бюджетних місць відповідно. На навчання за робітничими спеціальностями за держзамовленням планується прийняти 11,6 тис. учнів.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Триває громадське обговорення проєкту наказу щодо змін до Умов прийому до ЗВО в 2019 році Триває громадське обговорення проєкту наказу щодо змін до Умов прийому до ЗВО в 2019 році Опубліковано: П`ятниця, 27 вересня 2019 Проєкт наказу розроблено Міністерством освіти і науки України відповідно до статті 44 Закону України «Про вищу освіту», абзацу шістнадцятого частини першої статті 64 Закону України «Про освіту», на виконання рішення Державної регуляторної служби України від 14 серпня 2019 року № 22. Метою запропонованого...

Переглядів: 3020 Коментарів: 0

Вища освіта

Як отримати дублікат документа про вищу освіту – роз’яснення МОН Як отримати дублікат документа про вищу освіту – роз’яснення МОН Опубліковано: Середа, 04 вересня 2019 Щоб отримати дублікат документа про вищу освіту та/або додатка до нього, треба подати письмову заву до вишу, який видав документ. Це можна зробити особисто або через уповноваженого представника. Відповідне роз’яснення надає МОН у зв’язку з численними зверненнями громадян про те, як отримати дублікат...

Переглядів: 708 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook