Період публікації:

від

до

Категорія:

Лілія Гриневич: Майбутнє української економіки напряму залежить від розвитку математичної та природничої освіти

Опубліковано: П`ятниця, 08 липня 2016 

min
max

Інноваційне виробництво та високотехнологічний бізнес, які є головним двигунами сучасної економіки, не будуть розвиватися в Україні без належного рівня математичної та природничої освіти. Про це йшлося під час засідання Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України, яке відбулося 7 липня на базі Національного гірничого університету (м. Дніпро).

У засіданні взяли участь Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, ректори і представники понад 25 ВНЗ України, керівники великих промислових підприємств і компаній України.

«Ми всі розуміємо, що наша країна матиме майбутнє, якщо розвиватиме високотехнологічну інноваційну економіку. Тому, якщо ми не виведемо на новий рівень інженерно-технічну та природничу освіту, ми не зможемо рухатися далі. Аналізуючи загальні процеси в освіті, можу констатувати спадання інтересу до вивчення математичних та природничих дисциплін в середній школі і це потім негативно позначається на інженерно-технічній та природничій освіті у вищій школі. Це дуже небезпечно, оскільки технічні виші є джерелом для оновлення кадрів високотехнологічного бізнесу. Ми спільно повинні знайти точки росту, рецепти, моделі, щоб вийти з цієї кризи», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Керівники кращих українських технічних університетів висловили своє бачення перспектив розвитку України.

«Ми маємо сформулювати завдання для країни – подвоїти ВВП до 450 млрд доларів на рік, при цьому зберігаючи стабільність суспільної та культурної систем. Для досягнення таких результатів країна має перейти на високотехнологічний шлях розвитку. Це можна зробити, якщо активізувати головні кластери економіки, які є найбільш конкурентними. Сьогодні такими кластерами для України, за даними Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку, є: аграрний сектор, військово-промисловий комплекс, створення нових речовин та матеріалів, ІТ, нова енергетика, високотехнологічне машинобудування, науки про людину, транзитна інфраструктура, туризм. Очевидно, що без визнання стратегічного значення технічної та природничо-математичної освіти розвивати ці кластери буде просто нікому», – розповів у своєму виступі голова Асоціації ректорів ВТНЗ України, ректор Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» Михайло Згуровський.

Учасники засідання відзначили, що проблема подолання кризових явищ в технічній та природничій освіті напрямку пов’язано з посилення співпраці з інноваційним бізнесом. Також в ході засідання обговорювалися проблеми забезпечення потреб держави фахівцями технічного і природничого профілю, принципи формування державного замовлення, стан підготовки до європейської акредитації інженерних програм в Україні, принципи удосконалення ЗНО, розширення співпраці між бізнесом, освітою і наукою тощо.

Довідково:

Асоціація ректорів вищих технічних навчальних закладів України створена в червні 1999 року на установчій конференції як загальноукраїнська громадська організація, що об'єднує на добровільних засадах ректорів, керівників трудових колективів інших профільних організацій і покликана сприяти розвитку технічної освіти в традиційних інженерних галузях та захищати пріоритети освіти. Більше інформації на офіційній сторінці асоціації – http://www.ar-tech-uni.org.ua.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Триває громадське обговорення проєкту наказу щодо змін до Умов прийому до ЗВО в 2019 році Триває громадське обговорення проєкту наказу щодо змін до Умов прийому до ЗВО в 2019 році Опубліковано: П`ятниця, 27 вересня 2019 Проєкт наказу розроблено Міністерством освіти і науки України відповідно до статті 44 Закону України «Про вищу освіту», абзацу шістнадцятого частини першої статті 64 Закону України «Про освіту», на виконання рішення Державної регуляторної служби України від 14 серпня 2019 року № 22. Метою запропонованого...

Переглядів: 3020 Коментарів: 0

Вища освіта

Як отримати дублікат документа про вищу освіту – роз’яснення МОН Як отримати дублікат документа про вищу освіту – роз’яснення МОН Опубліковано: Середа, 04 вересня 2019 Щоб отримати дублікат документа про вищу освіту та/або додатка до нього, треба подати письмову заву до вишу, який видав документ. Це можна зробити особисто або через уповноваженого представника. Відповідне роз’яснення надає МОН у зв’язку з численними зверненнями громадян про те, як отримати дублікат...

Переглядів: 708 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook