Період публікації:

від

до

Категорія:

МОН: створено робочу групу з розроблення Концепції розвитку юридичної освіти в Україні

Опубліковано: Понеділок, 11 липня 2016 

min
max

Питання удосконалення правових та організаційних засад юридичної освіти обговорили учасники установчого засідання робочої групи з розроблення Концепції розвитку юридичної освіти в Україні, що відбулося в Міністерстві освіти і науки під головуванням першого заступника Міністра Інни Совсун.

У засіданні взяли участь: заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, заступник Міністра юстиції України Ганна Онищенко, Перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук, керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Майкл Вон, національний Координатор проектів ОБСЄ в Україні Ірина Іванків, представники вищих навчальних закладів, громадських об’єднань.

За словами Інни Совсун, майбутні правники повинні отримати необхідну кваліфікацію, а також дотримуватися професійних цінностей, які відповідають запиту українського суспільства. Для цього є нагальна потреба у перегляді змісту, методики викладання та структури юридичної освіти.

«Удосконалення юридичної освіти – це не тільки питання реформи вищої освіти, а також реформа в розумінні підходу щодо того, якою має бути правова держава в Україні», – підкреслила перший заступник Міністра.

У новому Законі України «Про вищу освіту» зафіксована норма про автономію вищих навчальних закладів, відповідно до якої університети складають освітні програми та відіграють головну роль у формуванні змісту освіти. Одним із важливих завдань є розробка єдиних стандартів юридичної освіти, і над цим працює сформована науково-методична комісія з правознавства Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки. «Сьогодні триває дискусія щодо структури юридичної освіти: чи це має бути бакалаврат і магістратура, чи – наскрізна підготовка магістрів з права», – пояснила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра нагадала, що Міністерство разом із партнерами – Проектом USAID «Справедливе правосуддя» та ОБСЄ – в цьому році реалізує пілотний проект запровадження вступних випробувань для здобуття ступеня «магістр» на основі ступеня «бакалавр» за спеціальністю «Право» з використанням технологій ЗНО. «Цей проект забезпечить прозорість вступу, а також може бути використаний для формування кваліфікаційного іспиту юристів», – зазначила Інна Совсун.

Заступник Міністра юстиції України Ганна Онищенко звернула увагу учасників засідання на проблеми у підготовці юристів. Зокрема, великий зв'язок змісту з радянською системою права, використання підручників та відкритих джерел російських авторів у підготовці правників, необхідність інституційних досліджень.

За словами заступника Голови Верховної Ради України Оксани Сироїд, зміст, методики викладання, структура юридичної освіти залежать від бачення, якими повинні стати представники майбутньої юридичної професії, якими навичками і вміннями вони будуть володіти, а також хто може бути правником. Для удосконалення і розвитку юридичної освіти потрібен контроль за її якістю, до здійснення якого необхідно залучити представників юридичних професій. Наступне питання, що потребує уваги – це доступ до юридичної освіти. Зокрема, чи буде потрібен на ринку праці бакалавр права. На думку Оксани Сироїд, потрібно підготувати нові критерії доступу до наукової діяльності і продукту наукової діяльності у сфері права.

Слід зазначити, що робоча група, затверджена наказом МОН від 5 липня 2016 р. № 787, розроблятиме Концепцію розвитку юридичної освіти в Україні та план її реалізації.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Єдиний кваліфікаційний іспит, рамка для нового стандарту та нові методики викладання – суспільству представили проект Концепції вдосконалення юридичної освіти Єдиний кваліфікаційний іспит, рамка для нового стандарту та нові методики викладання – суспільству представили проект Концепції вдосконалення юридичної освіти Опубліковано: П`ятниця, 16 вересня 2016 Проект Концепції вдосконалення юридичної освіти презентували на круглому столі на тему: «Модернізація правничої освіти в Україні: здобутки експерименту з проведення в 2016 році ЗНО при вступі до магістратури за спеціальністю 081 «Право» та презентація проекту «Концепції розвитку юридичної освіти в Україні». Проект...

Переглядів: 1867 Коментарів: 0

Вища освіта

Визначено результати вступних випробувань до магістратури за спеціальністю «Право» Визначено результати вступних випробувань до магістратури за спеціальністю «Право» Опубліковано: Середа, 27 липня 2016 В Українському центрі оцінювання якості освіти завершено обробку екзаменаційних робіт вступників-учасників експерименту для здобуття ступеня магістра за спеціальністю «Право» за технологією ЗНО та визначено результати вступних випробувань. Таблиці переведення тестових балів у рейтингову оцінку за шкалою...

Переглядів: 3154 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook