Період публікації:

від

до

Категорія:

Завершила роботу обласна профільна гуманітарна школа-табір для обдарованої учнівської молоді (фото)

Опубліковано: Понеділок, 11 липня 2016 

min
max

Упродовж 27 червня – 7 липня на базі санаторію «Нафтуся Прикарпаття», що у с. Модричі Дрогобицького району, проходила літня профільна гуманітарна школа-табір для обдарованої учнівської молоді області.

У школі-таборі мали змогу навчатися і відпочивати 50 переможців всеукраїнських, обласних учнівських олімпіад з української мови і літератури, історії та правознавства, Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України з історії, української мови та літератури, правознавства, а також Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика і Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.

У літній школі учні працювали у двох секціях: українська мова і література та історія.

Учасники секції української філології за період навчання в обласній літній профільній школі впродовж 11 днів, окрім оздоровлення, як винагороду за сумлінну інтелектуальну працю і її високі результати мали можливість здобути нові знання з української мови та літератури, поглиблено вивчаючи життєвий і творчий шлях геніального українського письменника Івана Франка. У ювілейний для українського Мойсея рік юні науковці (мово- й літературознавці, журналісти) працювали над проектом «ФранкоВандри», яким керувала Оксана Іванівна Галаник, вчитель вищої категорії СЗШ № 8 м. Львова.

Мета проекту – поглибити знане і незнане про І. Франка, побувавши на основних локаціях Прикарпаття, з якими пов’язана біографія поета, дослідити особливості бойківського говору, зосередити увагу на прикладі ранньої творчості письменника, зібрати фольклор під час експедиції в с. Нагуєвичі.

Із запланованих маршрутів вдалося зреалізувати такий: «с. Нагуєвичі – Дрогобич – Івано-Франківськ – Трускавець». За допомогою додаткових джерел (літературознавчих праць, довідників, художніх творів І. Франка, інтернет-ресурсів…) школярі довідалися ще про 2 локації письменника – с. Ясениця Сільна й м. Борислав. Підпершись набутими під час лекцій новими знаннями з теми «Невідомий Франко», «Особливості бойківського говору», опрацювавши тексти «Бориславських оповідань», поспілкувавшись із мешканцями Нагуєвич про культову постать Великого Українця, слухачі літньої школи в результаті систематизували зібраний матеріал, зорієнтувавши його на розвінчання усталених стереотипів (міфів) про І. Франка.

Окрім тематичних лекцій і семінарів «Під знаком Франка», слухачі Літньої школи поглиблювали знання з «Культури мовлення», ознайомилися із новою програмою ЗНО з української мови та літератури на 2016 рік, правилами написання власного висловлення.

Здобуті знання слухачі Школи використали на дозвіллі, до прикладу, розв’язуючи завдання інтелектуального КВЕСТу, співаючи пісень на вірші І. Франка, інсценізуючи оповідання «Два приятелі».

Таким чином, поглиблене вивчення життя і творчості І. Франка полегшить учням у майбутньому підготовку до мовно-літературних олімпіад і конкурсів, а також до виконання тестових завдань ЗНО.

Учасники секції історії за час літньої школи на лекціях етнографа та фольклориста Стефи Миколаївни Гвоздевич ознайомилися з локальними особливостями традиційно-побутової культури українців різних етнографічних регіонів України. Більше уваги було приділено вивченню батьківщині Івана Франка – Бойківщині. Окремо наголошувалося на важливості фольклорних і етнографічних досліджень Івана Франка та на його вплив у пожвавлені етнографічних студій українських Карпат, організації краєзнавчих подорожей. Цікавою для учнів була розповідь про підготовку і проведення фольклорно-етнографічних експедицій, оформлення їх результатів, значення первинного матеріалу для наукової роботи різного профілю.

Викладачка Оксана Миронівна Годованська, к.і.н., старший науковий співробітник Інституту народознавства НАНУ, під час занять з учнями-істориками розповіла про найновіші дослідження народної історичної пам’яті, ознайомила з визначенням «колективної пам’яті» як загального терміну, котрий окреслює будь-яке ставлення до минулого, окрім професійної історії. Спільно з учнями було проаналізовано мінливість і динамічність колективної пам’яті про Івана Франка у кульних артефактах (пам’ятниках, музеях, картинах, фільмах), що відіграють важливу роль у створені образу колективного минулого.

Учні мали змогу переглянути кілька програм «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (телеканал ZIK), документальний фільм про Борислав радянського періоду, що допомогло унаочнити здобуті знання.

Як підсумок свого навчання, учні секції історії у літній школі підготували два проекти під назвами: «Іван Франко та його Борислав» і «Творення національного шлюбу». У спільних проектах були підняті значущі суспільно-політичні питання, що не втратили своєї актуальності й сьогодні.

У літній школі-школярі не тільки здобули нові знання, а й мали змогу проявити себе під час дуже цікавого і насиченого дозвілля. Всі учасники табору жили, немовби у казковій країні «Львівські батяри», яка мала свій девіз і навіть гімн.

Девіз літньої школи-табору

Ні кроку назад, ні слова образи,

А тільки вперед і тільки всі разом!

Гімн літньої школи-табору

Ой, люди-люди, істерія така:

Львів і райони танцюють гопака.

Від МАНу переможці і вся розумна туса

Вдягають вишиванки, танцюють і сміються.

Розум в козака – шаблюка переможна,

А «Львівських батярів» знає тут кожен.

Щоб діти не хворіли і перемагали,

Носим в капелюсі добро і славу.

Приспів:

І красиво, все у нас красиво!

Подивись направо, подивись наліво –

Чарівні дівчата і парубки хоробрі!

Все буде добре, все в нас буде добре!

Урочисто відсвяткували учасники школи-табору День Конституції України, яке стало засобом формування державницького мислення та патріотизму учнів. Усі разом урочисто виконали гімн, школярі декламували вірші та співали пісні про Україну. Також переглянули документальний фільм про основний закон України. Як 300 років тому створювали Конституцію козаки, а 20 років тому – депутати Верховної Ради. Після цього діти висловили своє ставлення до Конституції та задумались над тим, що вона означає для кожного.

Під час літньої школи учні мали декілька пізнавальних та унікальних екскурсій. Спершу відвідали музей «Небесної сотні» (м. Івано-Франківськ), меморіальний комплекс «Дем'янів лаз» (урочище Дем'янів Лаз біля Івано-Франківська), історико-меморіальний музей Степана Бандери (с. Старий Угринів) та Гошівський монастир.

Багато нового та цікавого дізнались під час екскурсії в музей-садибу Івана Франка у с. Нагуєвичах.

Відвідали сільську церкву та цвинтар, де поховані батьки Івана Франка.

З екскурсії Дрогобичом особливо запам’яталась церква святого Юра – пам'ятка галицької дерев'яної архітектури кінця XV – початку XVI століть, одна з найкраще збережених і відноситься до числа найкращих пам'яток давньої української сакральної архітектури. Низ церкви обведений широким опасанням у вигляді аркади-галереї на стовпах. Унікальним є те, що над бабинцем не тільки хори з аркою-галереєю, а і Введенська каплиця. Тут учні познайомились з митцем Левом Скопом та його світобаченням.

Також справили враження фрески Бруно Шульца з вілли Ландау в Дрогобицькому краєзнавчому музеї.

В місті Трускавці школярі відвідали міський історичний музей та музей народного художника України Михайла Біласа. В музеї експонуються текстильні роботи митця: гобелени, килими, верети, ліжники, вишивані серветки, доріжки, подушки, багатопланові сюжетні панно та аплікації, декоративні квіти.

Окрім навчальних екскурсій, були й розважальні. Учасники обласної літньої школи отримали незабутні враження та емоції від знайомства з чорноморськими дельфінами та морськими котиками у дельфінарії «Оскар» м. Трускавця та різноманітними тваринами, що представляють сотні різних видів світової фауни у зоопарку «Лімпопо», що в с. Меденичі Дрогобицького району.

І це ще не все. Табір «Львівські батяри» – це не лише навчання та екскурсії. Це ще й активний відпочинок. Кожного вечора школярі брали участь в інтелектуально-розважальних заходах, проходили психологічні тренінги.

Спершу був вечір знайомств та вибори таємного друга.

Щоранку діти починали день з ранкової зарядки, а щовечора – грали у спортивні ігри та вчились танцювати банси. А ще іноді мали тематичні танцювальні вечірки.

Поділившись на команди, учні змагались за перемогу у квесті. Цього разу їх було аж два.

Незабутнім для кожного став сюрприз – «Зірковий вечір», де діти пародіювали зірок сучасної естради.

Учні організували літературний вечір «Тричі мені являлася любов…», присвячений ліричній поезії Івана Франка. Діти, складаючи сценарій вечора, дізнались багато нового з біографії письменника. Вони розказали про ці важливі моменти усім слухачам. Також декламували вірші, співали пісні на слова Франка. Зімпровізували навіть перформенс «Зів'яле листя».

Теплим спогадом у пам’яті всіх учасників залишиться свято у ніч на Івана Купала. Дівчата сплели з польових квітів вінки, одягли вишиванки та водили хороводи навколо Купала (Купало – символ вогню, гілка дерева, прикрашена стрічками, цукерками та паперовими пташками з побажаннями для хлопців). Потім хлопці, за стародавнім звичаєм, зламали Купала і «викрали» паперових пташок. А оскільки сильний дощ перешкодив всім дівчатам сплести вінки, то ми ввели нову традицію – дівчата викупляли в хлопців пташок.

Щодня проводилися лінійки – ранів-ка і вечір-ка. Особливою була атмосфера на вечірній лінійці. Традиційно по колу передавали пластову (скаутську) «іскру дружби» – потиск руки, як символ єдності у ділі та думці.

Упевнені, що цих 11 днів у літній школі-таборі у санаторії «Нафтуся Прикарпаття» залишаться у пам’яті усіх її учасників приємними спогадами та незабутніми враженнями.

Відгуки учасників

«Неймовірно цікаво було у таборі! Величезна кількість незабутніх вражень, повно нових знань! Активний відпочинок та цікаві ігри! В таборі було класно! Але єдиним недоліком є настільки мала кількість днів, проведених тут».

«Літній табір від МАН за 10 днів зробив те, що не зробити за півроку. Він дав нам безліч хороших друзів, незабутніх моментів, веселих ігор, пізнавальних екскурсій та найкращих емоцій. Дякую усім, хто зробив ці дні неймовірними!» – Яцків Олена

«Ніколи не пожалію, що погодилася поїхати у Модричі. Із кожним днем ставало все цікавіше, все більше друзів. Тут зрозуміла, що багато мені ще треба працювати. Деякі люди стали для мене дуже дорогими і прощатися з ними вкрай важко, але сподіваюся, що ми будемо ще не раз зустрічатися не тільки на конкурсах та олімпіадах… Дякую!» – Пістун Христина

Матеріал підготували: Знетиняк Н.Н., Сторож О.О., Галаник О.І., Годованська О.М.

Немає коментарів

Схожі статті:

Про проведення Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти у 2020 році Про проведення Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти у 2020 році Опубліковано: П`ятниця, 27 березня 2020 Міністерство освіти і науки України видало наказ «Про проведення Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти у 2020 році». Зазначається, що мета конкурсу – підвищення якості та удосконалення змісту позашкільної освіти, забезпечення гуртків,...

Переглядів: 4114 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади

На Львівщині стартував Всеукраїнський семінар-практикум з позашкілля На Львівщині стартував Всеукраїнський семінар-практикум з позашкілля Опубліковано: Четвер, 10 жовтня 2019 Сьогодні, 10 жовтня, у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини м. Львова стартував Всеукраїнський семінар-практикум із позашкілля. Захід відбувся з нагоди відзначення 80-ї річниці заснування перших закладів позашкільної освіти у Галичині. Учасників привітав заступник голови Львівської ОДА Іван...

Переглядів: 672 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook