Період публікації:

від

до

Категорія:

«Основи християнської етики»: освітяни обговорили викладання курсу у школах Львівщини (фото)

Опубліковано: П`ятниця, 22 липня 2016 

min
max

У вівторок, 19 липня, у приміщенні департаменту освіти і науки облдержадміністрації відбулося засідання розширеного «круглого столу», присвяченого вивченню предмета «Основи християнської етики» в загальноосвітніх навчальних закладах Львівщини.

У засіданні взяли участь: представники громадської ради при ЛОДА, члени та експерти комісії освіти і науки ГР при ЛОДА, викладачі предмету «Основи християнської етики», представники наукової спільноти, Українського католицького університету, КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», ВГО «Громадська Палата України», освітньо-виховного товариства «Рідна школа», ЛОО «Товариство українок імені Ольги Басараб», регіонального фонду «Християнське милосердя», Української Галицької Партії, а також представники районних відділів освіти та громадянського суспільства Львівщини тощо.

Відкрила засідання розширеного «круглого столу» начальник управління департаменту освіти і науки ЛОДА Світлана Книшик. За її словами, 30 червня 2005 року відбулася XXII сесія IV демократичного скликання Львівської обласної ради, під час якої депутати затвердили рішення № 382 «Про викладання предмета «Християнська етика». На виконання цього рішення департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації одинадцять років поспіль перевидає наказ «Про вивчення предмета «Основи християнської етики» та проведення занять з християнського виховання у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах області».

«Цей предмет є факультативним, тобто у варіативній складовій типового навчального плану. Згідно щорічних методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України, вивчення християнської етики учнями здійснюється за письмовою згодою їхніх батьків. Окрім того, навчальна програма з цього предмета, підручники та робочі зошити, якими учні користуються під час вивчення християнської етики, мають гриф Міністерства освіти і науки України, – поінформувала Світлана Іванівна. – Якщо ж батьки вважають, що вивчення християнської етики може якимось чином суперечити світогляду їхніх дітей, то, як правило, пишуть відмову. Загалом у всіх школах Львівщини 60 % дітей відвідує цей курс. Проте за одинадцять років до департаменту освіти і науки жодних скарг – ні усних, ні письмових – з цього приводу не надходило. Тому дуже дивно, що цьогоріч утворився такий ажіотаж навколо цього питання», – розповіла начальник управління департаменту.

У наказі міститься норма щодо продовження у 2016/2017 навчальному році вивчення предмета «Основи християнської етики» в 1-11 класах загальноосвітніх навчальних закладів міст та районів області. Також цьогоріч планується запровадити заняття з християнського виховання і в дошкільних навчальних закладах.

Зважаючи на багаторічний досвід вивчення предметів духовно-морального спрямування на Львівщині, учасники «круглого столу» схвалили та підтримали викладання предмету «Основи християнської етики» в загальноосвітніх навчальних закладах Львівщини. Дехто з учасників «круглого столу» висловили клопотання про внесення доповнень до наказу департаменту освіти і науки ЛОДА від 09.06.2016 р. № 08-01/335, а саме додати пункт: учні вивчають предмет «Основи християнської етики» за письмової згоди батьків (заяви зберігаються у керівника загальноосвітнього навчального закладу протягом навчального року). Однак такої необхідності немає, оскільки даний пункт прописано в Методичних рекомендаціях Міністерства освіти і науки України, якими керуються загальноосвітні навчальні заклади.

«Важливо, аби переконання людини, її спосіб життя, її діяльність утверджували цінності добра, любові до ближнього, Бога та Батьківщини, а не вносили деструктив, ворожнечу та взаємні звинувачення. Помилково інтерпретувати, що християнська етика – це катехизація або обрядовість, насправді це предмет духовно-морального спрямування, який спонукає дотримуватись Декалогу: шанувати батьків, не лихословити, не обкрадати ближнього, тому що кожна людина, незалежно від релігійних переконань, національності, раси, має в собі образ і подобу Божу. Християнська етика вчить шанувати навколишнє середовище не для того, щоб по-споживацькому використати його для себе, а тому, що природа – це також творіння Боже, яке потребує як дбайливої опіки від людини, так і раціонального його використання. Відтак християнська етика – це предмет, який навчає людину мистецтву любити», – наголосила директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ, с. Луїза Цюпа.

Доцент кафедри суспільствознавчої освіти ЛОІППО Галина Сохань зазначила: «Я, маючи християнський світогляд, як і багато вчителів християнської етики, учнів та їх батьків, зовсім не бачу правових порушень у вивченні християнської етики в школі. Це також право людини, яке повинно бути реалізовано і не порушуватися в демократичному суспільстві. Сьогодні актуально і, я би сказала, стало модно говорити про євроінтеграцію. Так, у багатьох тих же європейських державах у навчальній складовій є предмети духовно-морального, релігійного спрямування, для прикладу, найближча до нас Польща: у школах є уроки релігії. У цьому контексті радила б перечитати книгу, яку видало у 2013 році видавництво «Дух і літера», «Релігійна освіта в школах Європи» за авт. Куїк Е. та ін. І питання, які виникають сьогодні з викладанням предметів духовно-морального спрямування, просто не було б. Треба навчитися демократично поважати права кожного, зокрема і на вивчення християнської етики в школі також».

На завершення засідання учасники «круглого столу» ініціювали звернення до Міністерства освіти і науки України з проханням внести зміни у Типовий навчальний план, зокрема передбачити можливість вивчення предметів духовно-морального спрямування в інваріантній частині.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Дискусійна учнівська платформа "Виклики сучасної молоді. Конфлікти в сім'ї" Дискусійна учнівська платформа "Виклики сучасної молоді. Конфлікти в сім'ї" Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 «Діти, слухайтеся своїх батьків у Господі, бо це справедливо!» (Еф. 6.1) 04 березня старшокласники закладів освіти Мостиської ОТГ мали можливість зустрітися на дискусійній учнівській платформі "Виклики сучасної молоді. Конфлікти в сім'ї", яка проходила в рамках методичного засідання учителів основ...

Переглядів: 1092 Коментарів: 0

Відділи освіти

Відбувся ІІІ етап Всеукраїнської олімпіади з християнської етики Відбувся ІІІ етап Всеукраїнської олімпіади з християнської етики Опубліковано: Неділя, 24 лютого 2019 23-24 лютого на базі Українського католицького університету відбувся ІІІ етап Всеукраїнської олімпіади з християнської етики. Захід пройшов у дружній та доброзичливій атмосфері. Учасників олімпіади (учнів 8-10 класів), вчителів та батьків привітав декан філософсько-богословського факультету УКУ Роман...

Переглядів: 263 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook