Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Вівторок, 09 серпня 2016 

min
max

Учителеві-предметнику

тижнева оглядова інформація літератури (1 -7 серпня 2016 р.)

«З питань методики викладання навчальних предметів в школі»

Українська мова та література

Гонишнюк Л. А. Плекати обдаровання – основа творчого потенціалу вчителя – філолога [Текст]: / Л. А. Гонишнюк // Вивчаємо українську мову та літературу. – 2016. -  № 19/21. – С. 2–7. – Бібліогр.: 5 назв.

У статті досліджено й створено модель розвитку обдарованості і творчих здібностей. Пропоновано стратегії, що надають можливість ефективніше доносити до учнів (зокрема, під час уроків літератури) навчальний матеріал, сприятимуть розвитку цілісного мислення, креативності та обдарованості.

Левченко Т. П. Василь Стефаник «Камінний хрест» [Текст]: бінарний урок: 10 клас / Т. П. Левченко, С. П. Левченко // Вивчаємо українську мову та літературу. – 2016. -  № 19/21. – С. 26–35. – Бібліогр.: 22 назви.

Бінарний урок – це навчальний захід, структурований на тісних міжпредметних зв’язках, що проводиться двома викладачами відповідних дисциплін, у нашому випадку – вчителями української літератури та географії. Метою цього заняття є: прокоментувати зміст новели В. Стефаника як експресіоністичного твору, пояснити сюжетні особливості, охарактеризувати образ головного героя та символічні образи твору; ознайомити учнів з історією еміграційних процесів в Україні, причинами еміграції українців до Канади, житям сучасної української діаспори в зазначеній державі, та ін. 

Леонова, Н. А. "Я вибрала долю собі сама..." (Огляд життєвого і творчого шляху Ліни Костенко) [Текст] : урок - літературний портрет: 11 клас / Н. А. Леонова // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2016. - N 19/21. - С. 46-55.

Метою поданого навчального заходу (урок-літературний портрет) в 11 класі є: ознайомити школярів із життєвим і творчим шляхом Ліни Костенко; розкрити світ її художнього слова; учитись аналізувати вчинки у контексті історичних подій; виховувати в учнів національну свідомість на прикладі життя і творчості видатної поетеси.

Лоза, Н. В. Скарбниця фразеології [Текст] : мовознавча гра / Н. В. Лоза // Вивчаємо українську мову та літературу. Позакласна робота. - 2016. - № 7. - С. 31-35.

Мовознавча гра пропонується в межах викладання української мови у школі. ЇЇ цільовими засадами є: розширити й узагальнити знання учнів про фразеологізми; розвивати пам'ять, креативні здібності, мовлення й мислення школярів; виховувати любов і повагу до рідної мови.

Математика та інформатика

Біла Н. С. Тематичні контрольні роботи [Текст] : математика: 8 клас / Н. С. Біла // Математика в шк. України. – 2016. - № 19-21. – С. 58-127.

Пропонована стаття містить 7 тематичних робіт з алгебри і 6 робіт із геометрії для 8 класу. Матеріал відповідає вимогам нової програми для учнів 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Кожна тематична робота складається з чотирьох варіантів рівнозначних за складністю. Кожний варіант складається із частин, що мають завдання певної форми. Виконання пропонованих тематичних робіт дає змогу об»єктивно оцінити знання і вміння учнів із тем, що вивчаються у 8 класі.

Говоркян Вікторія Особливості позакласної роботи у 8 класі [Текст] :  поради психолога / Вікторія Говоркян // Математика в шк. України. Позакласна робота. – 2016. - № 7. – С. 3-7.

Основне завдання педагогів, вказує автор, - знайти підхід до кожного учня в нелегкий підлітковий період. Потрібно побачити в кожному підлітку особистість, дати зрозуміти, що його вважають рівноправним, його думку поважають, до нього ставляться як до дорослої людини. Важливим аспектом формування потреби брати участь у позакласних заходах є створення довіри і співпраці вчителів і учнів. Потрібно дати зрозуміти учням, що, беручи участь у позакласних заходах, вони сааме тут зможуть виявити свою самостійність і ініціативу.

Граб Н. В. Алгоритми з розгалуженнями мовою програмування Visual Basic 2010 [Текст] : розробки уроків: 10 клас / Н. В. Граб, О. М. Граб // Інформатика в шк. – 2016. - № 7. – С. 1-78.

Посібник містить орієнтовне календарно-тематичне планування до теми «Алгоритми із розгалуженнями». Крім того, розробку 6 спарених уроків та 4 погодинних, оскільки для більш ефективного використання навчального часу під час вивчення інформатики Міністерством освіти України в навчальній програмі «Інформатика. 10-11 клас, інформаційно-технологічний профіль» рекомендується застосування спарених уроків у тих випадках, коли на вивчення тем тієї чи іншої змістової лінії відведено 3 години на тиждень. Можна непарну годину проводити спарено раз на два тижні. Із цією метою всі теми програми розраховані на парну кількість годин.

Рафальська О. Д. Теоретичні та методичні засади реалізації нового державного стандарту освітньої галузі «Математика» у 8 класах [Текст] / О. Д. Рафальська // Математика в шк. України. – 2016. - № 19-21. – С. 2-53.

Вивчення математики у 8 класі визначає особливий етап у становленні математичної освіти учнів, адже при цьому одночасно розв»язуються дві важливі задачі. У 8 класі продовжено вивчення двох математичних курсів: алгебри і геометрії. Під час вивчення алгебри в учнів формується вміння розв»язувати квадратні рівняння, роглядаються функції та їх властивості, що допомагає учням вільно використовувати набуті знання у вивченні суміжних предметів. Під час вивчення геометрії у 8 класі учні продовжують ознайомлення з основами геометричної науки – означеннями, аксіомами, теоремами, методами доведення теорем.

Підготували бібліографи: Ковпак В. О. , Туркало О.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4528 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4461 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook