Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Понеділок, 29 серпня 2016 

min
max

Учителеві-предметнику

тижнева оглядова інформація літератури (15-21 серпня 2016 р.)

З питань методики викладання навчальних предметів в школі

Українська мова та література

Козлова, Т. М. Остап Вишня. Усмішка "Сом" [Текст] : 11 клас / Т. М. Козлова // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2016. - N 22/23/24. - С. 54-59.

Тема уроку (в рамках пропонованої розробки) української літератури в 11 класі: «Оптимізм, любов до природи, людини, м’який гумор в усмішці Остапа Вишні «Сом». З типом вказаний навчальний захід – урок вивчення нового матеріалу. Обладнання для реалізації педагогічного задуму на уроці: портрет Остапа Вишні, ілюстрації, комп’ютерна презентація, книжкова виставка, реквізит.

Попова, Т. Ю. Використання кроссенсів на уроках української мови та літератури [Текст] / Т. Ю. Попова // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2016. - N 22/23/24. - С. 4-9. - Бібліогр.: 2 назви.

Кроссенс – явище ХХІ століття, головоломка нового типу. Він був створений 2002 року письменником, педагогом і математиком Сергієм Федіним та філософом і художником Володимиром Бусленком. Кроссенс – це стандартне поле з 9-ти квадратів, кожному з яких відповідає певне зображення. Автор статті розкриває поняття і явище «кроссенсу» як елементу методологічного інструментарія в контексті викладання української мови та літератури в школі. Педагогічний досвід автора матеріалів засвідчує можливості використання кроссенса в якості візуального організатора на різних етапах уроку.

Стріченець, О. В. Тема жіночої долі у творчості Шевченка [Текст] : урок у технології розвитку критичного мислення з інформаційно - комп'ютерним супроводом: 9 клас / О. В. Стріченець // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2016. - N 22/23/24. - С. 42-47.

Розробка присвячена дослідженню тематики жіночої долі у творчості Т. Шевченка, зокрема й через контент-аналіз відомих поем «Катерина» та «Наймичка». Проведення навчального заходу сприятиме вихованню в учнів шанобливого ставлення до жінки, співчуття до знедолених, почуття відповідальності за власні вчинки. Обладнання уроку: портрет Т. Шевченка, «Кобзар», ікона Божої матері, мультимедійний проектор, комп’ютер, підручник.    

Третяк Н. І. Числівник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль [Текст] : 6 клас / Н. І. Третяк // Вивчаємо українську мову та літературу. – 2016. -  № 22/23/24. – С. 24–26.

Актуалізована у публікації розробка уроку з української мови (6 клас) покликана: сформувати уявлення учнів про числівник як частину мови, дати відомості про поділ числівників на групи за значенням та будовою; формувати вміння знаходити числівники в текстах; розвивати логічне мислення, пам'ять, вміння використовувати числівники у власних висловлюваннях. За типом цей навчальний захід – урок засвоєння нових знань.

Трудове навчання

Дубок Олена Технологія побутової діяльності [Текст] : 8-й клас / Олена Дубок //  Трудове навчання. – 2016. - № 7. – С. 22-26.

Розробка наведенного уроку подана відповідно до теми розділу «Технологія побутової діяльності», яку можуть використовувати в роботі учителі під час вивчення як із хлопцями, так із дівчатами. Урок для учителів технічних і обслуговуючих видів праці.

Колосунова Тетяна Прикладні програми пакета Microsoft Office [Текст] : Використання можливостей прикладних программ на уроках трудового навчання / Тетяна Колосунова // Трудове навчання. – 2016. - № 7. – С. 4-21.

Методична розробка ознайомлює з використанням можливостей прикладних программ пакета Microsoft Office на уроках трудового навчання. Учитель повинен вміти користуватися різними програмами, які дають змогу комбінувати в одному уроці неймовірну кількість цікавих завдань, що має важливе значення для сприйняття інформації.

Орієнтовне календарно-тематичне планування занять і зміст тем програми з трудового навчання [Текст] : 5-8-мі класи. Обслуговуючі види праці // Трудове навчання. – 2016. - № 7. – Вклад.На допомогу вчителю пропонується орієнтовне календарно-тематичне планування уроків відповідно до розвантаженої програми з трудового навчання у 5-8-х класах за новим Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіити з урахуванням змін, затверджених наказом МОН України № 585 від 29.05.2015 р. Для зручності користування орієнтовними календарно-тематичними планами уроків зміни й уточнення в тематичних планах і зміст тем виділено фоном.

           Підготували бібліографи: Ковпак В. О. , Туркало О.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4614 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4546 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook