Період публікації:

від

до

Категорія:

Відбулася обласна нарада з питань стану та перспективи розвитку дошкільної освіти Львівщини (фото)

Опубліковано: Четвер, 08 вересня 2016 

min
max

У четвер, 8 вересня, у приміщенні департаменту освіти і науки ЛОДА відбулася обласна нарада з питань стану та перспективи розвитку дошкільної освіти, у якій взяли участь відповідальні спеціалісти (методисти) з питань дошкільної освіти районних / міських відділів (управлінь) освіти РМК.

В ході роботи було розглянуто низку питань. Зокрема, про підсумки та завдання розвитку дошкільної освіти Львівщини розповіла начальник відділу департаменту Ірина Сислюк. «Станом на 1 січня 2016 року в області функціонувало 785 навчальних закладів дошкільної освіти. За період з 1 січня по 1 вересня 2016 року збільшено кількість ДНЗ на 28, в яких створено 1 260 додаткових місць. Зокрема, здано в експлуатацію новобудову дитячого садка у с. Містки Пустомитівського району, реконструйовано ДНЗ смт Новий Яричів Кам’янка-Бузького району, НВК с. Ямпіль та ДНЗ с. Чижиків Пустомитівського району, завершено добудову приміщення ДНЗ смт Східниця, відновлено роботу ДНЗ с. Жовтанці Кам’янка-Бузького району, відкрито два ДНЗ з короткотривалим режимом роботи – у с. Смереків Жовківського району та с. Підгайчики Золочівського району. Також створено 20 НВК «ЗНЗ-ДНЗ» та 11 додаткових груп у діючих ДНЗ і НВК», – поінформувала Ірина Петрівна.

За її словами, у 2016 році частка охоплення дітей від 1 до 6 років дошкільною освітою в області становить 50 %, проте частка охоплення дітей від 3 до 6 років – 87 %, 5-річного віку – 100 %. Найкращі показники охоплення дошкільною освітою у Моршині – 88,4 %, Трускавці – 88,1 %, Самборі – 77,3 %, Бродівському – 57,7 %, Кам’янка-Бузькому – 52,6 % та Сокальському районах – 53,2 %.

На завершення свого виступу Ірина Сислюк назвала основні завдання на 2016-2017 навчальний рік, серед них такі:

  1. Продовжити роботу щодо забезпечення розвитку мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності відповідно до потреб громадян області.
  2. Забезпечити в області середні показники охопленням дошкільною освітою дітей відповідного віку – 52 %.
  3. Продовжити роботу щодо забезпечення якості дошкільної освіти: привести матеріально-технічну та навчально-методичну базу дошкільних навчальних закладів у відповідність до сучасних вимог.
  4. Відкривати інклюзивні групи у дошкільних навчальних закладах області для дітей з особливими освітніми потребами.
  5. Передбачити кошти у місцевих бюджетах для забезпечення дошкільних навчальних закладів педкадрами відповідно до Типових штатних нормативів ДНЗ (наказ МОНУ від 04.11.12 р. № 1055).
  6. Вжити заходів щодо недопущення призначення на керівні та педагогічні посади у дошкільні навчальні заклади осіб без відповідної вищої педагогічної освіти.
  7. Вводити у штатні розписи управлінь (відділів) освіти посади методиста та спеціаліста з питань дошкільної освіти з відповідною фаховою освітою.

Головний спеціаліст департаменту Любов Зеленко ознайомила присутніх з нормативними документами МОНУ з питань дошкільної освіти та розповіла про порядок обліку дітей дошкільного віку у 2016 році.

Доцент Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Олександра Білан розкрила питання «Організація навчально-виховного процесу в ДНЗ у 2016-2017 н.р.» та «Підвищення фахового рівня педпрацівників ДНЗ та участь у Всеукраїнських конкурсах кращого досвіду роботи». Також Олександра Іванівна презентувала хрестоматію «Веселий дзвіночок: книга для читання в дошкільному навчальному закладі» та програму розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля».

Окрім цього, під час наради відбулася презентація програмно-методичного забезпечення ДНЗ:

  • Оздоровча програма «Нехворійко» (доповідач – Людмила Михайлишин, вихователь-методист ДНЗ № 166 м. Львова)

  • Програма «Історія України» (доповідач – Лідія Ваксман, завідувач ДНЗ № 2 м. Радехова)
  • Програма духовно-морального виховання «Зерно любові» (доповідач – Оксана Шиян, завідувач ДНЗ № 94 м. Львова)

Представник Національного університету «Львівська політехніка» розповів про нову систему електронної реєстрації у ДНЗ, яка буде запущена 1 жовтня ц.р. Проте було вирішено, що першими учасниками експерименту щодо впровадження даної системи стануть дошкільні навчальні заклади м. Червонограда – у них система запрацює в середині вересня.

На завершення наради директор департаменту Любомира Мандзій побажала присутнім у залі мирного неба над головою та плідної співпраці і наснаги в роботі.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Працівників дошкільної освіти запрошують до участі у тренінгу за програмою «Дошкільнятам – освіту для сталого розвитку» Працівників дошкільної освіти запрошують до участі у тренінгу за програмою «Дошкільнятам – освіту для сталого розвитку» Опубліковано: Середа, 20 березня 2019 Освітня платформа «Критичне мислення» проводить тренінги професійного розвитку освітян. Зокрема, 3 квітня у Києві відбудеться практичний тренінг для спеціалістів дошкільної освіти, вихователів, методистів ДНЗ з методики викладання за інноваційною програмою «Дошкільнятам – освіту для сталого розвитку». Тренінг...

Переглядів: 387 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції

МОН пропонує для громадського обговорення проект наказу щодо уніфікованої форми акта за результатами заходу державного нагляду у сфері дошкілля МОН пропонує для громадського обговорення проект наказу щодо уніфікованої форми акта за результатами заходу державного нагляду у сфері дошкілля Опубліковано: П`ятниця, 01 березня 2019 З метою приведення у відповідність до вимог законодавства уніфікованої форми акта, що складається за результатами проведення планової (позапланової) перевірки додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері дошкільної освіти, Державна служба якості освіти України розробила проект наказу...

Переглядів: 2738 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook