Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Михайлу Драгоманову

Опубліковано: Четвер, 15 вересня 2016 

min
max

До 175-ти річчя від дня народження Михайла Петровича Драгоманова (1841), українського філософа, публіциста. фольклориста, громадського у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Він був кумиром своєї епохи» (експонується з 12 вересня до 30 вересня в приміщенні абонементу).

Довідка

Народився Михайло Петрович Драгоманов 18 вересня 1841 року в Гадячі на Полтавщині.

З 1849 по 1853 рік юнак навчався в Гадяцькому повітовому училищі, де, з-поміж інших дисциплін, виділяв історію, географію, мови, захоплювався античним світом. Продовжував своє навчання допитливий хлопець у Полтавській гімназії.

З середини 60-х років становлення М.Драгоманова як ученого відбувається у тісному взаємозв’язку з його публіцистичною діяльністю. Особливе місце в політично-публіцистичній діяльності М.Драгоманова посідає Галичина. Він був одним з перших, хто намагався розбудити галицьке громадське життя, піднести рівень суспільної свідомості. Трирічне закордонне турне М.Драгоманова було надзвичайно плідним для молодого вченого.

З другої половини 80-х рр. М.Драгоманова запрошують до співпраці ряд провідних видань Галичини. Ім’я М.Драгоманова асоціювалося в свідомості прогресивної громадськості з боротьбою слов’янських народів за свободу, автономію, братерство. Виважений і проникливий політик, М.Драгоманов мучився тією задушливою загальною атмосферою, що склалася на теренах Російської імперії у ставленні до національних меншин. Це був період перед черговим тотальним наступом на вільнолюбний настрій народу.

Тимчасові поліпшення загального стану сприяли сплескам творчого піднесення, але несподівана смерть від розриву аорти 20 червня 1895 року обірвала життя великого вченого і громадського діяча. Похований М.Драгоманов у Софії.

Немає коментарів

Схожі статті:

Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Вівторок, 18 вересня 2018 18.09 – 177-річчя від дня народження Михайла Петровича Драгоманова (1841–1895). Драгоманов Михайло Петрович (30 (18) вересня 1841, Гадяч, Полтавська область - 2 липня (20 червня) 1895, Софія) - український публіцист, історик, філософ, економіст, літературознавець, фольклорист, громадський діяч.  ...

Переглядів: 320 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1116 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook