Період публікації:

від

до

Категорія:

Відбувся Львівський форум з кримінальної юстиції, присвячений проблемам правової реформи в Україні (фото)

Опубліковано: Понеділок, 26 вересня 2016 

min
max

23 вересня у м. Львові стартував ІІ Львівський форум кримінальної юстиції на тему: «Правова реформа у сфері кримінальної юстиції: ключові параметри та прогноз подальшого розвитку».

Форум організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні та ГО «Львівський форум кримінальної юстиції». Співорганізаторами наукового заходу виступили Львівський державний університет внутрішніх справ, юридичний факультет Львівського національного університету ім. І. Франка та Служба безпеки України.

Вітаючи учасників з початком роботи конференції, перший проректор ЛьвДУВС, к.ю.н., доцент Роман Благута підкреслив, що ті положення, які обговорюються, є потрібними та цікавими і в освітній діяльності при підготовці фахівців у галузі права.

«Хочу подякувати координаторам проектів ОБСЄ та Львівському форуму кримінальної юстиції за надану можливість долучитися до організації проведення такого поважного заходу. Питання реформи кримінальної юстиції є актуальним і часто обговорюваним. Власне, Міністерство внутрішніх справ України одне з перших, яке на собі відчуло оцю лавину реформ. І ми побачили, до чого у цьому процесі призвело ігнорування, певним чином, рекомендацій досвідчених науковців у галузі права. Сподіваюсь, що ті дискусійні питання, ті положення, що будуть активно обговорюватися, почують представники урядових та інших неурядових організацій, які долучаються до реформи, та врахують їх у перспективі», – заначив Роман Ігорович.

Пригадуємо, як у минулому році доктор юридичних наук, професор В’ячеслав Навроцький окреслив провідні ідеї новоствореного форуму та першочергові завдання, серед яких – оформлення існування форуму як об’єднання громадян, створення сайту, на якому було б можливим обговорення тематики різноманітних наукових досліджень. Можемо констатувати, що цього вдалося досягнути, однак у сфері кримінальної юстиції роботи не зменшилось.

«Традиції наукових зібрань фахівців у галузі кримінального права та процесу у м. Львові існують з 2002 року, коли ми почали святкувати річницю Кримінального кодексу України. Львівський форум, як об’єднання громадян, існує вже другий рік. За цей час ми вирішили заглянути наперед, поглянути яким буде наше законодавство, яким буде наше правозастосування через 15-20 років. Ці ідеї сфокусовані в концепції реформування законодавства про публічні правопорушення. І сьогодні ми хотіли б почути не апологетів концепції, а тих, хто її заперечує. Ми ж в подальшому будемо опиратись на ваші думки та заперечення», – зазначив В’ячеслав Навроцький.

Для того, щоб дізнатися ставлення громади до концепції, кілька місяців тому у м. Києві було проведено анкетування серед учасників круглого столу. Його результати узагальнив декан факультету № 1 ЛьвДУВС к.ю.н., доцент Олексій Авраменко і представив їх перед початком роботи першої панельної дискусії (деталі на сайті форуму – http://lfcj.com.ua). Таке ж анкетування було проведено і сьогодні.

Детальніше про суть концепції розповів декан факультету № 2 ЛьвДУВС к.ю.н., доцент Іван Красницький. «Суть концепції зводиться до того, що ми пропонуємо створити єдиний нормативно-правовий акт, в якому буде передбачена відповідальність за всі правопорушення. Ця концепція є абсолютно революційною. Ми пропонуємо, щоб цей нормативно-правовий акт був стабільним, тобто певною мірою обмежити внесення змін до нього, адже сьогодні Кримінальний кодекс України змінюється під потреби чи не щотижня, – наголосив Іван Васильович. – Ця концепція була вже презентована під час круглого столу в Києві, а також за межами держави у науковому виданні Білорусі. І основна ідея цьогорічного зібрання – це почути вузькі моменти цієї концепції, щоб ми могли їх доопрацювати і зробити їх кращими».

Загалом під час роботи Форуму відбулося п’ять панельних дискусій: «Правова реформа в Україні: проблеми формування, реалізації та експертного забезпечення», «Стратегія і тактика реформування кримінальної юстиції в Україні», «Публічні правопорушення: підстави та процедура притягнення до кримінальної відповідальності», «Забезпечення національної безпеки засобами кримінальної юстиції: міждисциплінарний вимір», «Конституційна скарга як інструмент забезпечення прав і свобод людини у сфері кримінальної юстиції».

Експертами та модераторами виступили провідні спеціалісти у сфері кримінальної юстиції, серед яких – заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська; член Вищої ради юстиції, член Ради з питань судової реформи, член Конституційної комісії Андрій Бойко; суддя Верховного Суду України Галина Канигіна; заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко; завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Богдан Драп’ятий; досвідчені науковці шкіл кримінального та кримінально-процесуального права – академік В’ячеслав Борисов, професор Павло Фріс, професор В’ячеслав Навроцький, професор Микола Хавронюк, професор Василь Нор, професор Оксана Капліна та ряд інших. Львівський державний університет внутрішніх справ на заході представляли: перший проректор, к.ю.н., доцент Роман Благута, проректор д.ю.н., професор Ольга Балинська, декани факультетів Олексій Авраменко та Іван Красницький, завідувачі кафедр Тарас Созанський та Богдан Телефанко, а також інші науково-педагогічні працівники.

Варто додати, що захід проходив 23-24 вересня. У межах цього заходу відбулося обговорення Концепції реформування законодавства України про публічні правопорушення, розробленої експертами Форуму.

За інформацією відділу зв’язків з громадськістю ЛьвДУВС

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook