Період публікації:

від

до

Категорія:

Експерти з питань децентралізації професійної освіти: потрібно знайти важелі, які б допомогли використати переваги децентралізації, при цьому зберегли функцію забезпечення кваліфікованими кадрами відповідно до потреб економіки країни

Опубліковано: Середа, 12 жовтня 2016 

min
max

Нагальні питання, що виникають у процесі децентралізації системи професійно-технічної освіти, обговорили учасники зустрічі в рамках проекту Європейського фонду освіти «Децентралізація професійно-технічної освіти України», що відбулася в Міністерстві освіти і науки України 11 жовтня 2016 року.

У зустрічі взяли участь експерт ЄФО, спеціаліст у галузі управління та навчання протягом життя Мануель Аррибас, представники Міністерства соціальної політики України, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.

Директор департаменту професійної освіти МОН України Микола Кучинський звернув увагу на важливість діяльності центральних органів виконавчої влади в перехідний період – до децентралізації закладів професійної освіти. За його словами, на цьому етапі важливо розробити механізм співпраці Міністерства освіти і науки, інших центральних органів із соціальними партнерами, роботодавцями, бізнесом, громадськими інституціями, а також регіональними учасниками ринку праці.

Микола Кучинський повідомив, що регіони прийняли програми розвитку професійної освіти на місцях, де передбачили формування мережі закладів. «Завдяки регіональним замовленням набір учнів на 1-й курс у професійні заклади відбувся, і зараз ми маємо 122 тисячі першокурсників ПТНЗ, а це 88 % від прогнозованих 127 тисяч», – пояснив директор департаменту.

Окрім того, сьогодні на містах закінчується процес формування регіональних рад, які опікуватимуться підготовкою кадрів для ринку праці своїх регіонів. При училищах за допомогою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва і компанії «Геберт Інтернешнл Сейлз АГ» відкрито 6 регіональних центрів підготовки монтажників санітарно-технічних систем та устаткування, невдовзі будуть створені центри підготовки майстрів з пошиття одягу. Також сьогодні Урядом схвалений законопроект «Про професійну освіту» та направлений на розгляд до парламенту.

Він нагадав, що на початку 2016 року професійно-технічна освіта опинилася в складних умовах – законодавча база не була розроблена під нові умови децентралізації, коли фінансування ПТНЗ здійснювалося з місцевих бюджетів, регіонам було надано всі повноваження, а механізму впливу на виконання ними зобов’язань щодо розвитку мережі професійно-технічних закладів не передбачено. «Безперечно є виклики, але сьогодні ситуація прогнозована і стабільна, зроблено висновки щодо управління мережею. Процес децентралізації – незворотній, і потрібно дати можливість закладам бути автономними, при цьому забезпечити ринок праці країни кваліфікованими робітниками», – розповів директор департаменту МОН.

Заступник директора департаменту професійної освіти МОН Катерина Мірошніченко зупинилася на викликах, що постали перед профтехосвітою сьогодні та потребують вирішення. Перший з них – це те, що раніше людина могла здобути професійну освіту в будь-якому регіоні країни, а зараз, з огляду на процес децентралізації, це зробити важко. За її словами, сьогодні запит ринку праці на деякі спеціальності знизився, але бажання населення здобути професійні кваліфікації, професію – не зменшилося. «З переходом до принципу формування регіонального замовлення ми вперше стикаємося з проблемою, коли особистість не може отримати професію в регіоні, який не є для неї рідним», – пояснила Катерина Мірошниченко.

Другий виклик – це забезпечення розвитку професійної освіти шляхом багатоканального фінансування, у зв’язку з чим виникає питання вибудови структури відповідальності місцевих органів влади. Регіони отримали додаткові надходження у місцевий бюджет за рахунок децентралізації, але не всі мають бажання ці кошти спрямувати на забезпечення професійно-технічної освіти. Чинним законодавством протягом багатьох років ця функція покладалася на державний бюджет, тому фінансувалися в першу чергу соціально необхідні статті, а коштів на розвиток закладів не вистачало. При багатоканальному фінансуванні могли би з’явитися шанси на отримання додаткових ресурсів як із бюджетів регіонів, так і за рахунок безпосередніх замовників робітничих кадрів – фізичних, юридичних осіб.

Третій виклик – це питання власності закладів професійної освіти, де разом із передачею власності місцевим органам влади виникає проблема їхньої відповідальності за збереження мережі ПТО. В окремих регіонах ПТНЗ можуть здійснювати підготовку за унікальними професіями, які потрібні всій країні, але в таких масштабах ці спеціальності не потрібні конкретному регіону. «Основне протиріччя – загальнодержавні функції професійно-технічної освіти і регіональні підходи до її використання», – підкреслила Катерина Мірошниченко.

Обговорення цих питань у колі зацікавлених сторін дає змогу знайти і сформувати ті важелі впливу, які б допомогли використати переваги децентралізації, при цьому зберегти загальнодержавні функції, які виконує професійна освіта – забезпечення кваліфікованими кадрами відповідно до потреб економіки України.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Заклади профосвіти мають дистанційно провести атестацію випускників – лист МОН Заклади профосвіти мають дистанційно провести атестацію випускників – лист МОН Опубліковано: Середа, 08 квітня 2020 Якщо державна кваліфікаційна атестація випускників профтехів припадає на період карантину, заклад має організувати її у дистанційній формі. Таке роз’яснення надає Міністерство освіти і науки у листі щодо завершення навчального року в профтехах, який був розісланий 8 квітня 2020 року. «Зараз ми маємо...

Переглядів: 5333 Коментарів: 0

Профтехосвіта

На Львівщині провели широкомасштабне дослідження якості професійної освіти На Львівщині провели широкомасштабне дослідження якості професійної освіти Опубліковано: Четвер, 23 січня 2020 Сьогодні, 23 січня, в області відбувається розширене засідання Регіональної ради професійної освіти при голові Львівської обласної державної адміністрації. Участь у ній взяв перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Василь Лозинський. «Сьогодні ми з вами будемо бачити...

Переглядів: 971 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook