Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Середа, 12 жовтня 2016 

min
max

12.10 – 81 рік від дня народження Лучано Паваро́тті (1935-2007).

Італійський оперний співак.

Людина з рідкісними вокальними даними, володар проникливого, надзвичайно чистого голосу з широким діапазоном, металевим блиском і плавним переходом від одного регістра до іншого - всі ці слова характеризують Лучано Паваротті. Біографія великого тенора цікава всім шанувальникам його таланту, а таких людей мільйони. Знаменитого італійця знає весь світ, його природна музикальність і вироблений протягом багатьох років вимогливий смак викликають повагу і трепет. Не тільки меломани, але й музичні критики прирівнюють Паваротті до кращих тенорам не тільки сучасності, але і минулих століть.

Юні роки італійського тенора

В італійському місті Модена народився майбутній знаменитий вокаліст Лучано, це значуща для сім'ї Паваротті подія відбулася 12 жовтня 1935. Співом хлопчик займався з самого дитинства, оскільки хоч його батьки і не були професійними музикантами, але батько володів оперним баритоном і часто співав вдома або в невеликих залах, де збиралися всі свої. Незважаючи на прекрасні вокальні дані, старший Паваротті не зміг побудувати музичну кар'єру, тому що панічно боявся сцени.

Лучано Паваротті в юності захоплювався такими співаками, як Ді Стефано, Маріо Ланца. Разом з батьком співав у хорі оперного театру Модени, а вечорами під акомпанемент гітари виконував серенади власного твору. Вже тоді Лучано розумів, що музика для нього - сенс життя, тому він повинен з нею пов'язати свою долю. У 18 років він записався на курси вчителів співу. Життя Паваротті змінилася після того, як він разом з батьком взяв участь у хоровому фестивалі, що проходив у Лланголлені, де їх дует отримав вищу нагороду. Така подія підштовхнуло хлопця до вдосконалення вокальної техніки, в цьому йому допомагали педагоги Кампогальяні і Пол.

Перші кроки в світі музики

У 1961 році весь світ почув Лучано Паваротті. Біографія відобразила цей прорив: тоді молодий італієць переміг на конкурсі Акилла Пері в Реджо-нель-Емілія. Потім, в цьому ж містечку, він виступав разом з оркестром в "Богемі". У 1962 році Паваротті співав у "Ріголетто" в Палермо, тоді йому пощастило стояти на одній сцені з диригентом Туллио Серафін. Сам Лучано якось зізнався, що, незважаючи на перемоги в конкурсах, його кар'єра могла так і не скластися, тому що сьогодні музикантом захоплюються, а завтра про нього забувають. Глядачеві постійно потрібно нагадувати про себе, а для цього необхідні кошти та зв'язку.

Паваротті казково пощастило, адже під час виступу в "Богемі" його запримітив Алессандро Зіліані - відомий міланський агент. Завдяки цій людині світ дізнався про великого тенора. Зіліані підшукував роботу Лучано, який в той час отримав свої перші значні гонорари. Співак кілька сезонів виступав за європейськими провінційним театрам. Він їздив не лише по всій Італії, але і по Великобританії, Голландії. Лучано Паваротті вже не міг задовольнятися малим і мріяв про велику сцену.

Перші перемоги

У 1963 році Ді Стефано захворів і не зміг виступати в "Богемі" на сцені "Ковен-Гарден" в Лондоні, в якості заміни був обраний Лучано Паваротті. Біографія майбутнього маестро оповідає, що життя молодого італійця в цей період зазнає кардинальних змін, до нього ставляться як до великого артиста.

У 1965 році Паваротті вперше виступив на сцені міланського театру "Ла Скала", що було для нього великою честю. Потім він відправився разом з Джоан Сазерленд, однією з найсильніших співачок ХХ століття, в турне по Австралії. Тоді-то талант Лучано розкрився на повну силу: голос його став сильним і гнучким, до того ж він навчився правильно поводитися на сцені, переконливо грати роль. З 1968 року Паваротті входить в список найкращих тенорів світу.

Співпраця з рок і поп музикантами

Співак Лучано Паваротті співав у багатьох операх, з найвідоміших варто назвати "Богему", "Любовний напій", "Кармен" , "Луїзу Міллер", "Вертер", "Бал-маскарад" та ін Але італієць був відомий не тільки як оперний співак, але і як естрадний. Можливо, комусь це здасться дивним, але Лучано багато пісень записав у дуеті зі знаменитими поп-і рок-музикантами, багато з яких були його близькими і давніми друзями. Наприклад, з Елтоном Джоном Паваротті записав пісню "Живи як кінь", з Лайзой Мінеллі - "Нью-Йорк, Нью-Йорк". І з Адамсом, Каас, Стінгом, групою "Куїн" виступав Лучано Паваротті. Пісні маестро користувалися популярністю, він випустив понад 100 дисків.

Особисте життя італійського тенора

У 1961 році, після отримання першого відчутного гонорару, Лучано Паваротті вирішив одружитися на Адуа Вероні, з якою вони були заручені вже 7 років. Італієць дуже любив свою дружину і завжди говорив, що одруження на цій жінці є найкращим подією в його житті. Небагато представниці прекрасної статі змогли б винести спільне життя з Паваротті, але Адуа терпіла. Його постійно не було вдома, дружина бачила його максимум 5 днів на місяць, а коли Лучано приїжджав, то їх квартира перетворювалася на прохідний двір. Про всі важливі події співак дізнавався по телефону, таким же чином йому повідомили про народження доньок.

Адуа Вероні займалася домашніми справами, виховувала дітей, а ще управляла величезною імперією Паваротті. Вона ніколи не звертала уваги на плітки, закривала очі на походеньки свого благовірного, що не ревнувала чоловіка до красунь, що оточували його під час концертів. Адуа постійно сміялася, говорила, що Лучано крім їжі нічого не цікавить, і нічого страшного немає в тому, що він подивиться на якийсь миле личко.

Ідилія розтанула як дим, коли в пресі все частіше стали з'являтися замітки і спільні фотографії Паваротті з його молоденькою секретаркою Ніколетті Мантовані. Жінку розлютило те, що коханка розписувала, як вона мріє народити співаку сина. Це було приниженням і самої Адуа Вероні, і її трьох дочок. Грянув гучний розлучення, який, втім, не дуже-то і збентежив Лучано Паваротті. Біографія його містить інформацію, що тенор не побоявся пов'язати свою долю з молодою обраницею, яка народила йому ... ще одну доньку.

Кончина кращого тенора сучасності

Повідомлення про те, що Лучано Паваротті помер, застало всіх його шанувальників зненацька. Багато знали, що у великого співака рак підшлункової залози, але не вірили, що його може не стати. Паваротті помер 6 вересня 2007 року в Модені, там же його і поховали 8 вересня (у сімейному склепі). Всі свій стан великий тенор заповів другій дружині Ніколетті Мантовані, виділив щось він і своїм дочкам, але конкретних сум нотаріус не уточнював.


 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4575 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4513 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook