Період публікації:

від

до

Категорія:

Лист МОН щодо сприяння в опитуванні підлітків стосовно медіаграмотності та цінностей відкликано майже 2 тижні тому

Опубліковано: Вівторок, 15 листопада 2016 

min
max

Міністерство освіти і науки повідомляє, що опитування на тему «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів» серед школярів-підлітків не проводитиметься, адже 3 листопада лист-рекомендація був відкликаний. На посадовця МОН, який рекомендував проведення опитування в школах, накладено догану.

Наголошуємо, що лист МОН щодо ідентичного опитування вже надсилався місцевим органам управління освітою у 17 листопада 2015 року і пізніше був проведений українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ».

Дослідження проводилося для міжнародної мультидисциплінарної консультаційної компанії НІРАС, в рамках програми формування медіаграмотності серед школярів, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Тоді ж анкеті з ідентичними питаннями було надано сертифікат Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, дія якого закінчилась 30 червня 2016 року.

Ще раз підкреслюємо, МОН відкликав лист-рекомендацію про проведення опитування ще до виникнення публічного обговорення, однак через численні перекручення і виривання даних з контексту додатково інформуємо:

Під час минулого опитування 90 % дітей опитувалися українською мовою. Рішення про наявність російськомовної анкети було прийнято соціологами, адже під час соціологічних опитувань, з метою отримання максимально правдивих та відвертих відповідей, інструментарій пропонується мовою, зручною для респондента. Російськомовна анкета надавалась за бажанням людини, яка проходила опитування, щоб вона відповідала тією мовою, якою їй комфортніше.

В анкеті подавався перелік ціннісних тверджень різного спектру, а не лише ті, що представлені в медіа та соцмережах. Зокрема, дописувачі не згадували про твердження з анкети:

  • «Я б хотів(ла), щоб Україна увійшла в ЄС»
  • «Школярі повинні брати участь в самоуправлінні школою»
  • «Демократія неможлива без хорошої, вільної журналістики»
  • «Я вірю, що окремо взята людина може впливати на суспільство, в якому живе»
  • «Демократія неможлива без вільної журналістики»

Тут можна ознайомитись із повним текстом анкет для 7-9 класів та 10-11 класів.

Важливо зазначити, що попереднє опитування показало переважаючу патріотичну і демократичну налаштованість української молоді: 47 % опитаних підлітків бачать Україну частиною Європейського Союзу. З повними результатами проведеного опитування можна ознайомитись тут.

Вищезазначене опитування проводилося в рамках проекту MYMEDIA. Його мета – розвиток незалежних ЗМІ та підвищення професійного рівня журналістів. Заходи з медіограмотності серед учнів старших класів розпочалися в січні 2014 року шляхом проведення всеукраїнського конкурсу. Переможці конкурсів мали змогу взяти участь в тренінгах з медіаграмотності в м. Києві та у Львівському Медіа Форумі.

Планувалось, що повторне опитування проводитиметься як серед учнів, що пройшли тренінг, так й на всеукраїнському рівні, щоб виявити дієві механізми для формування критичного мислення у середовищі української молоді. Однак, на думку МОН, подібна анкета має бути суттєво доопрацьована.

На разі Міністерство освіти і науки України планує скоротити кількість листів, що надсилаються школам та місцевим органам управління освітою. Це відбуватиметься в рамках проекту «Діти та папери: як досягти балансу в школі?», що спрямований на системну дебюрократизацію освітнього процесу.

Зокрема, після підбиття підсумків проекту, планується повністю змінити логіку спілкування між місцевими департаментами та МОН, що дасть змогу значно зменшити паперообіг в системі освіти.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін Опубліковано: Понеділок, 16 травня 2016 Академія української преси в партнерстві з Міністерством освіти і науки України за підтримки програми МАТРА Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів випустила друком посібник «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін». Підручник рекомендовано Міністерством освіти і науки України....

Переглядів: 4153 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook