Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Четвер, 01 грудня 2016 

min
max

1.12 – 86 років від дня народження Романа Миколайовича Федоріва (1930–2001).

Український письменник, лауреат Шевченківської премії (1995) за твір «Єрусалим на горах», редактор часопису «Дзвін».

Роман Федорів народився на Івано-Франківщині. Ще зовсім дитиною залишився сиротою і усе життя відчував потребу у материнській любові.

32 роки Роман Федорів був незмінним редактором літературного журналу «Дзвін», який мав наклад майже 200 тисяч примірників (нині заледве тисяча). Письменник відновив видавництво «Червона калина» та часопис «Літопис Червоної Калини». У складний час друкував у журналі твори, які не вельми подобались КДБ, але Федорів уміло оминав підводні рифи, підтримуючи і почасти рятуючи колег-літераторів. Трилогіями «Кам’яне поле», «Жорна», «Ворожба людська», романами «Жбан вина», «Танець Чугайстра», «Отчий світильник», «Єрусалим на горах» люди зачитувались. Роман Федорів багато працював в архівах і бібліотеках. Спершу писав від руки, потім друкував текст на машинці, розповідає вдова письменника.

«Писав з самісінького ранку. Ставав о 5 годині, о 7 любив уже попорпатись у саду. Але казав: «Якщо щось роблю, то голова в мене весь час думає». Роман писав зосереджено, тяжко було за цим спостерігати. Він писав і плакав, був дуже емоційний. Ще малим казав, якщо помре і на небі потрібен буде письменник, то ним він там буде», – пригадує дружина Ольга Міліянчук-Федорів.

«А смерть собі чекала за дверима...»

На робочому столі письменник залишив недописані сторінки. Ще за 5 хвилин до смерті говорив дружині, що не має права вмерти, бо ще так багато хоче написати. Уже після смерті побачила світ повість «Кларнет із лісу на піщаних горбах». Повісті Романа Федоріва написані на історичних сюжетах, за що він був неодноразово критикований.

 «Його творчість переплітається з його життям. «Єрусалим на горах» і «Палиця для прокажених» особливо. У героях і подіях він відтворив усе, що ним було пережите у житті».

Мама Романа Федоріва тричі виходила заміж і народила 11 дітей, які у неї вмирали. Коли жінка вийшла заміж за батька майбутнього письменника і народився Роман, то батьки обдурили смерть і винесли його до хрещення через вікно. «А смерть собі чекала за дверима...», – сказав Роман Федорів менше аніж за три місяці до смерті.

«Хіба нам з тобою звикати до смертей, руїн і до наруги? Але ж бачиш: косять нас, розстрілюють, топлять, розпинають, вішають... а ми сутні на цій землі... ми вічні на цій землі. І шлях до Єрусалиму, що на горах, до висот і до волі, до духовного розкріпачення, іще не має кінця. Іще треба до нього дійти, брате. А ти маєш перед собою чисту стіну, маєш пензель, маєш талант, а мучеників у твоєму верхньому світі на нашій землі для нової Голгофи вистачає. Ти чуєш їхній біль і крик? Твоє призначення – їх чути». Це фрагмент з роману «Єрусалим на горах» Романа Федоріва.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4660 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4579 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook