Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Четвер, 15 грудня 2016 

min
max

15.12 – 184 роки від дня народження Александра Гюстава Ейфеля (1832–1923).

Французький інженер-будівельник і архітектор.

Олександр Густав Ейфель народився 15 грудня 1832 року у Діжоні. В юності Ейфель навчався в Політехнічній школі. Вже в студентські роки відрізнявся особливим новаторським підходом до споруди сталевих конструкцій. Свій перший проект здійснив у 26 років. Це був залізний міст в Бордо, при спорудженні якого інженер застосував силу стисненого повітря.

Ейфель отримав визнання задовго до побудови своєї знаменитої вежі. У 1876 році талановитий інженер збудував універсам «Бон Марше» в Парижі. Величезний магазин являє собою ажурну будівлю зі скляним дахом і чавунними містками. З цього проекту почалася нова епоха в архітектурі, коли будівлі стали прикрашати функціональними металевими елементами.
Інженер Ейфель брав участь у спорудженні багатьох масивних будівель 19 століття як у Франції, так і в інших Європейських країнах. Саме він спроектував купол обсерваторії в Ніцці, шлюзи Панамського каналу.

Цікаво, що навіть символ Америки — статуя Свободи, своєю появою теж почасти зобов'язана Ейфелю. Інженер в 1881 році розробив для неї каркас.

Не залишав Ейфель і будівництва мостів. Крім свого першого моста в Бордо, інженер прославився проектами найскладніших конструкцій Європи, Африки, Індокитаю. У їх числі міст через річку Дуро в Португалії, 500 метровий віадук Гараб.

Ну і, звичайно ж, найвідоміша будова Ейфеля, перлина Парижа — Ейфелева вежа. Її будівництво почалося в 1887 році і тривало трохи більше 2-х років (рекордний на ті часи термін!). Висота вежі 317 метрів. На найвищій площадці башти Ейфель розташував свій кабінет і з 1890 року повністю зайнявся теоретичними дослідженнями.

З 1900 інтереси Ейфеля зосередилися на питаннях аеродинаміки. Для проведення багатьох експериментів він використовував свою башту. У 1908 він побудував першу сучасну аеродинамічну лабораторію на Марсовому полі, а у 1912 відкрив ще одну в Отеї під Парижем.

У 1920 Ейфель подарував свою лабораторію в Отеї французькому уряду.

Помер Ейфель у Парижі 28 грудня 1923 року.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4574 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4509 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook