Період публікації:

від

до

Категорія:

МОН працює над запровадженням кодифікації підручників для дітей з особливими освітніми потребами

Опубліковано: Четвер, 19 січня 2017 

min
max

Для забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами МОН працює над запровадженням кодифікації підручників. Планується, що під час маркування підручників замість діагнозу писатиметься спеціальний код, який вказуватиме, для яких категорій дітей написано та підготовано книгу.

«Для нас важливо створити комфортні умови для навчання дітей з усієї України. Вже давно ведеться дискусія про те, що дітям не обов’язково і навіть шкідливо вказувати на те, що вони мають діагноз, який може обмежити їхні можливості на самореалізацію. Ми прагнемо, щоб зростаючи, кожна українська дитина була відкритою до можливостей навколишнього світу. Для цього потрібно акцентувати увагу дітей на їхніх можливостях та талантах, а не на недоліках», - зазначив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Міністерство освіти і науки України систематично працює над тим, щоб захистити права дітей з особливими освітніми потребами. Так, 26 жовтня 2016 року було внесено зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2003 року № 585 «Про встановлення строку навчання у загальноосвітніх навчальних закладах для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку».

Зокрема, з огляду на термінологію Конвенції ООН «Про права осіб з інвалідністю», було змінено:

  • слова в назві постанови та далі по документу «, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку» замінили словами «з особливими освітніми потребами».
  • слово «вадами» замінили словом «порушеннями»;
  • означення діагнозу «розумово відсталі діти» замінили на «діти з порушеннями розумового розвитку».

Зазначені зміни дають змогу трансформувати найменування вищезазначених означень не лише в постанові, а й при маркуванні документації, підручників тощо.

Процес трансформації правового поля України до світових стандартів потребує не лише часу, а й злагодженої роботи різних гілок влади в Україні. На сьогодні терміни на кшталт «діти, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку» чи «розумово відсталі діти» містяться в багатьох нормативних документах.

Зокрема, термін «діти, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку» хоч і виключено зараз з постанови КМУ, але він досі присутній в тексті Закону «Про загальну середню освіту». Щоб це змінити, потрібні зусилля не лише Міністерства освіти і науки України, а й Верховної ради України.

«Ми сподіваємося на сприяння Верховної Ради України, а також інших державних органів у роботі над покращенням умов, в яких виховуються наші діти. Створення толерантної та рівної атмосфери для кожного має стати завданням загальнонаціонального масштабу», - додав Павло Хобзей.

Джерело: офіційний веб-сайт МОН

Немає коментарів

Схожі статті:

Асистенти вчителів інклюзивних класів підвищуватимуть кваліфікацію за новим порядком та в межах НУШ – МОН затвердило програму Асистенти вчителів інклюзивних класів підвищуватимуть кваліфікацію за новим порядком та в межах НУШ – МОН затвердило програму Опубліковано: Вівторок, 22 жовтня 2019 Асистенти вчителів, які працюють в інклюзивних класах, зокрема у початкових, підвищуватимуть кваліфікацію за новою програмою. Відповідний наказ опубліковано на сайті МОН 18 жовтня 2019 року. Зараз в інклюзивних класах шкіл працює понад 12 тис асистентів вчителів – половина з них потребує фахового...

Переглядів: 678 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей

У Червонограді провели нараду з питань iнклюзивного навчання в закладах дошкiльної освiти У Червонограді провели нараду з питань iнклюзивного навчання в закладах дошкiльної освiти Опубліковано: П`ятниця, 11 жовтня 2019 8 жовтня в Червоноградському Iнклюзивно-ресурсному центрi вiдбулася нарада з питань впровадження iнклюзивного навчання дiтей з особливими потребами у закладах дошкiльної освiти. Розпочався захiд дискусiєю, модератором якої була директор центру Тетяна Дмитришин, щодо важливостi використання у роботi...

Переглядів: 603 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook