Період публікації:

від

до

Категорія:

"Життєві цінності старшокласників" - година спілкування в 11 класі Бориславської ЗСШ - інтернаті

Опубліковано: Вівторок, 14 лютого 2017 

min
max

Проблема  жорстокості та насильства в нашому суспільстві стає дедалі актуальнішою. Це пов’язано з багатьма соціально-економічними чинниками.

Серед важливих психологічних чинників слід зазначити особливості підліткового віку -  це критичний період у житті людини, коли відбуваються значні зміни на фізичному й психологічному рівнях; виробляються життєві цінності;  виникає потреба в самовияві серед однолітків; це час протиріч, коли з одного боку підлітки прагнуть бути автономними, самостійними, а з іншого – потребують розуміння й підтримки з боку дорослого.

Виникає нове відчуття дорослості – перехід від дитячих форм поведінки до дорослого, бажання проявити себе, інколи за будь-яку ціну.  

 Часто таке визначення дорослості в підлітка набуває вигляду самоствердження шляхом кривдження інших. Таке  самоствердження досить часто не усвідомлене старшокласниками і є “копіюванням” та відображенням дій дорослих.

Спостерігається тенденція щодо скоєння правопорушень в школі, проявів жорстокості та насильства серед підлітків, які вони знімають на фото, відеокамери  та мобільні телефони. Ця тема стає провідною в засобах масової інформації.

І саме на цю тему  10 лютого  пройшла година спілкування в 11 класі Бориславської ЗСШ – інтернаті, яку підготували практичний психолог Качур О.І. разом з класним керівником Титиш О.М..

Напередодні,  з метою вивчення життєвих проблем юнаків та дівчат, тісно пов»язаних з насильством та всіма його проявами було проведено анкетування  «Життєві  цінності старшокласників». Це психолого-педагогічне дослідження реакції старшокласників на різноманітні прояви насильства та жорстокості в молодіжному соціумі.  

Аналіз результатів опитування виявив, що, на думку старшокласників, насильство є надзвичайно актуальною проблемою для сучасного українського суспільства.

 Відповіді респондентів віддзеркалюють актуальні проблеми, що існують у нашому суспільстві, у так званому «дорослому світі». Саме дорослий світ – основа становлення психіки  підлітків, адже молоді люди наслідують моделі та користуються зразками поведінки дорослих (батьків, вчителів, інших значущих дорослих).

Основні причини насильства серед молоді можна розподілити на три групи чинників, які пов'язані: із зовнішнім впливом (виховні проблеми, криза в суспільстві, вплив ЗМІ); із вживанням алкоголю і наркотиків, а також із неефективною дією окремих соціальних інституцій.

 

Практичний психолог Качур О.І., класний керівник Титиш О.М. 

Немає коментарів

Схожі статті:

"Сьогодні діти - завтра народ" - виховна година в 9 класі Бориславської ЗСШ-інтернаті "Сьогодні діти - завтра народ" - виховна година в 9 класі Бориславської ЗСШ-інтернаті Опубліковано: Четвер, 09 лютого 2017 7 лютого класний керівник 9 класу Бориславської ЗСШ-інтернату Басюк В.А. разом з шкільним психологом Качур О.І.  провели виховну годину на тему: «Сьогодні –діти, завтра –народ».  Під час заняття  учні ознайомилися  з такими  поняттями як «добро» і «жорстокість», говорили  про проблеми насильства і...

Переглядів: 969 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Спільне засідання методоб"єднання вихователів та класних керівників в Бориславській ЗСШ-інтернаті Спільне засідання методоб"єднання вихователів та класних керівників в Бориславській ЗСШ-інтернаті Опубліковано: Середа, 01 лютого 2017 26 січня в Бориславській ЗСШ-інтернаті відбулося спільне засідання методоб’єднання  класних керівників та вихователів, на якому заступник директора з виховної роботи Хомик Н.В. ознайомила присутніх з листом Міністерства освіти і науки України від 28.12.2016 № 1/9-680 щодо захисту дітей від усіх форм...

Переглядів: 1261 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook