Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Софії Русовій

Опубліковано: Вівторок, 14 лютого 2017 

min
max

До 160-ти річчя від дня народження Софії Федорівни Русової (Ліндфорс) (18 лютого - 1856), української громадської і культурно-освітньої діячки; педагога у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Організаційно-педагогічна діяльність Софії Русової»:  (експонується з 13 лютого до 28 лютого в фойє бібліотеки )(2 поверх).

Довідка

Народилася Софія Русова 18 лютого 1856 року в аристократичній родині в селі Олешня Городнянського повіту (нині Ріпкінський район) Чернігівської 12 губернії.

Стрижневою ідеєю, що проймає всі педагогічні пошуки С. Русової, є створення національної системи освіти. Як педагог-філософ і педагог- практик вона глибоко усвідомлювала, що школа й виховання мають функціонувати у повній відповідності з особливостями й потребами своєї країни, нації. З утворенням Української Народної Республіки Софія Русова входить до Центральної Ради і Секретаріату освіти, в якому очолила дошкільний і позашкільний відділи. Вона рішуче втілює в життя гасло: „Українізація народної освіти, всіх її організацій”. С. Русова бере саму активну участь в освітянських форумах: Всеукраїнському з’їзді вчителів (квітень 1917 р.), на якому була створена Всеукраїнська вчительська спілка, яку очолила С. Русова; Всеукраїнському професійному учительському з’їзді (серпень 1917 р.), на якому було вироблено план націоналізації освіти та організації українського вчительства.

Як досвідчений педагог, відомий вчений, член Центральної Ради і Міністерства освіти, голова Всеукраїнської учительської спілки С. Русова виступає одним із фундаторів та членів редакційної колегії часопису „Вільна українська школа” (1917–1920 рр.). Цей часопис став 15 віддзеркаленням визвольних змагань українського народу в галузі освіти.

«Прийдіть, будемо жити задля наших дітей!», – за таким життєвим та педагогічним кредо  жила і працювала С.Русова. Нехай же ці слова і для нас із вами стануть визначальними.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

«Шевченко Тарас – наче сонце для нас!»: книжкова виставка у Горішненській ЗОШ «Шевченко Тарас – наче сонце для нас!»: книжкова виставка у Горішненській ЗОШ Опубліковано: Середа, 20 березня 2019 9 березня українська громадськість відзначає 205-ту річницю від дня народження українського генія Тараса Григоровича Шевченка. «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа, - писав про Кобзаря І. Франко. - Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав...

Переглядів: 373 Коментарів: 0

Відділи освіти

Пам’ятай минуле заради майбутнього… Пам’ятай минуле заради майбутнього… Опубліковано: Понеділок, 26 листопада 2018 У НРЦ І-ІІ ст. «Довіра» проведено ряд заходів, присвячених 85-й річниці пам’яті жертв Голодомору: уроки пам’яті «Жнива скорботи», спільні виховні години «Голодомор 1932-1933 р.р. – злочинність сталінського режиму» та оформлено книжкову тематичну виставку «Скорботний 33-й». На знак цієї трагічної події...

Переглядів: 342 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook